logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-J35 tranzystor Q2

EdiM 03 Gru 2003 13:32 2711 6
REKLAMA
  • #1 423254
    EdiM
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam
    Trafił do mnie VCR z objawem następującym:
    Podczas ładowania i wyjmowania kasety przygasa wyświetlacz oraz odstaraja się tuner.

Na początku typowo wymieniłem wszystkie elektrolity w zasilaczu. Wygląda na to, że jest spory chwilowy spadek napięcia z zasilcza (w gałęzi
    niestabilizoanej 14V oraz 44V). Występuje to w momencie załączania silnika drum, jednak niekoniecznie jest to tym spowodowane. Zatrzymanie drumu nie powoduje przygaśnięcia. Podobnie obciązęnie mechaniczne capstanu. Zastanawiałem się także, nad poborem prądu przez elektromagnes. Ma on tylko 20om rezystancji, czyli ciągnie sporo prądu. Nie miałem wczoraj schematu więc trudno mi jest powiedzieć coś więcej na temat. Ale dzisiaj już ściągnąłem z elektrody.

Może ktoś się spotkał z podobną usterką i może mi pomóc.
    Pozdrawiam
    EdiM
  • REKLAMA
  • #2 423523
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 194
    Mam podobny problem tyle,że przy wyładunku kasety wyłączsa się wogóle. Nie chce mi sie za niego wziąść, bo już wymieniałem kilka elementów (i wszystkie elki) i nic nie pomogło
  • REKLAMA
  • #3 423681
    EdiM
    Poziom 13  
    Napięcia z zasilacza wydają się OK.
    Zrobiłem test. Podłaczyłem zasilanie 14V z innego zasilacza i wtedy jest ok.
    Nie wiem teraz, czy to zasilacz nie wyrabia, czy układ ciągnie za dużo...
    Nie bardzo wiem dlaczego zasilacz miałby dawać za mało mocy. Mógłbym zmierzyć pobór prądu przez magnetowid, ale nie mam z czym porównać. Nie mam też zasilacza na podmianę.
    Pozdr
    EM
  • #4 423767
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2343
    Na taką usterkę należy wymienić po stronie pierwotnej kondensatory nie elektrolity jutro mogę podać jakie -dwie sztuki ,nie mam przed sobą schematu nie pamiętam.
  • REKLAMA
  • #5 424192
    EdiM
    Poziom 13  
    Czekam na taką podpowiedź!
    Badałem nieco całość i wynika z tego, że raczej zasilacz nie ma wystarczającej mocy. Przy dociążeniu gałęzi 14V prądem około 0,5A praktycznie magnetowid nie działa (tzn. objawy bardzo mocno się nasilają). Zastanawiałem się, czy nie jest to związane z samym sterowaniem, a konkretnie faktem jednoczesnego załączania drumu i elektromagnesu przy pracującym capstanie. Wyczyściłem PF.

Liczę na podpowiedź, co może spowodować obniżenie mocy zasilacza. Sprawdzałem rezystory i diody. W domu niestety nie dysponuję oscyloskopem (który niekoniecznie pomógłby mi zlokalizować usterkę).
    Pozdrawiam
    EdiM
  • REKLAMA
  • #6 424895
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2343
    Nie wiem czy dobrze zidentyfikowałem ale miałem taki sam przypadek w Panasonicu NV-L20 a w NV-J35 wymień kondensatory C1115-47nF/100V i C1137-22nF/100V oraz profilaktycznie elektrolit C1114-47uF/16V,napisz o efektach.
  • #7 425339
    EdiM
    Poziom 13  
    Witam!
    Po pierwszej podpowiedzi Telo sprawdziłem wszystkie kondensatory po stronie pierwotnej i okazało się, że C37 miał 17n zamiast 22n. Po wymianie wszystko wróciło do normy. Dziękuję bardzo za pomoc!
    Zastanawiam się tylko, czy ta zmiana pojemności wystąpiła teraz, czy była zawsze za mała, a jednynie zwiększony pobór prądu przez nieco zużyte podzespoły mechaniczne spowodował wystąpienie usterki.
    Pozdrawiam
    EdiM

Podsumowanie tematu

✨ W magnetowidzie Panasonic NV-J35 występował problem z przygasającym wyświetlaczem i resetowaniem tunera podczas ładowania i wyjmowania kasety, co wskazywało na chwilowe spadki napięć w zasilaczu (gałęzie 14V i 44V). Po wymianie elektrolitów problem nie ustąpił. Test z zasilaczem 14V zewnętrznym potwierdził, że oryginalny zasilacz nie dostarczał wystarczającej mocy, szczególnie przy obciążeniu prądem około 0,5A. Podejrzewano wpływ elektromagnesu o niskiej rezystancji (20 Ω) oraz jednoczesne załączanie silnika drum i elektromagnesu. Wskazano konieczność wymiany kondensatorów po stronie pierwotnej zasilacza, w tym kondensatorów C1115 (47nF/100V), C1137 (22nF/100V) oraz profilaktycznie elektrolitu C1114 (47µF/16V). Ostatecznie wymiana kondensatora C37 z 17nF na właściwy 22nF przywróciła prawidłową pracę urządzenia. Problem mógł wynikać z niewłaściwej pojemności kondensatora lub zwiększonego poboru prądu przez zużyte elementy mechaniczne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA