logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik Magic Graph 128XD dla IBM Thinkpad 600 na Windows 98SE

anno007 26 Lis 2007 13:07 2403 6
REKLAMA
  • #1 4522373
    anno007
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich. Czy posiada ktoś sterownik do karty graficznej znajdującej sie w w/w laptopie? Karta to magic graph 128XD. Inne sterowniki nie pasują. System to 98se. Obecnie mam przypisany automatycznie przez win. sterownik, lecz niestety ma on ograniczone możliwości ustawień. Na środku matrycy mam małe okienko, a w nim windows-a. 16 kolorów, i to wszystko. Wcześniej był, niemiecki system, i wszystko było OK. Po przeinstalowaniu, niestety pozostał taki probem. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4523001
    czokus
    Poziom 17  
    Ocena: 8

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/product.do?subcategoryind=0&familyind=50083&brandind=10&doccategoryind=0&modelind=0&doctypeind=9&validate=true&partnumberind=0&sitestyle=lenovo&template=%2Fproductpage%2Flandingpages%2FproductPageLandingPage.vm&operatingsystemind=50955&machineind=58956

tu jest wszystko...
  • REKLAMA
  • #3 4523111
    anno007
    Poziom 10  
    Na tej stronce już byłem. I takiego sterownika tam nie znalazłem. Instalowałem wszystko po kolei, i dalej bez efektów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4523468
    czokus
    Poziom 17  
    A to dziwne bo tam jest coś takiego:

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/license.do?filename=mobiles/vftpi89m.exe

...jak dla mnie to są to sterowniki do karty graficznej ;P

A dokładniej tu najpierw trzeba wejść:

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?sitestyle=lenovo&lndocid=BBOD-3HHRYY

...i dopiero skrypt javy otworzy powyżej wymieniony przeze mnie link... klikasz na exe'ka i zasysasz...
  • REKLAMA
  • #5 4523695
    anno007
    Poziom 10  
    Tak. Miałeś rację. Ja poprostu niewiedziałek czego dokładnie szukać. Jeszcze raz zainstalowałem ten sterownik, i jest OK. Dzięki.
  • #6 4523789
    czokus
    Poziom 17  
    Noo :-) I tak jak pisałem pod tym pierwszym linkiem masz wszystkie potrzebne stery i takie tam dodatki... Wystarczy dobrze czytać nagłówki linków :) więc jak coś jeszcze by nie działało (trackpoint itp) to tam znajdziesz rozwiązanie. Pozdrawiam
  • #7 4715128
    D_Mrozu
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    Witam
    Żeby nie było dużej ramki (w czasie startu systemu, w trybie DOS) trzeba wcisnąć Fn + F8 - obraz naprzemian będzie wyświetlany w oknie i na całym (prawie) ekranie.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku odpowiedniego sterownika do karty graficznej Magic Graph 128XD w laptopie IBM ThinkPad 600 działającym pod systemem Windows 98SE. Standardowy sterownik automatycznie przypisany przez system oferował jedynie ograniczone możliwości wyświetlania (16 kolorów, małe okienko na środku ekranu). Po reinstalacji systemu problem pozostał, mimo że wcześniej na niemieckim systemie działało poprawnie. Rozwiązaniem okazało się pobranie i instalacja dedykowanego sterownika ze strony wsparcia IBM, dostępnego pod adresem wskazanym w dyskusji (plik vftpi89m.exe), który wymagał uruchomienia przez skrypt Java na stronie IBM. Po instalacji tego sterownika karta Magic Graph 128XD działała prawidłowo. Dodatkowo, aby uniknąć dużej ramki podczas startu systemu w trybie DOS, zalecane jest użycie kombinacji klawiszy Fn + F8, która przełącza wyświetlanie obrazu między oknem a pełnym ekranem. Na stronie IBM dostępne są również inne sterowniki i dodatki dla ThinkPada 600, w tym do urządzeń takich jak trackpoint.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA