logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przekształcić schemat elektroniczny w schemat montażowy?

larguss 18 Lis 2007 00:17 5917 13
  • #1 4493158
    larguss
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam. Dopiero zacząłem z elektronika. Nie za bardzo sie jeszcze łapie w schematach. Jedyny który umiem to montażowy. Cz mógł by mi ktoś z tego schematu zrobić schemat montażowy. Bardzo proszę!!!
    Załączniki:
    • Jak przekształcić schemat elektroniczny w schemat montażowy? bez tytułu.JPG (13.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 4493331
    paweldziadoszxxx
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Schemat montazowy? to zalezy jak chcesz to poskladac, jezeli "na pajaka" to taki sczemat masz przed soba. miejsca laczen to kropki patrz co z czym sie laczy i do roboty . no chyba ze czcesz sobie plytke przygotowac. Laczac na plytce uniwersalnej postepujesz jak w przypadku pajak pztrzysz co z czym lutownica cyna i jazda;)
  • Pomocny post
    #3 4493396
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    http://www.fairchildsemi.com/ds/BF/BF240.pdf a tutaj masz wyprowadzenia tranzystora - po prawej stronie u góry na pierwszej stronie dokumentu masz podpisane wyprowadzenia.

Rezystory obojętnie jak.
    Kondensatory ( akurat tutaj, bo nie są to elektrolityczne ) też obojętnie jak. Cewkę też obojętnie
  • #4 4494041
    larguss
    Poziom 15  
    a jeśli chce to na płytce? Mogli byście mi zrobić schemat montażowy.

Dodano po 10 [minuty]:

i jeszcze jedno te kreseczki u dołu to są zakończenia w których coś podłączamy czy co??
  • #5 4494163
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Kolego larguss to, że nie znasz jeszcze schematów ideowych dobrze to nie znaczy, ze nie możesz się ich nauczyć :)

Te zakończenia to masa - w tym wypadku minus zasilania ( bateryjki ). Rysuje się tak, żeby uprościć schemat - mniej kresek. Narysowałem Ci tak, żebyś łatwiej zrozumiał - widzisz, że to to samo :)

Jakbyś chciał to na płytce - kup części, połóż przed sobą płytkę i rozmieść elementy tak jak na układzie ( z wcześniejszego mojego linku sprawdź tylko wyprowadzenia tranzystora ). Jeśli połączenia na schemacie nie krzyżują się to nie ma co kombinowac - śmiało możesz robić tak samo jak jest na schemacie.

Polecam książkę "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz. Elementy" i drugi tom "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz. Układy" Pomimo, że dość gruba to bardzo pomocna i ciekawa.

Jak przekształcić schemat elektroniczny w schemat montażowy?
  • #6 4494258
    larguss
    Poziom 15  
    Nierozumień jeszcze za bardzo części zaznaczone na czerwono.

Niebieskie- w tym polu są jakieś cyferki, rozumiem ze to napięcie ale czemu 1,5+4,5 czy to znaczy ze muszę dać dwie baterie jedna 1,5 a druga 4,5

żółte- Z tego co wiem to literką P oznaczany jest zawsze potencjometr. A potencjometr ma kilka nóżek a tu jest tylko jedna.

Różowe- co oznacza ten plus, czy tu mam podłączyć + zasilania

Zielone- cewka przecież ma dwie strony wiec dlaczego tu jest jedna dziurka.
    Załączniki:
    • Jak przekształcić schemat elektroniczny w schemat montażowy? 92_1195387853.jpg (14.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4494282
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    P w tym przypadku oznacza punkt P gdzie należy podłączyć + zasilnia o podanej wartości w kwadraciku niebieskim.
    A jak antena jest kawałkiem drutu 10-25 cm. Jeden koniec wisi w powietrzu.
  • #8 4494683
    larguss
    Poziom 15  
    A czy antena ma być tego kształtu? Jeśli tak to znaczy ze jeden koniec przyczepiam a drugi wisi w powietrzu?? A jeśli 2 końce podepnę w 1 dziurkę??
    Załączniki:
    • Jak przekształcić schemat elektroniczny w schemat montażowy? 2345.JPG (11.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 4494686
    larguss
    Poziom 15  
    A co do energii to czy mam podpiąć 2 baterie jedna 4,5 a druga 1,5???
  • Pomocny post
    #10 4494869
    000andrzej
    Poziom 37  
    Czy Ty wiesz jak wygląda kawałek "druta" długości od 10 do 25 cm? :D Długość naprawdę dowolna dobrana doświadczalnie.
    To co przedstawiłeś to nie antena tylko cewka (Nie wiem jaką ma mieć indukcyjność ta na schemacie "L" ale już prędzej tam wlutować niż podłączać do anteny.
    Zasilanie włączasz między + i - na schemacie. To, że jest opisane w tym miejscu nie znaczy, że do tego niebieskiego kwadracika masz podłączać. Zasilanie od 1,5 do 4,5V. Ten układ powinien działać przy takich napięciach zasilania. Czyli wystarczy 1 bateria "płaska" na 4,5V. :D
    Oj, widzę, że to chyba Twój pierwszy układ :D Powodzenia
  • #11 4495082
    larguss
    Poziom 15  
    Mam jeszcze jedno pytanie. Co to jest??
    Załączniki:
    • Jak przekształcić schemat elektroniczny w schemat montażowy? bez tytułu.JPG (13.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 4495158
    larguss
    Poziom 15  
    Jaka ma być szerokość druta i cewki, długość druta i ilosc zwojów?? Pod tym linkem jest schemat robionego układu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic236706.html#1165958

(pierwszy od góry)

Dodano po 36 [minuty]:

Kidyś budowałem wzmacniacz lecz go nie skończyłem. Czesci mi zostały. Które części mogę wykorzystać ze wzmacniacza do budowy pluskwy.

To są części które zostały z budowy wzmacniacza.

Wykaz elementów

Wykaz elementów

Nazwa elementu Symbol Ilość
    1µF 50V C6 1
    2,2µF 50V C3 1
    22µF 35V C7 1
    100µF 35V C1 1
    2200µF 35V C5 1
    100nF 50V C2 1
    220nF 50V C4 1
    1 R3 1
    4,7k R2 1
    100k R4,R5,R6 3
    150k R1 1
    Pot. 22k P1 1
    1N4002 D1,D2 2
    TDA2030 U1 1

A to które muszę kupić do pluskwy.
    Załączniki:
    • Jak przekształcić schemat elektroniczny w schemat montażowy? 123a.JPG (22.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 4495325
    larguss
    Poziom 15  
    Tam gdzie jest znak zapytania jest omega.
  • #14 4499082
    000andrzej
    Poziom 37  
    A co chcesz zrobić? Jak pluskwę to gdzieś musi być przetwornik zamieniający energię drgań powietrza w energię elektryczną. To właśnie ten przetwornik powszechnie nazwany mikrofonem. A obok masz jego przykładowe oznaczenie. Możesz wstawić dowolny elektretowy (np z telefonu, starego radiomagnetofonu).

Co do elementów to podałeś przecież wykaz. Sprawdź co masz, resztę dokup. Cewka jest napisane, że wyjaśnienie w tekście. Nie mam tego tekstu, więc nie wiem jakie parametry powinna mieć. Dotrzyj do oryginalnego tekstu. Sądząc po zastosowaniu powinno być kilka zwojów drutu (ok. fi 5-8 bez rdzenia). Ale dokładnie? - nie wiem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przekształcenia schematu ideowego (elektronicznego) w schemat montażowy, szczególnie dla początkującego elektronika, który lepiej rozumie schematy montażowe. Wyjaśniono, że schemat montażowy zależy od sposobu montażu – na "pająka" (lutowanie bez płytki) lub na płytce uniwersalnej, gdzie należy zwracać uwagę na połączenia i wyprowadzenia elementów. Omówiono znaczenie symboli na schemacie, takich jak masa (minus zasilania), punkty podłączenia zasilania, oznaczenia potencjometru (punkt P) oraz cewki i anteny (kawałek drutu o długości 10-25 cm, jeden koniec podłączony, drugi wolny). Zasugerowano, że zasilanie może pochodzić z jednej baterii 4,5 V lub 1,5 V, a niekoniecznie z dwóch baterii. Podano link do dokumentacji tranzystora BF240 z wyprowadzeniami. Wskazano na potrzebę nauki schematów ideowych i polecono literaturę "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz". Poruszono także temat wykorzystania pozostałych elementów z niedokończonego wzmacniacza (m.in. kondensatory, rezystory, potencjometr, diody, układ TDA2030) do budowy prostego odbiornika (pluskwy). Zwrócono uwagę na konieczność dobrania parametrów cewki (średnica drutu, liczba zwojów) zgodnie z oryginalnym opisem projektu. Wyjaśniono, że mikrofon elektretowy może być użyty jako przetwornik dźwięku w układzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA