logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens bezprzewodowy - brak sygnału po burzy, linia zajęta, naprawa możliwa?

Jarek837 31 Sty 2007 23:00 1953 5
  • #1 3513130
    Jarek837
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Cześć! mam problem z tel. bezprzewodowym Siemens, który został uszkodzony podczas burzy. Na wyświetlaczu pokazuje się wszystko co być powinno, ładowarka ładuje prawidłowo, ale jak go podłącze do linii i próbuję dzwonić np. z komórki, to ten domowy jest zajęty. W słuchawce nie słychać sygnału. Czy da się to jeszcze naprawić? Dokładnego modelu nie pamiętam, bo ma go znajomy "w naprawie", ale nic nie wskórał.
  • #2 3513630
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    generalnie w gigasetach leci element phc 2300-4900
    to jest element na wejsciu linni-wyglada jak scalak smd
    ps
    jaki to gigaset???
  • #3 3514538
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Wywal i kup bazę z allegro. NIE warto grzebac za te pieniądze..
  • #4 3522046
    its
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    servistel napisał:
    generalnie w gigasetach leci element phc 2300-4900
    to jest element na wejsciu linni-wyglada jak scalak smd
    ps
    jaki to gigaset???

Zgadza się to jest taki mały smd PHC2300 lub 4900. Jeżeli ma zwarcie na którejś z przeciwległych nóżek to jest do wymiany. Poza tym często ulega uszkodzeniu dioda zenera (chyba 10V) oraz rezystor 12 Ohm.

Za marne grosze można to naprawić!!

POzdr

Dodano po 1 [minuty]:

W.Wojtek napisał:
    Wywal i kup bazę z allegro. NIE warto grzebac za te pieniądze..

Ciekawe rozwiązanie, ale nie dla kogoś kto sam chce naprawić!! I na dodatek za nieduże pieniądze

:|
  • #5 3522109
    ati
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Jest to częste i powtarzajace sie uszkodzenie, naprawa jest dosyć prosta i nie wymaga dużych nakładów finansowych. Jesli masz tki uład do wystarczy wymienic jesli niemasz układu mozna go zastąpić dwoma fetami jeden z kanałem N a drugi z knałem P takie na 150V najlepiej. Sprawdz pozozostałe elementy czy nie są przywarte szczególnie diody.
    Pzd Krzychu
  • #6 3551287
    Jarek837
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Telefon postawiony na nogi. Wymieniony scalak, ale dokladnie nie wiem ktory + dioda i rezystor (czyli tak jak pisali panowie wyżej). Koszt naprawy 70 zł tyle podobno kosztuje ten scalak. Dzięki za odp.
REKLAMA