logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ksero Sharp AR 163 - zacięcia papieru, skręcanie przy podawaniu z kasety

BLACKMAN_82 21 Lis 2007 08:39 1856 9
REKLAMA
  • #1 4504011
    BLACKMAN_82
    Poziom 10  
    Witam. Problem jak w temacie - kopiarka ar 163. Przeszukałem już Elektrodę, przerobiłem przy kopiarce co mogłem, nadal nie mogę znależć przyczyny.. Kopiarka potrafi zrobić ok kilka kopii a potem następuje zacięcie papieru - 1. w piecu, 2. na bębnie, 3. papier niekiedy wogóle nie wyjdzie z szuflady.. Prawdopodobnie delikatnie skręca papier przy podawaniu z kasety, kartka w momencie zacięcia jest jakby delikatnie skręcona, patrząc na piec - lewa krawędź strony jest kilka milimetrów niżej, wskazuje to na złe pobieranie z szuflady? próbowałem już regulować sprzęgła, wysokość szuflady, wymieniałem oś z półksiężycami, czyściłem czujniki... Nadal występuje problem.. Doradźcie.
  • REKLAMA
  • #2 4504684
    Peter__
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Pozdrawiam.
    To co mi przychodzi na myśl, to przyczyna może być w jakości papieru i jego wilgotności.
  • REKLAMA
  • #3 4505015
    BLACKMAN_82
    Poziom 10  
    Nie, to odpada.. Sprawdzałem, od tego zacząłem..
  • #4 4505052
    abcpawel
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    a separatory w kasecie sprawdzał
  • REKLAMA
  • #5 4505513
    god
    Poziom 13  
    No i taki banał: czy kopiarka stoi równo na wszystkich nóżkach?
  • #6 4506765
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Rozwiązania są dwa:
    -po pierwsze, można to wyregulować, położeniem blaszek dociskających papier w szufladzie, ale reguły nie ma, czasem walczyłem z tym godzinę i więcej i dalej było źle, ale zawsze w końcu się udawało, kwestia cierpliwości,
    -po drugie połżyć w kasecie paper A4R, i wytłumaczyć klientowi, że inaczej nie da rady, kwestia siły persfazji.
    Pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #7 4507953
    BLACKMAN_82
    Poziom 10  
    wychodzi na to, że problemem są rzeczywiście blaszki dociskające papier w szufladzie, próbuję je regulować, ale efekt wciąż jest marny... odpowiadam na wcześniejsze posty - kopiarka stoi równo, próbowałem podstawić także inną kasetę, problem również występował, co teoretycznie wyklucza winę blaszek dociskających papier w szufladzie, choć było ok 2-3 mm różnicy między blaszkami w stos do kartki.. po zmianie formatu papieru na a4 r różnica oczywiście się zmniejsza, ale to rozwiązanie nie rozwiązuje problemu... czekam na dalsze sugestie. pozdrawiam!
  • #8 4509688
    aimserwis

Poziom 13  
    Ocena: 3
    Pewnego razu walczyłem z czymś takim w jakimś zabytku.
    Nie pamiętam co to była za maszyna, jedo co pamiętam to że odgiołem te blaszki maksymalnie na zewnątrz i koniuszkami dotykały papieru. Wygiołem sprężynę dociskającą i poluzowałem ograniczenie formatu papieru.
    Pomogło i dlatego nie pamiętam co to za maszyna.
    Konto firmowe:
    A i M Serwis
    ul. Czesława Miłosza 28, Mogilno, 88-300 | Strona WWW: www.aimserwis.pl
  • #9 4511457
    BLACKMAN_82
    Poziom 10  
    ok, powalczę jeszcze z tą kasetą i dam znać czy pomogło.
  • #10 4511931
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    wymienic na nowe te separatory w kasecie. Koszt jednego to 23.11zł netto. Te fabryczne maja wade. Sa tłoczone nie z tej strony(błąd producenta).
    Nowe maja symbol:
    PTME 0255FCPZ
    PTME 0256FCPZ.

dodatkowo trzeba połozyc kopiarke na bok(wyjac wczesniej moduł developera) i oderwac takie folie naklejone w okolicach czujnika papieru.
    Uwaga! zostaje klej, który trzeba zmyć. Ja myje płynem do RADF'u Sharp'a.

Podsumowanie tematu

✨ Kopiarka Sharp AR 163 ma problem z zacięciami papieru i skręcaniem kartki podczas podawania z kasety. Zacięcia występują w piecu, na bębnie oraz przy wyjściu papieru z szuflady. Kartka jest delikatnie skręcona, a lewa krawędź papieru jest niżej, co wskazuje na nieprawidłowe pobieranie z kasety. Próbowano regulacji sprzęgieł, wysokości szuflady, wymiany osi z półksiężycami oraz czyszczenia czujników, bez skutku. Wykluczono problem wilgotności i jakości papieru oraz nierówne ustawienie kopiarki. Sugerowano regulację blaszek dociskających papier w szufladzie, co wymaga cierpliwości i precyzji, oraz stosowanie papieru formatu A4R. Zalecane jest także wymienienie separatorów w kasecie na nowe modele PTME 0255FCPZ i PTME 0256FCPZ, gdyż fabryczne mają wadę produkcyjną. Dodatkowo wskazano na konieczność położenia kopiarki na bok i usunięcia folii w okolicach czujnika papieru, z zachowaniem ostrożności przy usuwaniu kleju. W niektórych przypadkach pomocne było maksymalne odgięcie blaszek dociskających i poluzowanie ograniczenia formatu papieru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA