logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić kolumny Eltron 100U do nagłośnienia wokalu?

wroobelek1 15 Lip 2007 19:43 2774 6
REKLAMA
  • #1 4084441
    wroobelek1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam , chcialbym prosic o pomoc w przerobienu moich kolumn
    posiadam 2 kolumny od eltrona 100 U , chce je troche przerobic i podrasowac zeby mozna spokojnie je uzywac na probach do naglosnienia wokalu , dodam ze obecnie kolumny tez sa do tego wykorzystywane ale maja popalone gwizdki i glosniki nadaja sie do wymiany. narysowałem schemat jak wygladaja kolumny obecnie i jak chcialbym zeby wygladaly po przerobce , oprucz plyty przedniej chccialbym przerobic kolumny w taki sposob aby posiadały

- 2 owory bass reflex
    - glosnik wysokotonowy tubowy
    - wylacznik ktory umozliwi wylaczenie glosnika wysokotonowego w kolumnie

kupiłem po 2 odpowiedniki GDS-ów tonsila , każdy ma po 4 ohm, tonsile miały po 30w , tutaj piszą ze mają po 80, jeszcze ich nie podłaczałem ale myślę że to bzdura

prosze o pomoc w :

- doborze grubości sklejkina płyte główną , osobiście myślałem żeby zastosować płytę pilsniowoą 150 mm
    - dobór odpowiednich wymiarow dla bass reflexow , wymiary kolumny podalem na szkicu,
    - jakiej zwrotnicy muszę uzyc w kolumnie
    - jeżeli ktoś mogłby mi narysować schemat jak podlaczyc tubke , głośniki i wyłącznik, chcę aby kolumna miałą 8 ohm
    - czy do podłączenia wszystkich elementów muszę uzywac kabla z miedzi beztlenowej 2 mm ?
    - czy na szkicu którym narysowałem bass refleksy i "reszta" ułozona jest prawidłowo ?

z góry dziękuje za porady i wskazówki
    Załączniki:
    • Jak przerobić kolumny Eltron 100U do nagłośnienia wokalu? kolumny schemat.jpg (46.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4084990
    tyktyk
    Poziom 24  
    Ocena: 78
    najlepiej to nie przerabiaj tych kolumn!!! Kup nowe cewki do gdwt. Zamontuj te nowe gds i do wokalu musi starczyć! Ale zrobisz jak chcesz! W tych kolunach najlepiej grają gds 30/30 kolumny to zg 603
  • REKLAMA
  • #3 4085045
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 4085287
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    może zrób całkiem nowe pudła na te głośniki całe ze sklejki
    ja bym nie zmieniał tych gdwt to są chyba najlepsze głośniki w porównaniu cena jakość

i nie rób kolumn na wygląd bo to zawsze niszczy konstrukcje
    dajesz szmatkę na przód i są piękne ładne tajemnicze kolumny
  • REKLAMA
  • #5 4086098
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Robić całkiem nowych pudeł nie ma sensu. Szkoda że kupiłeś te zamienniki... sa dużo dużo cichsze. Ale do wokalu nie będziesz nawet potrzebował wysokotonowych - te szerokopasmówki starczą jeśli chodzi o pasmo. Gorzej jeśli chodzi o skuteczność, te zamienniki to pewnie leksington z allegro? one są ciche jak domowe (ok. 89 db) więc nie wiem czy w połączniu z eltronem dadzą odpowiednią głośność...

Najprościej - wrzuć je do starych obudów po eltronie i sprawdź. Bo te twoje przeróbki są chyba "więcej zachodu niż to warta". Bass reflex niewiele zmieni do wokalu. W oryginalnych głośnikach GDWT można wymienić cewki.

Co się zepsuło w oryginalnych głośnikach GDS?

Zwrotnica w oryginale to były kondensatory tylko bodajże 2,2 uf szeregowo 2x
  • #6 4086199
    wroobelek1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Co się zepsuło w oryginalnych głośnikach GDS?

poszly cewki , dostały za dużą moc z koncówki

jezeli o te zamienniki to tak te z allegro (budzetowe)

jezeli chodzi zas o ten wylacznik to chcialem zastosowac wylacznik to glosnika wysokotonowego
  • #7 4086372
    tyktyk
    Poziom 24  
    Ocena: 78
    w zg603 jest kondensator 1µ połączony szeregowo z szeregowymi głośnikami gdwt 9/70 4Ω cewka w każdym. daje 8Ω tak samo jak gds 30 / 30 4Ω w szereg. Najlepiej pozostawić orginał!!! Ale twój wybór

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki kolumn Eltron 100U w celu poprawy nagłośnienia wokalu. Obecne kolumny mają uszkodzone głośniki wysokotonowe (gwizdki) i wymagają wymiany. Autor planuje modyfikację obejmującą dodanie dwóch otworów bass reflex, tubowego głośnika wysokotonowego oraz wyłącznika do odłączania wysokotonowego. Wymieniono zakupione zamienniki głośników GDS o impedancji 4 Ω i mocy deklarowanej 80 W, które są jednak mniej efektywne i cichsze niż oryginalne Tonsile GDS 30/30. Zalecenia ekspertów to pozostawienie oryginalnych głośników GDWT i wymiana cewek, gdyż są one optymalne pod względem stosunku jakości do ceny. Sugerowano użycie sklejki o grubości około 18 mm z usztywnieniami zamiast pilśniowej płyty 150 mm. Bass reflex nie przyniesie znaczącej poprawy dla wokalu, a szerokopasmowe głośniki mogą wystarczyć bez wysokotonowego. Zwrotnica oryginalna zawierała kondensatory 2,2 µF lub 1 µF w szeregu z głośnikami wysokotonowymi. Uszkodzenie cewek w oryginalnych głośnikach spowodowane było przeciążeniem mocą z końcówki mocy. Wyłącznik do głośnika wysokotonowego ma umożliwić jego odłączenie w razie potrzeby. Ogólnie zaleca się zachowanie oryginalnej konstrukcji i komponentów lub wykonanie nowych obudów ze sklejki, unikając przeróbek na wygląd, które mogą pogorszyć brzmienie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA