logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop H313 - widoczna tylko plamka, co może być uszkodzone?

seba222 18 Lis 2007 13:04 4153 11
REKLAMA
  • #1 4494131
    seba222
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Witam

Wygrzebałem oscyloskop H313 produkcji naszych "znajomych" :)

Problem jest następujący, po wrzuceniu do sieci widać tylko plamkę, którą można regulować (ostrość, przesuwać góra dół, lewo prawo).

Tutaj znalazłem schemat:
    http://www.izmer-tech.narod.ru/oscil/n313.pdf

Czy ktoś mógł bym mnie naprowadzić co może być walnięte ( z doświadczenia ), chętnie z tym powalczę :).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4494147
    jantrzu
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    A co ustawiłeś (podłączyłeś) na wejściu oscyloskopu?
  • REKLAMA
  • #3 4494169
    seba222
    Poziom 18  
    Nie, no Panowie nic.
    Chyba sama powinna się pojawić linia ?
  • #4 4494181
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Oscyloskop jest ustawiony w tryb X/Y

Przełącz przełącznik Synchronizacja na inną pozycję ( np. Sieci ) - to te 4 białe klawisze po prawej stronie u góry

I na dzielniku wciśnij 1 ( na dole po prawej klawisze 4 czarne i 1 biały )
  • REKLAMA
  • #5 4494435
    seba222
    Poziom 18  
    Ustawiłem jak powiedzieliście, i przez chwilkę widziałem prostą linie, ale gdzieś ją wcięło.

Próbowałem "pukać" potrząsać itp, ale bez rezultatu.

Za chwilkę rozbiorę, może jakiś kabel się obluzował...

Ale ogólnie nadzieja wróciła.

Zmierzyłem ten potencjometr, i wyszło mi że ma 20 Kilo, a powinien koło 47.

Czy to może być wina tego elementu ?

Rzuciłem wzrokiem na górną płytę, nic nie nadpalone itp.
    ( jestem zaskoczony dbałością wykonania, połączeń itp, wszystkie kabelki powiązane, normalnie szok).
  • #6 4495164
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    A to nieładnie tak odrazu go bić. Najpierw trzeba pokrętłem 1-szym od lewej (góra/dół) sprowadzić strumień do zera.
  • REKLAMA
  • #7 4495269
    jedrzej1955
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Jak widać , nie pracuje wzmacniacz odchylania poziomego i pionowego.Takie uszkodzenia nie chodzą parami , jest uszkodzony zasilacz.Brak zasilania wzmacniaczy.Powodzenia R.A.
  • #8 4495837
    seba222
    Poziom 18  
    Witam,

Jakoś uruchomiło się.

Potencjometr podpisany CTAb. zapala wykres tylko w jednym ułożeniu, w innym nie ma go w ogóle.

Jak się znajdzie to ułożenie (maksymalnie w prawo) to taki efekt:

( więc chyba dobrze ).
  • #9 4495892
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Jeśli są to zwykłe potencjometry to wymień, oscyloskop ( szczególnie wyłączniki ) przedmuchaj sprężonym powietrzem, sprawdź kondensatory elektrolityczne - czy nie wylane, napuchnięte itp.
  • #10 5762801
    malutki000
    Poziom 17  
    dostałem właśnie taki oscyloskop miał mieć uszkodzony zasilacz (włączony do 220v po przestawieniu na 110v) ale włączył się
    i tak jak kolega wyżej jest plamka którą mogę przesuwać próbowałem przełączać przyciski, kręcić potencjometrami ale nic to nie dawało (nadal plamka) gdy jest ustawione na synch wew lub z sieci i wyciśnięte przyciski od składowej ta na wejście X jakies sygnały się pokazują gdy dotykam palcem ale y wygląda na martwy

nie znam sie na takich urządzeniach i prosiłbym o pomoc co sprawdzić/wymienić i dlaczego to nie działa
  • #11 5803164
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Kolego. X to wejście zewnętrznej postawy czasu. Dolne przeł utaw biały 1 i czarny(mnożnik) też 1 i wtedy zobacz czy w pionie odchyla.
  • #12 5807391
    malutki000
    Poziom 17  
    Wiem jak sie obsługiwać tym oscyloskopem być może pomyliłem w poprzednim poście wejścia ale oscyloskop nie działał prawidłowo nie było odchylania w pionie a w poziomie tylko z zewnętrznego źródła oscyloskop dałem do naprawy

Podsumowanie tematu

✨ Oscyloskop H313 po podłączeniu do sieci wyświetla jedynie regulowaną plamkę zamiast standardowego przebiegu. Problem wynika z ustawienia oscyloskopu w tryb X/Y, co powoduje brak odchylania pionowego i poziomego. Po przełączeniu trybu synchronizacji na sieć oraz odpowiednim ustawieniu dzielnika i potencjometrów, na krótko pojawiła się linia, jednak zanikła. Podejrzenia padły na uszkodzony potencjometr o wartości 20 kΩ zamiast oryginalnych około 47 kΩ, co może wpływać na działanie układu. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana potencjometrów, kontrola kondensatorów elektrolitycznych pod kątem uszkodzeń oraz dokładne oczyszczenie przełączników i styków. Wskazano również, że brak działania wzmacniaczy odchylania pionowego i poziomego może być spowodowany uszkodzonym zasilaczem, który nie dostarcza odpowiedniego napięcia do tych układów. Dodatkowo, w przypadku podobnego oscyloskopu z uszkodzonym zasilaczem, problemem było brak odchylania pionowego, a odchylanie poziome działało tylko z zewnętrznego źródła. Zaleca się sprawdzenie wejść X i Y oraz odpowiednich przełączników i potencjometrów, aby przywrócić prawidłowe odchylanie i wyświetlanie przebiegów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA