logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SU-VX 700 - trudności z ustawieniem napięcia spoczynkowego na lewym kanale

kolos59 18 Lis 2007 14:50 2276 8
REKLAMA
  • #1 4494531
    kolos59
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Witam koledzy :) Mam problem z ww. wzmacniaczem a mianowicie:
    Był uszkodzony. Naprawiłem go a przynajmniej tak myslałem do tej pory. Ten wzmacniacz chodzi na jednej składowej stałej wszystkie stopnie (brak kondensatorów separujących składową stałą na torze sygnału) więc problem tym większy bo jakakolwiek intgerencja w tor sygnałowy to jak gdyby usterka :/ i wszystko się chrzani. Do rzeczy. Uruchomiłem go i ustyawiłem napięcia spoczynkowe. na prawym kanale zrobiłem to zgodnie z serwisówką czyli 25mV na lewym nie mogłem ustawic tego napięcia poprawnie ponieważ pr regulował tylko do 65mV i mniej nie chciał. nie przejąłem się tym ustawiłem pr w takim miejscu gdize zaczynał juz podnosi nap z 65mV(mniej więcej w połowie) Mierzyłem β w tranzystorach żeby je jak najlepiej dopasowac ale nie pomogło. Wzmacniacz grał normalnie protekcja działała również ok. Test przesedł pomuślnie :) Następnego dnia gdy chciałem go włączyc niestety nie działał. Pomierzyłem go i oto jaka jest teraz sytuacja.
    -prawy kanał wszystkie napiecia ok(gdyby nie protekcja to by grał)
    -w lewym kanale na bazy tranzystorów nanosi się Uz czyli ok50V zautomatycznie na emiterach to samo.
    Skąd się to bierze? Jak ktoś zna złotą metodę naprawy tego typu wzmacniaczy byłbym bardzo wdzięczny:) Co należało by jeszcze sprawdzic? Jeżeli ktoś będzie mi chętnu pomóc w naprawie to prześlę schemat. Proszę was o pomoc POZDRAWIAM!
  • REKLAMA
  • #2 4496117
    kolos59
    Poziom 17  
    Czy naprawde nikt na tym forum nie naprawiał nigdy takiego wzmacniacza proszę was o pomoc bo wyczerpały się moje pomysły na naprawę tego wzm!
  • REKLAMA
  • #3 4496972
    mobor
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    Z tego co ja pamietam - w podobnych dyskusjach (na temat tego modelu jak i pokrewnych) dominowało stwierdzenie że są to bardzo trudne w naprawie konstrukcje.
  • #4 4497840
    kolos59
    Poziom 17  
    o tym kolego miałem przyjemnośc przegonac się sam :) jest to wzmacniacz który szykuję dla siebie jeśli oczywiście uda mi się go naprawic :) podąłem drastyczne kroki ponieważ postanowiłem wymieniac wszystko jak leci w uszkodzonym kanale koszt takiej operacji to ok 80zł samych częsci :) nie ma tragedii hehe może sie uda :)
  • REKLAMA
  • #5 4499387
    mobor
    Poziom 23  
    Interesuje sie tą problematyką bo mam taki wzmacholek od nowości ;) Wygląda cały czas jak nowy i ciągle jest w 100% sprawny...Niestety, nie uzywam go juz bo wszystko powpinałem pod amplituner kina domowego
  • #6 4499674
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Jeśli możesz, wrzuć schemat. Też mam ten model od 13 lat. Działa, są
    tylko problemy z przerywającym selektorem wejść (czyściłem).
  • #7 4499790
    kolos59
    Poziom 17  
    tutaj jest serwisówka
    Załączniki:
    • technics_su-vx700.rar (6.61 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 4499802
    kolos59
    Poziom 17  
    jak zrezygnowac z prowizji ?
  • REKLAMA
  • #9 4501577
    mobor
    Poziom 23  
    wrzuć na rapida

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza Technics SU-VX 700, w którym występują trudności z ustawieniem napięcia spoczynkowego na lewym kanale. Wzmacniacz pracuje na jednej składowej stałej, bez kondensatorów separujących, co komplikuje naprawę i regulację. Użytkownik nie mógł ustawić napięcia spoczynkowego na lewym kanale poniżej 65 mV, podczas gdy na prawym kanale udało się ustawić zgodnie z serwisówką 25 mV. Próby dopasowania tranzystorów (mierzenie beta) nie przyniosły efektu. Wzmacniacz działał poprawnie po naprawie, jednak następnego dnia przestał działać. W dyskusji podkreślono, że modele SU-VX 700 są trudne w naprawie, a niektórzy użytkownicy wymieniali wszystkie części w uszkodzonym kanale. Pojawiła się prośba o udostępnienie schematu serwisowego, który został częściowo udostępniony. Wzmacniacz jest ceniony, ale ze względu na skomplikowaną konstrukcję i brak kondensatorów separujących, ingerencja w tor sygnałowy jest ryzykowna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA