logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór cichszego wentylatora 80mm do zasilacza MODECOM Feel 350 ATX 2.2 PFC

elektrykk1 21 Lis 2007 00:29 1758 15
REKLAMA
  • #1 4503734
    elektrykk1
    Poziom 10  
    Chodzi o zasilacz MODECOM Feel 350 ATX 2.2 PFC. Chcę wymienić ten seryjny wentylator (80x80x25) na coś chociaż trochę cichszego, ale mającego podobną wydajność. Szukałem w Necie, ale nigdzie nie ma danych na temat tego wiatraka. Wszędzie jest tylko napisane: "Regulowane obroty wentylatora zależne od wydatku cieplnego zasilacza (AFC)". Nie ma nic o maksymalnej RPM albo o przepływie jaki osiąga podczas maksymalnego obciążenia, a to jest mi potrzebne do doboru nowego wiatraka. Nie chcę żeby cokolwiek się bardziej grzało po takiej wymianie ani spaliło. Ma być odrobinę cichszy (przynajmniej w Idle). Co polecacie?
  • REKLAMA
  • #2 4504156
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Wymienić zasilacz, bo jak wsadzisz do niego dobry wentylator to wartość zasilacza sie podwoi.
    Modecom Feel to bomba a nie zasilacz.
    Porządny fortron z regulacją termiczną obrotów (czyli w praktyce niesłyszalny dla ludzkiego ucha) kosztuje w granicach 50zł.

Ale jesli juz naprawde chcesz w nim zmienic wentylator (co stanowczo odradzam bo to jak majstrowanie przy minie) to kup Arctic Cooling.
  • #3 4504927
    elektrykk1
    Poziom 10  
    Akurat ten Modecom Feel (LC-B350) za taką straszną bombę nie uchodzi... Nie nie mam mocno obciążonego zasilacza ani nie bawię się w OC. Czy taki Arctic Cooling AF8025 wystarczy:

Maks. prędkość obrotowa 2 000 obr./min.
    Regulacja prędkości nie
    Maks. głośność 21 dB
    Maks. przepływ powietrza 26,8 CFM
    Napięcie zasilania 12 V
    Rodzaj łożyska system Fluid Dynamic Bearing
    Żywotność wentylatora 400 000 godz.
    Wymiary wentylatora SxGxW 80 x 80 x 25 mm
    Waga 74 g
    http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_modding/Arctic_Cooling/do_obudow/Arctic_Cooling_AF8025/pelny,id,28577/
  • #4 4505390
    Stingerek
    Poziom 28  
    Wentylator wystarczy.

Ale tu nie chodzi o obciazenie zasilacza.

FEEL'e to zaraz po codegenach najgorsze zasilacze.
    W przypadku zwarcia lub przepiecia ciagna za soba do grobu pol komputera.
    Z reszta,.. taki zasilacz wazy 25 deko... a nie 3KG jak moj fortron.
  • #5 4506219
    elektrykk1
    Poziom 10  
    Ludzie piszą na forach, że akurat ten model Feel nie jest taki zły jak reszta;p Ale kiedyś pewnie kupię np. Be-quiet'a. A wracając do wentylatora, to jeśli podłączę go do płyty głównej i będzie chodzić na cały czas na 12 V i 2000 RPM to myślę, że na pewno wystarczy. Ale chodzi o to, że chce podłączyć go tak samo jak ten seryjny (do złącza w zasilaczu), tak,żeby chodził z tą automatyczną regulacją (AFC). i zastanawiam się czy nie będzie zbyt słabo wiał z tą regulacją...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4506577
    Stingerek
    Poziom 28  
    Możliwe że bedzie słabo wiał.

AC przy 2000RPM wytwarza cichutki przyjemny szum.
    Oczywiscie wiesz ze ingerencja wzasilacz to utrata gwarancji ?
    Oczywiscie wiesz.. ze za 50zł mozesz miec nieslyszalnego fortrona 300GTF ktory ma wiecej mocy niz ten FEEL tak na prawde i ktory bedzie mial 2 lata gwarancji ?
  • REKLAMA
  • #7 4507946
    elektrykk1
    Poziom 10  
    Już nie mam gwarancji, bo rozkręcałem i zaglądałem do środka;) Na czym polega ten fenomen Fortronów? W sklepach internetowych ich nie widać zbytnio ani w testach... Są na Allegro. Czy przy porządnym obciążeniu zasilacza ten wiatrak 120mm nie chodzi jak suszarka?? Cena tylko 50zł!!

Moderowany przez conQeror:

Proszę nie zamieszczać linków z allegro.

• #8 4508576
    Latarnik
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam
    Ten Artic spokojnie wystarczy, nie wiem czy jest sens podłączać go do płyty skoro zasilacz ma pewnie własny regulator (mała płytka z diodą termiczną przyklejona do radiatora) i jeśli zasilacz będzie się bardziej grzal to wiatrak przyspieszy. Co do firmy Fortron to fenomen polega na tym, że jak mało kto potrafią robić zasilacze (z czego zresztą korzystają "topowe" firmy, np. kupując takiego Corsaira kupujemy de facto Fortrona ładniej opakowanego). Jeśli już wymieniać zasilacz to radziłbym jakąś nowszą konstrukcję, np.: Fortrona FSP 350 HLN-P (wersja z 80 mm wiatrakiem jest prawie niesłyszalna), kosztują w granicach 50 zł.
    Pozdrawiam
  • #9 4508855
    Stingerek
    Poziom 28  
    Cytat:

Czy przy porządnym obciążeniu zasilacza ten wiatrak 120mm nie chodzi jak suszarka?? Cena tylko 50zł!!

Jak go usłyszysz to dam ci 100pkt :)

Natomiast absolutnie ciche (praktycznie nieslyszalne) sa wersje z 80mm wentylatorem.
  • #10 4509640
    k999
    Poziom 15  
    mam ten sam zasilacz co elektrykk1, po roku wentylator charczy(czyli do wymiany) nic mu już nie pomaga. Ale jak obniży się wentylatorze napięcie z 12 na 5v to daje rade.
  • #11 4510037
    beamer.kun
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Nie widziałem żeby na forach polecali Modecomy Feel , raczej pełne Modecomy ATX2.0
  • #12 4511259
    elektrykk1
    Poziom 10  
    Teraz na allegro z Fortronów są modele: FSP 350-60MDN, FSP400-60PFN.

Dodano po 1 [godziny] 46 [minuty]:

Jest też FSP 350-60HLN. Wszystkie mają wiatraki 12cm.
  • #13 4512113
    Latarnik
    Poziom 15  
    Dwa pierwsze to konstrukcje starsze technologicznie (ATX v1.3) z jedną linią 12V. Wersja HLN to konstrukcja nowsza (podzielona linia 12V), wiatraki w nich montowane są ciche (mam wersję 400W i jest tylko ciut głośniej niż przy wiatraku 80mm). Moja rada: brać wersję HLN póki jest.
  • REKLAMA
  • #14 4513835
    elektrykk1
    Poziom 10  
    Dopiero zobaczyłem, że aukcja HLN skończyła się we wrześniu:/ Jest też FSP400-GLN ale kosztuje 158 zł...
  • #15 4514660
    Stingerek
    Poziom 28  
    Proszę bardzo wersja 300GTF
    Moim zdaniem jeden z najlepszych zasilaczy świata.
    Jest niesłyszalny a jego 300W jest prawdziwe. I cena też miło zaskakuje.
  • #16 4514934
    elektrykk1
    Poziom 10  
    no tak, cena minimalna, ale wydaje się że jest to słaba modernizacja w stosunku do tego mojego Feela:) stara wersja atx, brak grila, mniejsza moc na papierze, no i zdarzają się lipy z allegro, z tego co czytałem. Niezły opis Fortronów

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany wentylatora 80x80x25 mm w zasilaczu MODECOM Feel 350 ATX 2.2 PFC na cichszy model o podobnej wydajności chłodzenia. Oryginalny wentylator ma regulowane obroty zależne od temperatury (AFC), jednak brak jest danych o maksymalnych RPM i przepływie powietrza, co utrudnia dobór zamiennika. Proponowanym zamiennikiem jest Arctic Cooling AF8025 (2000 RPM, 21 dB, 26,8 CFM, 12 V, łożysko Fluid Dynamic Bearing), który jest cichy i wystarczający do chłodzenia zasilacza. Wymiana wentylatora wiąże się jednak z ryzykiem utraty gwarancji i potencjalnym pogorszeniem chłodzenia, jeśli nowy wentylator nie będzie odpowiednio regulowany. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące wymiany całego zasilacza na modele Fortron (np. FSP 350 HLN-P, FSP 300GTF), które charakteryzują się lepszą jakością, cichą pracą i termiczną regulacją obrotów wentylatora. Modele Fortron są polecane jako bardziej niezawodne i ciche, z wentylatorami 80 mm lub 120 mm, oferującymi lepsze parametry chłodzenia i dłuższą żywotność. Wskazano, że MODECOM Feel to zasilacz o niskiej jakości, a ingerencja w jego konstrukcję może być ryzykowna. Zaleca się stosowanie wentylatorów z automatyczną regulacją prędkości lub zakup nowszych, lepszych zasilaczy z cichymi wentylatorami i termiczną kontrolą obrotów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA