logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić szkiełka i siatki dyfrakcyjne do efektów laserowych?

beezer92 27 Lis 2007 19:29 2712 15
REKLAMA
  • #1 4527235
    beezer92
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    witam mam pytanie do fachowców w tej dziedzinie. otórz gdzie można dostać szkiełka dyfrakcyjne jak na załączonych linkach do filmików? oraz jak stworzyć w najprostrzy sposób efekt lini obracającej się w okół swojej osi przykład też w załączonym linku.

i jeszcze jedno pytanie gdzie można kupić ( siatkę dyfrakcyjną ) -?

efekt lini... http://picasaweb.google.pl/bono13/Laser/photo#5084032314332002770

oraz drugi efekt... http://www.youtube.com/watch?v=Imz7IYEJZJ4

za pomoc z góry dziękuję...
  • REKLAMA
  • #2 4528551
    lukego
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Zamiast siatki dyfrakcyjnej możesz użyć płyty CD lub DVD.

Samą siatkę można zrobić - robisz foto pasków | | | | | | | normalnym aparatem analogowym (najlepiej slajdy) dajesz kliszę do wywołania i masz siatkę dyfrakcyjną, tylko trzeba to wszystko obliczyć (musi być kilkaset rys na mm). (Efekt jest taki sobie)

Albo kupić (spróbuj poszukać siatek dyfrakcyjnych dla pracowni fizycznych w szkołach)

A co do efektu to o ile wyobraźnia mnie nie myli to trzeba 2 silniczków, jeden z lusterkiem na osi pod małym kątem (obrót), a drugi prostopadle do osi (tafla).

Pozdrawiam !
  • #3 4530478
    markopololop
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    lukego => a mógłbyś powiedzieć dokładniej co mam zrobić z płytą CD.
    Też jestem tym zainteresowany
  • REKLAMA
  • #4 4532404
    lukego
    Poziom 17  
    Poświecić na nią laserem :p Efekt nie będzie taki genialny jak przy siatce dyfrakcyjnej, ale będzie, bo płytka CD ma rowki o grubości rzędu niedużej liczby długości fal światła :) Spróbuj, to działa, chociaż stała siatki jest trochę za duża (mało wiązek, duży kąt rozpraszania).
  • #5 4532437
    HONDAS
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 26
    Może się na tym nie znam i zapytam,czy czysta płyta również ma rowki?,czy koledze chodzi o jakąkolwiek zapisaną?
  • #6 4534017
    DocentX
    Poziom 11  
    Z płytą CD efekt jest słaby a w zasadzie wcale go nie ma.

Wydawnictwo zamkor (www.zamkor.pl) sprzedaje siatki dyfrakcyjne (500lini/mm) za 5zł.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 4536042
    beezer92
    Poziom 16  
    kolego HONDAS nie ma znaczenia czy płytka jest zapisana czy pusta a jeśli chcesz sprawdzić efekt to raczej nie jest zadawalający za duże rozpraszanie wiązek...

kolego (lukego) czy mógłbyś to narysować mniej więcej jak to ma wyglądać? -ten efekt (tafli)...
  • REKLAMA
  • #8 4541635
    lukego
    Poziom 17  
    Sam efekt "tafli" można zrobić tak :

Biała powierzchcnia to lustro (z obu stron) + silnik

Gdzie kupić szkiełka i siatki dyfrakcyjne do efektów laserowych?[/img]
  • #9 4543439
    markopololop
    Poziom 19  
    A skąd wziąść taki laser?
    A jeśli chodzi o siatkę dyfrakcyjną to oglądałem taki filmik w którym mówiono że siatkę dyfrakcyjną można wydrukować na przeźroczystej folii drukarką atramentową czy to wypali?
  • #10 4543643
    lukego
    Poziom 17  
    500 rys na mm to trochę dużo, atramentówka nie da rady.

Gdzie kupić laser to też mój problem ;)
  • #11 4544439
    markopololop
    Poziom 19  
    A może laser by zrobić z diody LED dużej mocy. Promienie skupić soczewką i już
  • #12 4544847
    lukego
    Poziom 17  
    Tak się nie da... gdyby się dało wszyscy by tak robili ;) Chodzi o to, że soczewka może najwyżej dać równoległą wiązkę tylko wtedy kiedy, źródłem światła jest punkt i do tego i tak będzie występowała dyfrakacja (ale w laserze też występuje dyfrakcja na szczelinie i jest to jedyny powód tego, że wiązka lasera się rozbiega). A dioda nie jest punktem a wprost przeciwnie - jest całkiem duża...
  • #13 4545130
    wielki-szu
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Witam szanowni koledzy pomimo rysunku nie bardzo jarze jak to działa i czy można to zrobić na zwykłym laserze, wskaźniku czerwonym pozdrawiam.
  • #14 4545650
    lukego
    Poziom 17  
    Na zwykłym nie bardzo się da, tzn. takim < 1mW z bazaru.

Bawiłem się ostatnio czerwonym 5mW za 7zł, efekt w zadymionym pomieszczeniu jest całkiem ok, bardzo widowiskowy, jak na rzecz własnej roboty za 7zł... :p Natomiast jeśli chodzi o czerwień to myślę, że tak od 20mW zaczyna się dobra zabawa :) Ważny jest dym, w czystym powietrzy nic nie widać.
  • #15 4547821
    markopololop
    Poziom 19  
    To skoro dioda LED jest za duża to z czego te lasery są robione
  • #16 4588428
    beezer92
    Poziom 16  
    a czy to lustro na rysunku wcześniej ma drgać (tam i spowrotem) czy obracać się w okół swojej osi? no i jaki to silnik krokowy czy zwykły?

proszę o odpowiedż...

pozdrawiam...

ps. (lukego) -jakim programem robiłeś tą fotkę 3D ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu i wykonania szkiełek oraz siatek dyfrakcyjnych do efektów laserowych. Jako tanią alternatywę dla siatek dyfrakcyjnych proponuje się użycie płyt CD lub DVD, które posiadają rowki o rozmiarze zbliżonym do długości fali światła, jednak efekt jest słabszy i mniej precyzyjny niż przy profesjonalnych siatkach. Można także samodzielnie wykonać siatkę dyfrakcyjną, fotografując regularne paski na kliszy, choć wymaga to precyzyjnych obliczeń i odpowiedniej gęstości linii (kilkaset linii na mm). Profesjonalne siatki dyfrakcyjne (np. 500 linii/mm) można kupić w sklepach z wyposażeniem do pracowni fizycznych, np. w wydawnictwie Zamkor (www.zamkor.pl) za około 5 zł. Próby drukowania siatek na przezroczystej folii atramentówką są nieskuteczne ze względu na zbyt dużą gęstość linii.

Do uzyskania efektu obracającej się linii laserowej sugeruje się zastosowanie dwóch silników – jeden obracający lustro pod kątem, drugi obracający taflę lustra prostopadle do osi. Dyskusja porusza także temat źródeł światła – zwykłe lasery o mocy poniżej 1 mW są niewystarczające, natomiast lasery czerwone o mocy około 5 mW dają widoczny efekt w zadymionym pomieszczeniu, a od około 20 mW efekty są znacznie lepsze. Próby zastąpienia lasera diodą LED dużej mocy nie są efektywne ze względu na rozmiar źródła światła i brak punktowego charakteru wiązki.

Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest zakup profesjonalnej siatki dyfrakcyjnej oraz użycie lasera o odpowiedniej mocy, a do efektu obrotu linii – mechaniczne rozwiązanie z silnikami i lustrem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA