Witam
Muszę przesłać duży strumień danych z przetwornika A/C do PC.
Orientacyjnie będzie to: 500ksps * 8bit ~ 500kBps ~ 4Mbps.
Od dłuższego czasu analizuję możliwe rozwiązania:
- rs232 - nie widziałem układu 4Mbps
- lpt - też raczej za wolne, czy może ktoś testował maksymalny transfer?
- firewire - nie mam pojęcia jak to ugryźć (nie znalazłem przykładu przez google)
- usb - przejściówka usb <=> rs232 będzie za wolna, czy istnieje w ogóle coś takiego jak usb <=> parallel 8bit?
- ethernet - czytałem o module wiznet 7010a
- scsi - stare fast scsi ma przepustowość 10MBps, nie znalazłem w sieci przykładu
- karta pci z przetwornikiem a/c - raczej nie pójdę na łatwiznę, a już na pewno nie zapłacę 2kpln za coś działającego tylko pod m$.
Najchętniej wykorzystałbym do tego mikrokontroler AVR.
Na obecną chwilę realne wydają mnie się 2 rozwiązania:
- ethernet w postaci modułu wiznet, ale do transmisji równoległej potrzeba dużo pinów uC, a szeregowa w przypadku AVR może być za wolna
- scsi - znalazłem na allegro kartę pcmcia fast scsi za 19,90 adaptec 1460b , magistrala danych 8bit, ale protokół scsi jest "troszkę" skomplikowany, z tego co przeczytałem do tej pory jest szansa, ale nie mogę znaleźć w sieci żadnego projektu typu uC+scsi - niewykonalne? istnieje tańsze rozwiązanie?
Niestety 500ksps i 8bit to minimalne wartości do zaakceptowania, także nie ma jak zmniejszyć strumienia
Bardzo proszę o podpowiedź!
Muszę przesłać duży strumień danych z przetwornika A/C do PC.
Orientacyjnie będzie to: 500ksps * 8bit ~ 500kBps ~ 4Mbps.
Od dłuższego czasu analizuję możliwe rozwiązania:
- rs232 - nie widziałem układu 4Mbps
- lpt - też raczej za wolne, czy może ktoś testował maksymalny transfer?
- firewire - nie mam pojęcia jak to ugryźć (nie znalazłem przykładu przez google)
- usb - przejściówka usb <=> rs232 będzie za wolna, czy istnieje w ogóle coś takiego jak usb <=> parallel 8bit?
- ethernet - czytałem o module wiznet 7010a
- scsi - stare fast scsi ma przepustowość 10MBps, nie znalazłem w sieci przykładu
- karta pci z przetwornikiem a/c - raczej nie pójdę na łatwiznę, a już na pewno nie zapłacę 2kpln za coś działającego tylko pod m$.
Najchętniej wykorzystałbym do tego mikrokontroler AVR.
Na obecną chwilę realne wydają mnie się 2 rozwiązania:
- ethernet w postaci modułu wiznet, ale do transmisji równoległej potrzeba dużo pinów uC, a szeregowa w przypadku AVR może być za wolna
- scsi - znalazłem na allegro kartę pcmcia fast scsi za 19,90 adaptec 1460b , magistrala danych 8bit, ale protokół scsi jest "troszkę" skomplikowany, z tego co przeczytałem do tej pory jest szansa, ale nie mogę znaleźć w sieci żadnego projektu typu uC+scsi - niewykonalne? istnieje tańsze rozwiązanie?
Niestety 500ksps i 8bit to minimalne wartości do zaakceptowania, także nie ma jak zmniejszyć strumienia
Bardzo proszę o podpowiedź!