logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić kolumny estradowe do organów YAMAHA i wzmacniacza ELTRON 100?

Farmi18 23 Lis 2007 13:11 1761 13
REKLAMA
  • #1 4511702
    Farmi18
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witam wszytkich. Jest to mój debiut na łamach elektrod.pl więc prosze o ewentualna wyrozumiałość i cierpliwość.

Potrzebuje dwie kolumny "estradowe", a raczej na zastosowanie do grania na weselach na organach YAMAHA. Kolumny podłącze do wzmacnacza ELTRON 100, który pewnie za jakiś czas zmienie, jak w koncu mam zamiar zmienic kolumny.

Do tej pory gralem na kolumnach, skrzynie niemieckej konstrukcji o wymiarach zewnętrznych 73x47x39cm, czyli około 105l. Nie wiem kto te kolumny przerabiał, bo w srodu siedziały TONSILe bez zwrotnic. W jednej 1xGD 30cm 50W 8ohm, a w drugiej 2xGDN 25cm 40W. Ta kolumna z szerokopasmowym jak się łatwo domyśleć gra lepij, od tej z basami, no ale jak zmienać, to dwie.
    Chcę wykożystać więc stare skrzynie, do nowych głośników i zwrotnic. Jest tu ułatwiona sprawa, ponieważ przednia płyta kolumn jest wykręcana,żeby sie dostać do środka, więc bedzie trzeba ją wymienić i wyciąć odpiwednie otwory w dpowiednich miejscach.

Do konstrukcji kolumn 3drożnych mam przygotowane głośniki TONSILa
    GDN 30/100 8ohm
    GDM 18/80 8ohm
    Głośnków wysokotonwych jeszcze nie mam wybranych, ale powem, ze w szafie mi leżą dwa GDWT 9/80.

Zwrotnic nie mam i nie wiem jakie są potrzebne. Muszą być estradowe w takim zastosowaniu (np JANBO X-3-1 za 120pln) czy jednak do zastosowań domowych jakieś? Możę samemu zrobić.

Co myslicie o takiej konstrukcji i jakie zwrotnice?
  • REKLAMA
  • #2 4512148
    Krick1987
    Poziom 25  
    Ocena: 188
    A nie lepiej zrobić 2 kolumny na głośniku GD 30/50 + GDWT???

poprostu takie małe Eltrony:D
    a dokładnie takie kolumny
    http://www.allegro.pl/item267412988_kolumna_unitra_tonsi_bez_glosnika_niskotonoweg.html
    w tej budzie siedział właśnie GD 30/50

bo głośniki na piankowym zawieszenu to się nie nadaja na estrade...
    a z tych głosników to mozna zrobić kopie Altusów :!:
  • REKLAMA
  • #3 4512253
    Farmi18
    Poziom 14  
    Tez tak slysalem, ze pianka na estrade nie za bardzo, ale, w tej jednek kolumnie gdzie sa dwa GDN sa wlasnie piankowe i przez tyle lat dawaly, wiec....... na weselach inaczej sie gra niz na typowych koncertach. Inna muzyka i inna jej dynamika, intensywnosc. Po zatym no mam juz głosniki GDN i GDM i skrzynie.
    Na latwizne idac, to mozna kupic caly komplet, a mozna postawic soebie wyzwanie i majac to co się ma zrobic cos.
    W tym kierunku potrzebowal bym rady.
  • #4 4512870
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    Jak masz 2szt GDN30/100, to można działać. Tylko warto będzie trochę zmniejszyć obudowę. (wstawić do środka jakąś przegrodę). Możesz dać te gwizdki co masz. Bardziej się to zbliży do Altusa niż do estrady, ale jeżeli chcesz wykorzystać to co masz, to za bardzo innej drogi nie widzę.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • REKLAMA
  • #5 4512945
    Farmi18
    Poziom 14  
    hmm, zmniejszenie objętości w tym przypadku było by o tyle dobre, że.... te kolumy mają dosyć cienkie ściany, więc przednia o odpowedniej grubości i tylna to już coś. Wtedy pozostałe juz o stosunkowo małej powierzchni nie będą tak drżały.
    Jak szybko przeliczyłem, altusy 140 mają objętość około 60l, a te moje estradówki około 105, więc taką objętość powinniennem zrobić?

Może zamias 3 drożnych zrobić 2 drożne. Poki co główna moją bazą jest GDN 30/100, jeśli by to miało być lepsze rozwiązanie.

Taka sprawa jeszcze, szykować się na obudowe otwartą czy zamkniętą?
  • #6 4513048
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    No to przedziel obudowę poziomą przegrodą. Mniej więcej na 2/3 wysokości. W dolnej części daj głośnik niskotonowy, a w górnej pozostałe. Mam nadzieje, że liczysz objętość wewnętrzną. Zrobi się BR.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #7 4515775
    Farmi18
    Poziom 14  
    Może lepiej zrobić na GDN30/100 kolumne "ala estradową" dwudrożna a nie 3? Co bylo by lepszym rozwiazaniem 2way czy 3way? Soprany moge kupic, bo jeszcze nie mam, no i zwrotnice...... kupic czy robic?
  • #8 4516155
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    nierozumiem tu chyba zaszło jakieś nieporozumienie - "można działać mając dwa typowo basowe głośniki Tonsila z przeznaczeniem domowym" yhyyy poziom Elektrody spada-zwłaszcza tego działu...
  • #9 4516405
    Farmi18
    Poziom 14  
    Panie PANICZKAMIL. Temat postu byl inny.
    Pozwole sobie go strescic bo chyba dlugiego tekstu nie jestes w stanie zrozumieć i wysnuć wnioski i coś moderego doradzic. Mianowcie chodzilo o POMOC i RADE, a nie czcze gadanie jak ostatni Twoj post. Masz coś ciekawego do podpowedzenia, to z przyjemnościa slucham.

Przyjmij do wiadomości, że mam dwa GDN 30/100 i chcę je wsadziś w istniejące już skrzynie, żeby zagrać na weselach. Zastanawiam się, czy zrobić 2, czy 3 drożne. Sredniaki mam GDM 18/80, a soprany oczywiście kupie.
    I teraz bądz cwanak i zrob z tego to, comożna najlepiej, a nie idz do sklepu i kupuj. Wiadomo, w takeij sytuacji audiofilskie to nie bedzie, ale CENA/JAKOŚĆ chcę wyciągnąć jak najwiekszą.

Wiec masz pomysł?

NMSP
  • #10 4516830
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Panie ktoś tam nie masz co cwaniakować bo z tymi przetwornikami możesz conajwyzej zagrać sobie bibkę w pokoju w domu - miej litość dla swojej "publiki" jesli wogóle ją masz i nie rwij sie ze swoimi "kolumnami" na sale - oszalałeś chyba - byle małolat ze sprawnymi altusami 140 Cie zagłuszy.

GDN 30 to nie głośnik do zastosowań nawet pseudoestradowych,więc powiem krótko - z gówna bata nie ukręcisz - TO NIE SĄGŁOŚNIKI PRZEZNACZONE DO DŁUGIEGO GRANIA POD OBCIĄŻENIEM RÓWNYM SWOJEJ ZNAMIONOWEJ!!!

Chcesz rady - prosze bardzo - sprzedaj to jak najszybciej i kup używane GD 30/50(po około 50zł sztuka) i daj na górkę dh200ee i masz małe poręczne kolumienki,które przy o połowe mniejszym poborze mocy powalą efektywnościąte Twoje planowane pseudoestradówki na głośnikach domowych(GDN i GDM).

Miej litość dla słuchaczy i szanuj ich bo długo tak nie pociagniesz w tym interesie...Wiem co mówie bo zaopatrujemy dziesiatki osób Twojego pokoroju/profilu(hałturnicy,weselnicy,kapele zakładowe itp) w sprzęt nagłośnieniowy i już mam paroletnie obycie i wiem co pisze - uwierz ;)

Pozdrawiam
  • #11 4517127
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Jesli chodzi o GD 30/50 to jesli nie uzywane (mozna sie nadziac jak wczesniej miał je jakis debil dj i je basem wydoił) to po profesjonalnej regeneracji sa na allegro po 65.Gośc sporo sprzedaje i jak kiedys patrzyłem to nie miał negatywów wiec moznaby sie skusić.
  • #12 4543162
    Farmi18
    Poziom 14  
    No to sie mi plany zmieniły jednak z tymi kolumnami!
    Zeby sie nie kłopoac i zastanawiać, te całe GDN 30/100 zmieniły wlaściciela.
    Postanowilem tak jak polecaliście zastosowac GD 30/50 8ohm. Jeden głośnik miałem, drugi tez już znalazłem.
    Tak więc podłacze je bezposrednio, bez zwrotnicy.
    Chcę od razu wstawić też sopran do tych kolumieniek. Mam 4 sztuki GDWT 9/80 8ohm i tak jak w kolumienice poniżej chcę zrobić:
    http://www.allegro.pl/item267412988_kolumna_unitra_tonsi_bez_glosnika_niskotonoweg.html

Jaką zwrotnice zastosować do tych sopranów zrobić i jak je podłączyć? Szereg, równolegle, żeby współgrało z 8ohm GD? Może na każdy sporpan osobno zwrotnice? Myśle o 18dB/oktawe i odcięciu na 5,5kHz (głosniki przenoszą od 4kHz), a schemat zwrotnicy zrobić zgodnie z poniżsą sytronką:
    http://www.kolumny.prv.pl/zwrotnicab.php
    A może morzna podlaczyc dwa soprany rownolegle, co da 4ohm/ albo szeregowo 16ohm i jedną zwrotnice?
  • REKLAMA
  • #13 4543626
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Można, a nawet należy podłączyć, bo po co robić dwie zwrotnice.
    Mam kolumny w takim układzie (gd 30/50 + 2xGDWT), i mam połączone szeregowo 16 ohm. Moim zdaniem korzystniejsza sytuacja, gdyż zmniejsza się nieco efektywność GDWT. W przypadku gdyby były połączone równoległe szłoby na nie więcej mocy (więc większe ryzyko uszkodzenia), a na dodatek strasznie zagłuszałyby GD 30/50.

Także myślę, że takie wyjście jest najlepsze.

Podział można zrobić wtedy 4500 hz. Taki podział jest moim zdaniem lepszy, gdyż charakterystyka będzie bardziej wyrównana - patrz wykres:

http://www.unifirm.sk/pages/repro/sirokpas/gd3050.html

A o głośniki i tak możesz być spokojny, jeśli zastosujesz 18 db/okt. i połączenie szeregowe.
  • #14 4543705
    Farmi18
    Poziom 14  
    Chyba widziałem Twowje konstrukcje gdzies na forum. Kolumny w siwym kocu podobne do eltronow tylko z dwoma gwizdkami, kendziorem 2,2uF i żarówka halogenową?

Co by nie było, jesli dalej masz tyko kondensator i żaróweczkę, to oki, a jak zmeniłeś filtrowanie, to teraz jak masz to załatwione?

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki kolumn estradowych do zastosowania z organami YAMAHA i wzmacniaczem ELTRON 100, z wykorzystaniem istniejących skrzyń i głośników Tonsil. Autor posiadał kolumny o objętości około 105 litrów z głośnikami GDN 30/100 i GDM 18/80 bez zwrotnic, planując ich modernizację na 2- lub 3-drożne zestawy. Wskazano, że głośniki Tonsil z piankowym zawieszeniem nie są optymalne na estradę, ale mogą wystarczyć do grania na weselach o mniejszej dynamice. Zalecano zmniejszenie objętości obudowy do około 60 litrów i zastosowanie przegrody wewnętrznej, tworząc obudowę typu bass-reflex. Dyskutowano o wyborze konfiguracji 2-drożnej z głośnikiem niskotonowym GD 30/50 i sopranami GDWT 9/80, z podziałem częstotliwości około 4,5–5,5 kHz. Poruszono temat zwrotnic – sugerowano zwrotnicę 18 dB/oktawę, z podłączeniem sopranów szeregowo (16 Ω) do głośnika 8 Ω, co zmniejsza ryzyko uszkodzenia i poprawia charakterystykę. Podkreślono, że głośniki GDN 30/100 nie są przeznaczone do długotrwałej pracy estradowej pod pełnym obciążeniem, dlatego ostatecznie autor zdecydował się na wymianę na GD 30/50. Wskazano również na możliwość zakupu regenerowanych głośników GD 30/50 oraz na konieczność stosowania odpowiednich zwrotnic i filtrów. Dyskusja zawierała także krytykę używania domowych głośników Tonsil do zastosowań estradowych oraz propozycje alternatywnych rozwiązań z głośnikami GD 30/50 i sopranami GDWT.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA