Ostatnio przy okazji budowy sterownika do pieca postanowiłem poeksperymentować z czymś prostszym. Co prawda nie przepadam za sterowaniem Wi-Fi, ale byłem ciekaw jak niski pobór prądu można obecnie uzyskać. W gotowych rozwiązaniach jakie testowałem pobór wahał się od 0,3 W do 1 W. Kupiłem więc kilka modułów Zigbee, kilka modułów Wi-Fi, parę różnych scalaków przetwornic beztransformatorowych i przekaźniki bistabilne. Trochę kodowania i... Miłe zaskoczenie. 0,1 W w pierwszych testach, a po paru zmianach w sofcie + włączeniu oszczędzania energii niecałe 0,05 W... Z WiFi... Eeeeee? Na tym się nie skończyło. Modyfikując nieco zasilanie udało się zejść w okolice 30 mW. Zmontowałem nawet własny miernik żeby potwierdzić wyniki. Spodziewałem się raczej czegoś w okolicach 0,1 W. Wersję Zigbee postanowiłem sobie odpuścić.
Soft napisałem z wykorzystaniem ESP-IDF 5.5. Bez bajerów, apek, chmur. Sterowanie z przeglądarki włącz/wyłącz + prosta konfiguracja. Jest też możliwość aktualizacji FW.
Żeby nie było tak różowo całość trochę trwała. Na tworzeniu stron www się kompletnie nie znam, jakieś 90% czasu programowania mi to zajęło.
Był też bug który powodował różne cuda, nakląłem się aż go znalazłem. Reset! Najwyraźniej kondensator + rezystor w module nie wystarczał i ESP potrafił się w dziwnych momentach zawiesić. Podłączyłem reset do GPIO i po starcie ustawiam w stan wysoki, pomogło.
Zastosowany moduł Wi-Fi ESPC2-02 od DOIT, przetwornica 230 V-->5 V BP2525D, przetwornica 5 V-->3,3 V M3406, sterowanie przekaźnikiem bistabilnym GM8023B.
Schemat:
Obudowa:
Wymiary: 44x44x22 mm
Wnętrze:
Pobór prądu:
Pomiar wykonany miernikiem wtyczkowym i średni godzinny pomiar przy zasilaniu z 5 V.
Pobór mierzony z uruchomioną stroną sterującą.
Sterowanie:
Konfiguracja WiFi:
Uaktualnianie FW:
Można przycisnąć i wybrać plik, albo przeciągnąć plik na przycisk.
Info:
Różne pomocne informacje.
Wykorzystanie w celach komercyjnych zabronione.
Fajne? Ranking DIY