logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralko-suszarka: Woda osiąga 90°C zamiast 40°C - termostat czy ogranicznik?

wegan 04 Gru 2003 19:53 7107 14
REKLAMA
  • #1 424828
    wegan
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Siostra ma pralko-suszarke i po ustawieniu prania na 40 st. woda osiaga najwyzsza temp. 90st. Byłem w sklepie z czesciami AGD i sprzedawczyni miała tam rózne termostaty do pralek aut. Nie potrafiła mi doradzic jaki kupic. Czy oprócz termostatu jest jeszcze ogranicznik temp, który steruje termoistatem, czy to jest to samo i musze kupic tylko termostat np od 30do 120 st.(32zł.do120st., i po 25zł.,28zł. do 90st., 100st.)
    bo takie i podobne były w sklepie
  • REKLAMA
  • #2 424832
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Spisz sobie typ tego termostatu, typ pralki i będzie Ci łatwiej
  • REKLAMA
  • #3 424899
    nakla
    Poziom 12  
    Na bębnie są dwa czujniki. Jeden jest na poziom wody, drugi to czujnik temperatury-może jest przepalony. Jeśli to stara pralka to mogą sie spiekać styki przełącznika.
  • #4 425011
    wegan
    Poziom 11  
    nakla napisał:
    Na bębnie są dwa czujniki. Jeden jest na poziom wody, drugi to czujnik temperatury-może jest przepalony. Jeśli to stara pralka to mogą sie spiekać styki przełącznika.

Poczytałem ze termostat ma okreslona ilośc cykli załaczania np 1200 razy, ale nie wiem czy termostat to jest to samo co czujnik temperatury, czy to samo, bo sprzedawczyni nic mi nie moze doradzic, a jest tylko jeden sklep z czesciami.
  • #5 425019
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    TAK! Termostat to jest czujnik temperatury.
  • REKLAMA
  • #6 425052
    wegan
    Poziom 11  
    To moge kupic termostat ten najdrozszy za 32 zł ., który ma zakres temperatury od 30 do 120 st. i powinien byc dobry albo do moze wezme ten nmax do 100 st, po co wiekszy, a i cena mniejsza
  • #7 425067
    nakla
    Poziom 12  
    ROBERT B napisał: termostat to czujnik.
    Żeby tego tylko jakiś automatyk ni przeczytał bo sie krwią zaleje.
  • REKLAMA
  • #8 425082
    wegan
    Poziom 11  
    Teraz zaskoczyłem patrzac na bojler gdzie jest termostat z pokrętłem do regulacji temp. W pralce jest pokretło do ustawiania temp na gorze i od niego ida kabelki do termostatu jak w boilerze a w innych pralkach tam gdzie jest tylko programator ma oznaczenia na pokretle temperatury 40, 60 st, Zajrzałem przed chwila do swojej pralki i z programatora ida kabelki do czujnika temp. i on steruje zakresem temperatur. Teraz jest jasne jak sie widzi samemu. Dzięki za pomoc.
  • #9 425156
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Jesli to jest stara pralka PS BIO to sa tam 2 czujniki temperatury. Najlepiej nie kombinuj tylko zobacz ktory jest uszkodzony i wymien na taki sam. Z doswiadczenia wiem, ze czesciej psuje sie ten na temp. 40 st.
  • #10 425200
    wegan
    Poziom 11  
    000andrzej napisał:
    Jesli to jest stara pralka PS BIO to sa tam 2 czujniki temperatury. Najlepiej nie kombinuj tylko zobacz ktory jest uszkodzony i wymien na taki sam. Z doswiadczenia wiem, ze czesciej psuje sie ten na temp. 40 st.

napisalem wcześniej, ze to jest pralko-suszarka. Zakupiona była w USA w 90 roku. W Polsce trudno wtedy bylo cokolwiek kupic, a tam pralki takie były po 300$ i przewóz statkiem do Gdańska, czy Gdyni nie pamietam juz, a ztamtad bezpłatnie dowozili w kazde miejsce w Polsce i dawali gwarancje. Firmy w USA i przewozowe w Polsce korzystali z tego jak u nas w kraju stało sie 3 dni za pralka frania a jak dochodziło sie do swojej kolejki a, zabrakło pralki to Brało sie to co było np lodówke lub odkurzacz. Niestety takie byly czasy w PRL-u. Wspomne tylko, ze nie kupiłem jej osobiście, bo najdalej poza Polską to byłem na Słowacji. Fajnie wtedy było mieć kogos znajomego w Stanach, ale to juz historia. U nas sklepy sa zawalone sprzetem AGD i nie trzeba juz stac po kilka dni w kolejce by cokolwiek kupić. Ale odbiegłem troche od tematu, ale troche powspominałem te czasy. Dodam jeszcze, ze jezeli widzicie u starszych ludzi stara pralke lub TV czarnobiały obok nowego kolorowego, lub inny sprzet na wtyczke i czasami dziwicie sie czemu nie kupia nowego sprzetu, to odpowiedź jest jedna - Oni wystali ta pralke , lodówke ten TV i inne rzeczy kilka dni. Lub odkładali kilka lat na TV kolor niedojadajac, ale to nie jest forum o polityce. Jeszcze raz dziekuje za pomoc. Henryk
  • #11 425357
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 425459
    wegan
    Poziom 11  
    Bardzo chetnie, jak możesz to napisz. Ja dopiero do pralki bede mógł zajrzec 23 grydnia, bo to pralke ma siostra i mieszka w innym miescie, i narazie nie wiem jaki to termostat, tylko z wypowiedzi siostry to to, ze na 40 lub 60 st woda w pralce osiaga bardzo wysoka temperature(w/g niej gotuje sie)
  • #13 1696012
    lisek311
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Witam czy może mi ktoś pomóc bo mam ten sam problem co kolega z pralką.Mianowicie raz grzeje dobrze raz przegrzeje.Podejżewam że to raczej czujnik tylko nie wiem gdzie je znaleźćlub jak wyglądają i jak je sprawdzić.Czy można jakoś miernikiem sprawdzić proszę o jakąś fotkę czujnika w pralce lub link do jakiejś stronki z foto.
  • #14 1696131
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 1696190
    lisek311
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Jest to pralka INDESIT WG1031TX.Sorki ale zapomniałem napisać proszę o pomoc?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy pralko-suszarki, w której po ustawieniu prania na 40°C woda nagrzewa się do około 90°C. Dyskusja koncentruje się na rozróżnieniu termostatu i ogranicznika temperatury – ustalono, że termostat jest jednocześnie czujnikiem temperatury. W starszych modelach pralek występują zwykle dwa czujniki temperatury: jeden na poziom wody, drugi na temperaturę, które mogą ulec uszkodzeniu lub przepaleniu. Zaleca się identyfikację typu termostatu i modelu pralki przed zakupem części zamiennych. W przypadku termostatu mechanicznego możliwa jest wymiana na zamiennik z podobnym zakresem temperatur (np. 30–120°C lub 30–100°C). W pralkach z programatorem termostat steruje zakresem temperatur, a w starszych modelach często występuje pokrętło regulacji temperatury połączone z termostatem. Wskazano, że najczęściej uszkadza się termostat odpowiedzialny za temperaturę 40°C. W przypadku pralko-suszarki zakupionej w USA w latach 90. dostęp do części może być utrudniony. W nowszych modelach z termostatem elektronicznym (termistorem) wymiana może być trudniejsza, ale możliwa jest konwersja na termostat mechaniczny. Dodatkowo pojawiła się prośba o wskazówki dotyczące lokalizacji i testowania czujników temperatury za pomocą miernika. W dyskusji pojawił się model pralki Indesit WG1031TX jako przykład urządzenia z podobnym problemem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA