logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens Gigaset A100 po burzy - częściowo działa.

RadioActive 22 Lis 2007 18:48 2127 8
REKLAMA
  • #1 4509332
    RadioActive
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam.
    Dotarł do mnie niedawno Siemens Gigaset A100 po strzale pioruna. Uszkodzony FQS4900 oraz rezystor 12 ohm. W tym pierwszym uszkodzony był tranzystor typu P, więc zamiast wymieniać cały układzik dostawiłem tylko tranzystor w miejsce przepalonego (SI4431BDY - wyszarpałem ze starej płyty głównej komputera).

No i teraz mam następny problem, bo baza czasami nie rozłącza linii. Drugi problem polega na tym, że jak próbuję dzwonić na ten telefon to czasem zasygnalizuje połączenie przychodzące jednym dzwonkiem i sam odbiera a czasem wogóle sygnał nadejścia połączenia się nie pojawi tylko od razu odbiera połączenie.

Szukałem po forum rozwiązania problemu ale nie mogłem znaleźć nic konkretnego, dlatego proszę o pomoc.

Pozdrawiam. RadioActive.
  • REKLAMA
  • #2 4509771
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    napewno do wymiany 4900 .... reszta pwinna byc ok jak ne poszlo dalej.....
  • #3 4509837
    RadioActive
    Poziom 13  
    Tranzystor typu N, który jest częścią elementu 4900 wydawał się być sprawny. Uszkodzony był tranzystor "P" i w to miejsce podstawiłem drugi. Czy mimo tego muszę i tak wymienić cały element 4900??
  • REKLAMA
  • #4 4509904
    RomanDW
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Kiedyś wymieniałem ten układ i poszedł mi dopiero za trzecim razem mimo, że zachowywałem wszelką ostrożność.
  • REKLAMA
  • #5 4511662
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    wymiana PHC albo podstawa 2 tranzystorów-tak zawsze robie
  • #6 4514128
    RadioActive
    Poziom 13  
    Dobra, układ zamówiony, powinien dotrzeć na początku przyszłego tygodnia. O efekcie wymiany poinformuję natychmiast po montażu nowej sztuki.
  • REKLAMA
  • #7 4531885
    RadioActive
    Poziom 13  
    No witam ponownie.
    Przyszły części, odebrałem, zapłaciłem, wlutowałem i co??..... i LIPA!!! Dalej to samo. Po wymianie PHC2300 usterka nie ustąpiła.

Co dalej z tym ?? Ręce mi już opadają a do piątku jak nie zrobię to będę miał gorąco.

Pozdrawiam.
  • #8 4533246
    Lucjan52
    Poziom 27  
    Ocena: 158
    Jak już nie raz zostało powiedziane na tym forum " po burzy może być wszystko" Spróbuj jeszcze przemierzć wszystkie tranzystory i diody, któreś może mieć upływ, jednak w układzie trudno będzie dokładnie sprawdzić, a później to tylko procesor i... kubełek.
    Pozdrawiam Lucjan.
  • #9 4549493
    RadioActive
    Poziom 13  
    Dałem se siana z tym telefonem, skołowałem klientce inną bezprzewodówkę. Dałem za nią śmieszną cenę. Biznes mi się opłacił a kobieta z takiej wymiany była zadowolona. Więc ja też jestem zadowolony.

Temat można uznać za zamknięty. Podziękowania dla wszystkich, który próbowali pomóc.

Pozdrawiam. RadioActive.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Siemens Gigaset A100 po uderzeniu pioruna miał uszkodzony układ FQS4900 oraz rezystor 12 ohm. Uszkodzony był tranzystor typu P w układzie 4900, który został wymieniony na tranzystor SI4431BDY z innej płyty, jednak baza telefonu nadal wykazywała problemy: czasami nie rozłączała linii, a połączenia przychodzące były odbierane automatycznie lub sygnalizowane nieregularnie. Pomocnicy forum sugerowali wymianę całego układu 4900 lub PHC2300 oraz sprawdzenie wszystkich tranzystorów i diod pod kątem upływów. Po wymianie PHC2300 problem nie ustąpił. Ostatecznie autor zrezygnował z naprawy i wymienił telefon na inny model, uznając temat za zamknięty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA