logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop C1-94 - zamiennik dla uszkodzonego tranzystora T3 MP26a?

fish000 22 Lis 2007 10:30 2333 2
REKLAMA
  • #1 4507740
    fish000
    Poziom 11  
    Witam
    Stalem sie szczesliwym posiadaczem oscyloskopu c1-94. Oscyloskop oczywiscie nie dziala !
    Nie ma wysokiego napiecia , lampa w ogole nie swieci. Uszkodzony jest tranzystor T3. Nie wiem co jeszcze poniewaz nie mam zadnego zastepczego.
    Z tego co widze to tranzystor T3 pracuje w ukladzie generatora, czyli dziala jako klucz ( jesli cos pisze nie tak to mnie poprawcie) a jesli dziala jako klucz to w tym ukladzie jego wzmocnienie nie musi byc tak dokladne?
    Tranzystor T3 to MP26a, oczywiscie jest to tranzystor germanowy. Posiadam kilka ruskich tranzystorów ( mp25B , mp25a , t402, mp41 , Tg40 ), czy ktorys z tych tranzystorów nadawal by sie do tego ukladu?
    Mam jeszcze tranzystory z seri 2N... takie jak ( 425 , 1188, 651, 651a, 652, 652a ) jednak te tranzystory mają znacznie wieksze wzmocnienie. Reszta parametrow jest idealna !
    Prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4514786
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Witam.
    Zacznij pisać trochę bardziej konkretnie. Co znaczy "lampa w ogole nie swieci". Nie świeci bo nic nie wyświetla, czy nie świeci bo nie ma żarzenia. I co oznacza określenie"Reszta parametrow jest idealna". Jakich parametrów? Parametrów czego?
    Pozdrowienia z Gdańska
  • #3 4524117
    fish000
    Poziom 11  
    A wiec tak:
    - sprawdziłem przebiegi na generatorze wysokiego napiecia
    - generator zbudowany na T1 i T2 dziala poprawnie czyli generuje napiecie prostokątne.
    Natomiast napiecie Kolektor-Emiter tranzystora jest rowne zero!
    Jednak mysle, ze ten tranzystor dziala jednak poprawnie poniewaz na transformatorze wysokiego napiecia pojawia sie sygnal na wejsciu i na wyjsciu.
    I do tego mometu jest ok, ale tylko wtedy kiedy mam odłaczony powielacz.
    Jesli podlacze powielacz napiecie na trafku spada do zera i nie ma zadnego wysokiego.

NIe mam juz pomysłu co tam moze byc uszkodzone?
    Wymieniłem juz wszystkie kondensatory w powielaczu i dalej bez zmian.
    Jesli nic nie poradzicie to zaczne wymieniac diody tylko nie jestem pewien czy nie powoduje tego jakis uklad po powielaczu !
    I jak myslicie ?
REKLAMA