logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CA10 - Dlaczego sygnalizator miga bez naruszenia stref?

joebblack 23 Lis 2007 03:03 2618 13
REKLAMA
  • #1 4510839
    joebblack
    Poziom 10  
    Witam, mam następujące pytanie. Mam centralkę CA10 i podłączony do niej sygnalizator - standard. Manipulator nie sygnalizuje naruszenia stref niezależnie od stanu uzbrojenia centralki sygnalizator miga. Brak sygnału dźwiękowego. Z tego co pamiętam sygnalizator tak migał gdy nastąpiło naruszenie stref ale skonczyło się sygnalizowanie alarmu - tylko dlaczego sygnalizator miga nawet gdy centralka została uzbrojona i rozbrojona bezbłędnie i nie nastąpiło naruszenie i wyzwolenie alarmu?
    Może któś z użytkowników ma jakiś pomysł.
  • REKLAMA
  • #2 4511019
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1399
    Może masz alarm ze strefy której nie obsługuje szyfrator lub ktoś przeprogramował wyjście na zasilające.
  • REKLAMA
  • #4 4512962
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Witam.
    Pewnie to nie to :D:D ale przykład z ostatnich dni.
    Nowy klient zadzwonił do mnie z podobnym problemem.
    Optyka cały czas "sygnalizowała".
    Tylko ,że jak to zobaczyłem to od razu wiedziałem ,że poprzedni instalator nie "zdjął" zworki od LED wskazującej zasilanie.

:D:D:D

Pozdrawiam
  • #5 4514039
    tomhub
    Poziom 19  
    Ocena: 73
    Kurde a w Ca10 jest zworka od LED?Widziałem tylko RESET i od amperażu akumulatora?
  • REKLAMA
  • #6 4514048
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    tomhub napisał:
    Kurde a w Ca10 jest zworka od LED?Widziałem tylko RESET i od amperażu akumulatora?

Witam
    W sygnalizatorze np. SD 3001 a nie w centralce

Pozdrawiam
  • #7 4514097
    tomhub
    Poziom 19  
    Cos sciemniasz.I instalator ,,stary,, zostawił faceta z takim migajacym sygnalizatoem?A po tygodniu zorientował sie ze nie powinno migac i po ciebie dzwonili?Dobrego masz dealera :D .
  • #8 4515790
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    czegoś tutaj nie rozumiem - piszecie o mrugającej diodzie LED - informującej o aktywności systemu (lub aktywnym zasilaniu) czy o sygnalizacji optycznej - wyładowaniu na "palniku" informującej o wystąpieniu alarmu????

Pzdr

Dodano po 3 [minuty]:

joebblack napisał:
    mysł.

napisz czy miga dioda czy błyska halogen

pzdr
  • #9 4515838
    tomhub
    Poziom 19  
    Jeżeli mówisz cos o strefach tzn że masz przynajmniej jeden manipulator i więcej niż jedną strefę.Ja bym wszedł w tryb serwisowy i:
    1.Ustawił adresy manipulatorów Fs124
    2.Zobaczył opcje wyjść.
  • REKLAMA
  • #10 4516481
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1399
    To nie palnik miga w sygnalizatorze a tylko dioda informująca iz sygnalizator jest zasilany z centralki (tak ma 3010 chyba).
  • #11 4516553
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 4516807
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    sharp napisał:
    ale my nadal dokładnie nie wiemy CO tam miga: LED-ka, czy flesz.

no właśnie

Witaj sharp

Ostatnio rzadko tu zaglądam, widzę, że "zasłużyłeś" na ładny podpis (opis) - gratuluję!

Nawiązując do tematu - przechodzę często koło sklepu odzieżowego, gdzie poza godzinami pracy właśnie błyska fleszem sygnalizator Satela - nie sądzę. że jest to zły montaż - właściciel pewnie miał takie założenie - włącza sygnalizator pod zasilacz i wychodzi. Trochę to bezsensu, mrugająca dioda w sygnalizatorze byłaby bardziej wiarygodna, no ale różnie ludzie myslą.

Pzdr
  • #14 4541200
    Mrush
    Poziom 12  
    Zalezy jaki to sygnalizator. Spotkalem sie juz z takimi co migaja jak jest zazbrojone i nie chodzi tu o funkcje sygnalizacjaca uzbrojenie w centrali alarmowej.
    Jeszcze jedna wskazowka, ktora mi przychodzi do glowy to moze jest to sygnalizator ktory "nie robi" obciazenia wyjscia centrali, wtedy musisz rownolegle zalozyc rezystor 2,2 kΩ (polecam strone 23 instrukcji instalatora) - spotkalem sie juz z czyms takim.
    Chyba musisz napisac jaki to jest model sygnalizatora ...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem migającego sygnalizatora podłączonego do centralki alarmowej CA10, mimo braku naruszenia stref i prawidłowego uzbrojenia oraz rozbrojenia systemu. Uczestnicy sugerowali różne przyczyny: uszkodzenie elektroniki sygnalizatora, obecność akumulatora w sygnalizatorze powodującego ciągłe miganie, niewłaściwe zaprogramowanie wyjść centralki lub pozostawienie zworki LED sygnalizującej zasilanie w sygnalizatorze (np. model SD3001). Zwrócono uwagę na rozróżnienie między miganiem diody LED a miganiem halogenu (flesza). Wskazano także, że niektóre sygnalizatory mogą wymagać dołożenia rezystora 2,2 kΩ równolegle do wyjścia centralki, aby poprawnie działać i nie powodować nieprawidłowego migania. Zalecane jest sprawdzenie modelu sygnalizatora oraz konfiguracji adresów manipulatorów i opcji wyjść w trybie serwisowym centralki CA10.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA