logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tworzenie układu regulacji temperatury z PID w Step7 dla S7-300 i Pt100

mortonn 27 Lis 2007 02:21 2782 1
  • #1 4525013
    mortonn
    Poziom 10  
    Witajcie!

Zaczynam prace(nauke) na PLC (s7-300) i postawiłem przed sobą taki prosty problem. Chciałbym zrobić prosty układ reg temperatury i wykorzystać do tego algorytm PID. Układ będzie się składać z czujnika Pt100 i małego wiatraczka do komputera. Wiatrak będzie się włączał gdy temperatura z czujnika przekroczy wartość zadaną.
    Chciałbym, żebyście sprawdzili czy dobrze kombinuje:
    Wykorzystam do tego bloki OB1(tu wywołam FB41 i DB z wstawioną wartoscią zadaną). Sygnał z czujnika wchodzi na wejście analogowe i dalej do PV_PER w bloku DB. Ale tutaj mam problem jak to zrobić żeby wiatrak właczał sie gdy temperatura przekroczy zadaną i wyłączał sie gdy opadnie.
    Następna rzecz -jeszcze do tego nie doszedłem, ale przeczytałem na forum że musze przeskalować sygnał z PT100. ( czyli chyba potrzebny będzie jeszcze blok FC)

Bardzo prosze o wszystkie uwagi i pomoc
    pozrawiam.
  • #2 4525057
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    Masz tutaj dwie funkcje: chłodzenie i regulacja temperatury.
    regulację temperatury załatwiasz blokiem PID (FB58) wywoływanym w OB35.
    Możesz do skalowania sygnału wejściowego użyć funkcji FC105.
    Co do chłodzenia: o ile dobrze rozumiem to chcesz tylko ten wiatraczek załączać przy przekroczeniu zadanej temperatury - w takim razie musisz tylko porównać temperaturę rzeczywistą z nastawioną temperaturą i włączać wiatraczek po przekroczeniu tego progu.
    PS.skorzystaj z dokumentacji Stepa7 "STEP 7 - PID Temperature Control", która jest zainstalowana razem z programem.
REKLAMA