logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kondensatory i transformatory do tuningu Diora WS 442?

bynio1991 16 Gru 2008 18:17 6290 12
REKLAMA
  • #1 5867156
    bynio1991
    Poziom 12  
    Ocena: 47
    Witam,
    Otóż jestem posiadaczem wzmacniacza Diora WS 442. Wczoraj wyciągnąłem z niego wszystkie bebechy. Naczytałem się już dosyć sporo w internecie o tym jak zwiększyć jego moc, i jakość dźwięku. Wszędzie powtarza się tylko jedno wymienić wszystkie kondensatory (są Elwy) na nowe (o takich samych parametrach), z wyjątkiem zasilacza 2x4700µF 50 V ,który należy wymienić na 2x10000µF 50-60V. jakiej firmy pozakładać te kondensatory ? Myślę, że któraś z tych: Silver Mica, Dietz, Brax, Nichicon, Samwha będą dobre.
    Może ktoś napisać w tym temacie co należy jeszcze zrobić. Co z transformatorami, bo tu już sprawia jest strasznie zmieszana. Być może będę miał dostęp do drugiego trafa tj. TS120/13, czy dwa równolegle połączone transformatory dają jeszcze inne możliwości przeróbek ?
    Proszę o fachową poradę ;)

O i jeszcze jedno, oczywiście postaram się powymieniać okablowanie szczególnie te od głośników.
  • REKLAMA
  • #2 5881439
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 5881866
    bynio1991
    Poziom 12  
    Co do konturu to się z Tobą zgadzam :) a co do tego przedwzmacniacza to nie wiem. Jestem otwarty na wszelkie propozycje, piszcie co i na co powymieniać.
  • #4 5883127
    Turbo92
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Wymień okablowanie we wzmacniaczu, w szczególności od głośników.
    Kontur da się poprawić, jest na to pewien myk. Sam to zrobiłem i gra o niebo lepiej.
    Mostek - 10A starczy
    Wstaw blachę stalową między przedwzmacniaczem a transformatorem.

Tranzystorów końcowych chyba nie warto wymieniać. Co do innych to nie mam pojęcia, ale może w przedwzmacniaczu na niskoszumne.
    Jeszcze czytałem kiedyś o kondensatorach w preampie aby je zmienić na większej pojemności (ale które to nie pamiętam)
  • REKLAMA
  • #5 5884111
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 5884402
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Czy wyście wszyscy na głowy poupadali ?
    Po co chcecie wymieniać kondensatory, transformator ?

Elektrolity wymienia się TYLKO jeśli nie trzymają pojemności lub są wylane.
    Kondensatory Elwy raczej na pewno takie nie są.

Co da Wam poprawianie ścieżek ? Bezsens... Okablowanie w polskim sprzęcie jest jak najbardziej poprawne, nie ma sensu go wymieniać.

Polecam wymianę tranzystorów, szczególnie w przedwzmacniaczu, na niskoszumne.
  • REKLAMA
  • #7 5884492
    bynio1991
    Poziom 12  
    hmmm, sporo osób z tego co czytałem po internecie odczuło sporą różnicę po wymianie elektrolitów, elwy wysychają a młode nie są. No ścieżek poprawiać nie będę, bo ładnie wyglądają :D kable już w sumie powymieniałem (nie zaszkodzi). A ten mostek prostowniczy to może być 10A 400V ?

Tranzystory wszystkie mam powymieniać na niskoszumowe ? Bardzo byłbym wdzięczy gdyby ktoś mi napisał, który tranzystor jakim zastąpić.

Co do kondensatorów Dietz to nie mogę nigdzie znaleźć o takich małych pojemnościach, mogą być jakieś inne foliowe (, czy mkt, lub elektrolityczne ? No w sumie to jakie mają być te kondensatory ? Chcę wymienić WSZYSTKIE kondensatory.

Trochę głupie pytanie ale może mi ktoś zaznaczyć na zdjęciu gdzie jest przedwzmacniacz ?
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

I jeszcze jedno, w innym temacie o WS 432 wyczytałem, że można odpiąć "sobie 2 przewody z odczepów na potencjometrze głośności. Przybędzie wysokich tonów i wzmacniacz będzie grał ze dwa razy głośniej na tym samym położeniu potencjometra." Prawda ? Które to są te odczepy ?
  • REKLAMA
  • #8 5885157
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 5891263
    bynio1991
    Poziom 12  
    Ale chyba wszystkie to są kondensatory elektroniczne ? Mam je powymieniać też na zwykłe elektroniczne czy lepiej na foliowe ? A może na niskoimpedycyjne albo for audio ? A mogę zrobić tak, że jedne powymieniam na niskoimpedycyjne a resztę których nie znajdę foliowe ?
  • #10 5891995
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    bynio1991 napisał:
    Ale chyba wszystkie to są kondensatory elektroniczne ? Mam je powymieniać też na zwykłe elektroniczne czy lepiej na foliowe ? A może na niskoimpedycyjne albo for audio ? A mogę zrobić tak, że jedne powymieniam na niskoimpedycyjne a resztę których nie znajdę foliowe ?

Masz rację - wszystkie kondensatory są elektroniczne - foliowe też - bo są używane w elektronice :D
    Ty masz powymieniać tylko elektrolityczne ;)
    Pozdrawiam
  • #11 6485181
    bynio1991
    Poziom 12  
    Mam małą awarię ... i jestem zmuszony wymienić tranzystory, tak więc myślę o tych niskoszumowych. Może końcowe tranzystory mocy BD912 wymienić na jakieś o większej mocy ? Teraz przykręcone do radiatorów są takie tranzystory: BD912;BD140;BD135;BD139;BD911, i jeszcze wolnostojące (prawdopodobnie sterujące) BD139. Możecie mi powiedzieć, bo pod dwoma tranzystorami (między radiatorem, a tranzystorem) były takie papierki odizolowujące je od radiatora, ale nie jestem pewien pod którymi, wydaje mi się, że pod końcowymi BD912, ale jak z odprowadzaniem ciepła, przecież to przeszkadza, może jest jakiś materiał, który odizoluje i nie będzie przeszkadzał, aż tak bardzo w odprowadzaniu ciepła ?

A może by dołożyć jeszcze drugą parę tranzystorów ?
  • #12 6489959
    bynio1991
    Poziom 12  
    Pomoże ktoś ? Ta druga para dałaby możliwość stałej współpracy przy 4 Ohm, co nie, to wtedy bym mógł podpiąć równolegle kolumny 8Ohm ;)
  • #13 6713335
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 460
    Brak odpowiedzi. Temat zarzucony. Zgodnie z zasadami działu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy tuningu wzmacniacza Diora WS 442, ze szczególnym uwzględnieniem wymiany kondensatorów i transformatorów. Zaleca się wymianę jedynie kondensatorów elektrolitycznych, zwłaszcza zasilających (z 2x4700µF 50V na 2x10000µF 50-60V), na kondensatory o tych samych parametrach, najlepiej renomowanych firm. Kondensatory foliowe nie są konieczne, wystarczą elektrolityczne. Wymiana transformatora nie przyniesie znaczącej poprawy, gdyż główne problemy tkwią w układzie konturu i przedwzmacniaczu. Poprawa jakości dźwięku może nastąpić przez wymianę tranzystorów w przedwzmacniaczu na niskoszumowe oraz ewentualne dołożenie drugiej pary tranzystorów końcowych (BD912) dla lepszej pracy przy 4 Ohm. Zaleca się także wymianę okablowania, szczególnie przewodów głośnikowych oraz ekranowanie kabli w przedwzmacniaczu. Mostek prostowniczy 10A 400V jest wystarczający. Izolacja termiczna tranzystorów powinna być wykonana za pomocą papierków izolujących, które nie powinny znacząco utrudniać odprowadzania ciepła. Dodatkowo, istnieje możliwość modyfikacji potencjometru głośności poprzez odpięcie dwóch przewodów z odczepów, co ma zwiększyć wysokie tony i poprawić dynamikę dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA