logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 2000: Jak zwiększyć pamięć wirtualną bez pełnego uruchomienia?

uomo 25 Lis 2007 10:56 1950 13
REKLAMA
  • #1 4518193
    uomo
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Utowrzylem kopie windows programen ghost.Nastepnie zmienilem dysk twardy i zainstalowalem ta kopie systemu na zmienionym dysku.Wszystko sie poinstalowalo jednak nie moge do konca wystartowac systemu poniewaz wyskakuje okienko ze nalezy zwiekszyc wielkosc pamieci wirtualnej .Niestety nie moge tego zrobic bo system nie uruchamia sie do konca.Probowalem w safe mode to samo.Moj system operacyjny to Windows 2000.
    Czy mozna zwiekszyc pamiec wirtualna systemu bez jego uruchomienia np poziomu dos.I czy woogle to co zrobilem ma prawo chodzic tzn czy obraz systemu mozna przywracac na inny dysk twardy?
  • REKLAMA
  • #2 4518228
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Uruchom system z płyty instalacyjnej lub starego dysku i skasuj plik wymiany.
    Przy starcie system sam go utworzy.

Przenosiłem Windows 2000 na kilka dysków (była też zmiana z ATA na SATA) i w międzyczasie zmieniłem płytę i system bezproblemowo działa.
  • REKLAMA
  • #3 4518241
    uomo
    Poziom 16  
    jeszcze jedno pytanie jesli mozna gdzie znajde plik wymiany?
  • #5 4518342
    uomo
    Poziom 16  
    Wielkie dzieki panowie za szybka odpowiedz sprobuje zastosowac wskazowki i dam znac .
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4519806
    uomo
    Poziom 16  
    No niestety nie moge znalesc pliku wymiany z tego co zrozumialem ten plik w windows 2000 powinnien nazywac sie "pagefile.sys" i wlasnie jego powinienem usunac.Niestety takiego pliku nie znalazlem w moim systemie.
  • #8 4520415
    uomo
    Poziom 16  
    Tak wiem ze jest to plik systemowy i ukryty i trzeba wejsc w opcje folderow /pokarz ukryte i systemowe pliki i wtedy uzyc opcji wyszukiwania,
    No ale niestety pliku o nazwie pagefile.sys nie znajduje.Znalazlem plik swap.dll i go usunalem(nie wiem czy on ma cos wspolnego z plikiem wymiany) ale to nie rozwiazalo problemu.Dodam ze na chodzacym windowsie rowniez nie ma pliku pagefile.
  • #10 4520653
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4521594
    uomo
    Poziom 16  
    Uzywalem rowniez total komandera i nie znajduje tego pliku.Nie wiem dlaczego ale w moim windowsie tego pagefile.sys NIE MA.Widze ze chyba sie troche pogubiliscie.Przeczytajcie dwa pierwsze posty.Ja chce zgodnie z sugestia mbo usunac plik wymiany w klonie windows ktory zainstalowalem na innym HDD,Mimo ze jest to plik systemowy moglbym go bez problemu usunac bo usuwalbym go z nie aktywnego windowsa.
    PROBLEM ZE NIE MOGE TEGO PLIKU ZNALESC ZEBY GO USUNAC I ODSTARTOWAC JESZCZE RAZ KOLNA NA INNYM HDD.
  • #12 4521643
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 845
    Cytat:
    Widze ze chyba sie troche pogubiliscie.Przeczytajcie dwa pierwsze posty

Ja przeczytałem, a czy ty przeczytałeś to co napisałem? Gdy zaznaczysz opcję "pokazuj pliki ukryte i systemowe" nadal nie będzie widać sporej ilości plików (m.in. hiberfil.sys, ntuser.dat itp) - musisz dodatkowo ODZNACZYĆ tę opcję o której mówiłem wyżej a zobaczysz pliki i foldery CHRONIONE systemu windows. Dopiero wtedy możesz zacząć szukać na której partycji jest plik wymiany.
  • REKLAMA
  • #13 4521654
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4521760
    uomo
    Poziom 16  
    sorry tronics faktycznie masz racje po odhaczeniu tego co mowisz file jest widoczny.Czlowiek cale zycie sie uczy!
    krzyyysztof_mgk z tego co pisal mbo jest to mozliwe nawet przy roznych dyskach,zobaczymy poprobujemy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik przeniósł system Windows 2000 na inny dysk twardy za pomocą obrazu utworzonego programem Ghost, jednak system nie uruchamia się w pełni z powodu komunikatu o konieczności zwiększenia pamięci wirtualnej. Próby uruchomienia w trybie awaryjnym nie powiodły się. W dyskusji zasugerowano usunięcie pliku wymiany (pagefile.sys) z nieaktywnego systemu, co spowoduje jego automatyczne utworzenie przy następnym starcie. Problemem było jednak odnalezienie tego pliku, ponieważ jest on ukryty i chroniony przez system. Wskazano, że aby go zobaczyć, należy w opcjach folderów odznaczyć zarówno ukrywanie plików systemowych, jak i chronionych plików systemowych. Usunięcie przypadkowych plików DLL (np. swap.dll) nie rozwiązuje problemu. Dyskusja poruszyła także kwestie zgodności partycji przy klonowaniu systemu – rozmiar i status partycji (Primary) powinny być identyczne. Przenoszenie Windows 2000 między różnymi dyskami, nawet przy zmianie interfejsu ATA na SATA, jest możliwe, ale wymaga zachowania odpowiednich warunków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA