logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z płytką stykową - brak napięcia na polach

hagime 24 Lis 2007 10:02 1490 11
  • #1 4514497
    hagime
    Poziom 10  
    Witam , niedawno zakupiłem płytkę stykowa modelu :

http://sklep.avt.pl/go/_info/?id=32892&sess_id=e9c621ccacd1d125a51cf32cbd287d3a

Mam dość idiotyczne pytanie :
    Jak zasilić tą płytkę ? Mam zasilacz 12V/0.5 A , dorobiłem wtyczkę której wyjściami są dwa banany. Ucieszony wpinam banany w gniazda U1 i masy , myśląc ,ze od teraz na szynie pierwszej od lewej mam gnd a środkowej V.
    Co się okazało , nic z tego . Napięcia na szynie nie ma ( o ile dobrze rozumiem , jak ta płytka funkcjonuje powinienem teraz przykładowo od wejść z V np. dopiąć rezystor , druga noga w gnd , i na nim powinno byc napięcie prawda ? - niestety bez skutku multimetr cały czas pokazuje 0 )
    Na samych banach napięcie jest , wiec nie ma możliwości złego lutu .

Może ktoś z was jest w stanie mi pomoc ?
  • #2 4516207
    hagime
    Poziom 10  
    Przepraszam za double post , ale temat już wylądował na drugiej stronie a naprawdę nie wiem o co biega , i potrzebuje pomocy.
  • #3 4516485
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Cóż, rzecz w tym, że nie wiadomo, o co chodzi. Sprawdzałeś przejścia z gniazd na płytkę (pola)?
    1. Użyj "Zmień" i popraw tytuł - musi spełniać wymogi p.11 regulaminu.
    2. Popraw pisownię - poczytaj regulamin p.15.
  • #4 4516792
    hagime
    Poziom 10  
    Poprawione .
    Opisana sytuacja :
    http://img410.imageshack.us/img410/9798/1002520fy1.jpg

Przy takim dostarczeniu napięcia http://img253.imageshack.us/img253/773/1002530bu2.jpg

Wszystko działa , jak powinno .
    Wykręciłem wejścia które rzekomo powinny być odpowiedzialne za dostarczanie napięcia , a tu co ?

http://img89.imageshack.us/img89/517/1002541qy4.jpg

Tam nie ma żadnego styku , a jedynie ten sam materiał co powierzchnia . Więc , jak to niby ma działać i po co to w ogóle jest ? A może już mam to pakować i wysyłać s powrotem ?
  • #5 4516833
    Mirek Z.
    Nie chciało mi się czytać opisu na stronie AVT, ale sądzę, że przy takim wykonaniu masz możliwość samemu podłączyć zasilanie z gniazd pod odpowiednie ścieżki (wg uznania).

Dodano po 1 [minuty]:

W zasadzie nie bardzo wiem, po co wykorzystywać gniazda. Zwykła płytka drukowana, bez ramki i gniazd jest chyba wystarczająca.
  • #6 4516924
    hagime
    Poziom 10  
    Więc szkoda ,że wcześniej tego nie wiedziałem . Kupując płytkę , byłem pewien ,że pobierając napięcie z zasilacza doprowadzę je do pól przez gniazda , bo jak na mój gust to one są tutaj w ogóle niepotrzebne skoro do pól muszę bezpośrednio napięcie podawca drutem .
  • #7 4520050
    hagime
    Poziom 10  
    Od razu , sam się ubiczuje za drugi double post ale edycja nie odświeży tematu...

Z tą płytką mam co krok to bardziej namieszane , otóż włączyłem diodę migającą do obwodu równolegle do baterii i działa pięknie , test ukończony sukcesem. Podłączyłem później wyliczony rezystor szeregowo, ze zwykła diodą LED w celu jeszcze jednego testu ... i co ? dioda się nie świeci . Myślę,że pewnie spalona więc biorę pod baterie i o dziwo świeci.
    Wpinam jeszcze raz , mierze napięcie na R i wszystko pięknie no ale sprawdzając na diodzie mam 0 :| . Całe napięcie odkłada się na rezystorze , a dodatkowo chcąc sprawdzić jak prąd płynie przez R , dostaje na multimetrze 0. Czy ktoś może powiedzieć ocb ?
  • #8 4521576
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1090
    hagime napisał:
    Podłączyłem później wyliczony rezystor szeregowo......Całe napięcie odkłada się na rezystorze .... Czy ktoś może powiedzieć ocb ?

Podaj: napięcie zasilania, wartość rezystora, jaka to dioda.
    Prawdopodobnie źle wyliczony rezystor.

Pozdrawiam
    Adam
  • #9 4521581
    hagime
    Poziom 10  
    Zastosowałem 520 ohm , przy 12V i przyjętemu 1.6 V na LED ( dioda czerwona ). Prąd 20 mA.
  • #10 4522008
    Mirek Z.
    Przyjrzałeś się (mierzyłeś), czy obie ścieżki na końcówkach diody nie są zwarte?
  • #11 4522428
    hagime
    Poziom 10  
    Oczywiście . Jestem przekonany ,ze elektrody nie są zwarte . A czy to nie dziwne ,ze miernik pokazuje 0A na R ? Oczywiście zakres jest dobrze wybrany , więc nie ma miejsca tutaj pomyłka .
  • #12 4524009
    To_masz_5
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam!
    :arrow: hagime przecież to jest płytka do tzw. "suchego" montażu, czyli bez lutowania. Służy ona do testowego składania układów elektronicznych.
    Musisz wiedzieć, że nie mają one żadnych gotowych połączeń. Te musisz wykonać sam. Gniazda umieszczone są po to, by łatwiej podpinać zewnętrzne przewody. Od tych gniazd musisz wykonać połączenia przewodem w miejsca, gdzie jest to potrzebne. Filozofią tej płyty jest umieszczenie szeregu gniazd połączonych ze sobą rzędami.
    Jeśli podasz napięcie do jednego rzędu, a odbiornik do innego, to w jaki sposób przez odbiornik ma płynąć prąd, skoro jest przerwa?
    Powinieneś zaznajomić się z układem gniazd połączonych ze sobą i w razie potrzeby zrobić mostki przewodem 0,5mm.
    Wiedz, że nie ma tam jakiegokolwiek gotowego układu. To Ty musisz go stworzyć wykorzystując układ połączeń gniazd.
    Pozdrawiam
    To_masz_5

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z płytką stykową zakupioną w sklepie AVT (model dostępny pod adresem http://sklep.avt.pl/go/_info/?id=32892). Użytkownik próbował zasilić płytkę z zasilacza 12V/0,5A, podłączając przewody do gniazd oznaczonych jako U1 i masa, oczekując pojawienia się napięcia na szynach zasilających. Pomiar multimetr pokazuje jednak brak napięcia na polach płytki, mimo że na bananach zasilacza napięcie jest obecne. Okazało się, że gniazda na płytce nie są fabrycznie połączone z polami stykowymi, a same pola nie mają wewnętrznych połączeń, co wymaga samodzielnego wykonania mostków przewodami. Płytka jest przeznaczona do montażu "na sucho" bez lutowania, gdzie użytkownik musi samodzielnie tworzyć połączenia między gniazdami i polami. Dodatkowo, test z diodą LED i rezystorem 520 Ω przy 12 V i prądzie 20 mA wykazał, że napięcie spada na rezystorze, a dioda nie świeci, co może wynikać z błędnego połączenia lub braku ciągłości obwodu. Zalecane jest dokładne zapoznanie się z układem połączeń na płytce i wykonanie odpowiednich mostków przewodami, aby zapewnić ciągłość obwodu i prawidłowe zasilanie elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA