logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie działa klawiatura w BIOS na komputerze z płytą Intel 440BX i CPU 433 MHz

sxo 20 Lis 2007 14:52 1203 15
REKLAMA
  • #1 4501269
    sxo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam problem z starszym komputerem procesor 433, płyta intel 440BX Based, 256 Ramu, dysk HDD 8GB.
    Problem tkwi w tym ze nie mogę zainstalować Wina wchodzić w biosa nie mogę sie ruszyć.
    Klikam strzałki, i nic. Próbowałem zresetować biosa i to samo.
  • REKLAMA
  • #2 4501303
    Nanashaki
    Poziom 11  
    Może komputer się przegrzewa, lub jest cały w kurzu
  • REKLAMA
  • #3 4501336
    sxo
    Poziom 12  
    Nie możliwe komputer jest otwarty i czysty. napewno sie nie przegdzewa CPU 33 stopni płyta jeszcze mniej ale na poczatku pokazuje sie komunikat
    "System hardware abnormal, press any kay to continue" (ten napis jest na czerwono)po kliknieciu 3 razu sprawdza pamiec ram. ale tak mialem zawsze i działało. Przed chwila odpaliłem kompa i wszedłem w bioa i moglem sie poruszać ustawilem CD boot i prubuje instalować wina!!
  • REKLAMA
  • #4 4501347
    MaciekSK
    Poziom 12  
    A próbowałeś odpalić system z dyskietki? Powinien ruszyć w ten sposób bo najczęściej ma boot ustawiony na pierwsze urządzenie jako FDD, chyba, że ktoś to zmienił. Po ekranie nie da się poruszać tylko w BIOS-ie i z nim masz tylko problem?
  • REKLAMA
  • #5 4501367
    sxo
    Poziom 12  
    Ustwiłem juz CD na pierwszym miejscu!! CD jest podłączony pod slave, a dysk pod master no 2 taśme. ale nie rusza dalej pokazał sie komunikat Memory test fail
  • #7 4501438
    sxo
    Poziom 12  
    Ju jest lepiej nie wyskakuje ten komunikat ale podczas instalacji Wina instalacja sie wiesza;/

Dodano po 1 [minuty]:

Ju jest lepiej nie wyskakuje ten komunikat, bo kość ramu wyjąłem i mam traz tylko 32MB ale podczas instalacji Wina instalacja sie wiesza;/
  • #8 4501451
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 456
    Którego Wina ? Może spróbuj zainstalować jakiegoś Linuxa, który ma małe wymagania - na przykład Fluxbuntu.
    Pozdro
    Siewcu
  • #9 4501674
    sxo
    Poziom 12  
    moge spróbować ale wolał bym wina bo chcialem zainstalowac neostrade
  • #10 4501680
    siewcu
    Poziom 35  
    Jak poszukasz to bez problemu znajdziesz instrukcję instalacji Neo na Linuxie, nie ma się czym przejmować. Dobry opis, czas i cierpliwość i Neo będzie śmigać :)
    Pozdro
    Siewcu
  • #11 4501692
    sxo
    Poziom 12  
    a masz jakiś link do tego linuxa by chyba jest darmowy!!
  • Pomocny post
    #12 4501710
    siewcu
    Poziom 35  
    Tak, Fluxbuntu jest darmowy. Link:
    http://releases.fluxbuntu.org/7.10/rc/
    Zjeżdżasz na sam dół strony i wybierasz plik
    fluxbuntu-7.10-installer-i386.iso
    Potem nagrywasz go na płytę - włączasz Nero czy czego tam używasz, szukaj opcji Nagraj obraz na dysk lub podobnej i za jej pomocą nagraj ściągnięty plik na płytę. Po więcej info zagłęb się w internecie, ja już nie pamiętam jak to wyglądało(dawno instalowałem ;) ) a co do Neo to niestety nie pomogę bo nie mam Neo i mieć nie chcę.
    Pozdro
    Siewcu
  • #13 4784276
    Effect_X
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam . ja trochę z innej beczki mam pytanie. Sciągnąłem podany przez "siewcu" link ale płyta mi nie bootuje. ? Może dlatego że to wersja RC ??
  • #14 4784299
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4784650
    siewcu
    Poziom 35  
    Trochę opóżniony temat, ale to mały szczegół.... Effect_X sprawdzałeś sumy kontrolne MD5 obrazu przy ściąganiu ? I jak nagrałeś płytę ?
    pozdrawiam
  • #16 4792434
    Effect_X
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Nie nie sprawdzalem, obraz płyty iso nagralem na alkoholu, probowalem tez przez imageburn jako plyta botująca, ale to samo.
    Teraz zamiast instalować fluxbuntu, sciągnąłęm tylko fluxboxa na xubuntu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy starszego komputera z procesorem 433 MHz i płytą główną Intel 440BX, wyposażonego w 256 MB RAM i dysk HDD 8 GB. Użytkownik nie może wejść do BIOS-u ani zainstalować systemu Windows, klawiatura nie reaguje w BIOS-ie, a podczas uruchamiania pojawia się komunikat "System hardware abnormal, press any key to continue" oraz błąd testu pamięci RAM. Próby resetowania BIOS-u i zmiany kolejności bootowania (ustawienie napędu CD jako pierwszego) nie przyniosły efektu. Sugerowano możliwe problemy z pamięcią RAM, zalecając testowanie jej programem Memtest. Po wyjęciu jednej kości RAM (pozostawiając 32 MB) komunikat o błędzie zniknął, ale instalacja Windows nadal się zawiesza. Zaproponowano alternatywę w postaci lekkiej dystrybucji Linuxa, np. Fluxbuntu, wraz z instrukcjami pobrania i nagrania obrazu ISO na płytę. Dyskusja porusza także kwestie poprawnego nagrywania obrazu ISO i problemów z bootowaniem płyty instalacyjnej. Wątpliwości dotyczą kompatybilności pamięci RAM z płytą Intel 440BX oraz stabilności systemu na poziomie BIOS-u.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA