logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Massey Ferguson 3125: Jak naprawić podnośnik z sterownikiem Bosch Hitch-Tronic?

zhu 06 Gru 2003 18:42 9289 6
REKLAMA
  • #1 427148
    zhu
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    witam , ciągnik massej - ferguson typ 3125 , nie działa podnośnik , sterownik podnośnika to : hitch-tronic - bosch 0 538 201 008 , wyjście do ciągnika to gniazdo okrągłe 24pin , nie mam schematu połączeń , od czego by tu zacząć sprawdzać , może ktoś dysponuje jakąś dokumentacją takiego podnośnika/ciągnika (na wymianę lub kupię) lub zna f-mę ktora sprawdzi sterownik lub naprawia takie podnośniki - z góry dzięki za każdą podpowiedź .
  • REKLAMA
  • #2 2621679
    djtomi
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Wlasnie wrocilem z takiej naprawy, byla dziwna, byl uszkodzony komputer, po naprawie komputera i pomiarze napiecia na l2910 okazalo sie ze cos zwiera mi zasilanie ukladow scalonych i troche sie grzeje radiator napiecie na wyjsciu powinno byc 10V. Przewod czujnika na swozniu podnosnika zostal uszkodzony przez silownik, ciagniczek dziala bez problemow:)
  • REKLAMA
  • #3 7522365
    arturo07
    Poziom 12  
    Ocena: 53
    djtomi a powiedz kto ci naprawiał ten komputer,a może wiesz co było uszkodzone. bo mam podobny problem. pozdrawiam artur
  • REKLAMA
  • #4 7523004
    djtomi
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Sam naprawialem komputer, uszkodzony byl czujnik na walku a dokladnie kabel biegnacy do czujnika.
  • REKLAMA
  • #5 7862316
    autoelektryk
    Poziom 17  
    Ocena: 68
    witam

podpinam sie pod temat poniewaz problem wystepuje w ciagniku massej-ferguson model 3635 i objawem jest niedziałajacy podnosnik. na codzien naprawiam samochody osobowe i gdyby nie koligacje rodzinne tematu nie podjołbym ale ... ciagnika nie widziałem jeszcze na oczy własciciel zwrócił sie z prosba o sprawdzenie czujnika wymontowanego ze skrzyni o oznaczeniach bosch 0 0538 009 i mam pytanie o budowe i działanie w/w układu czy jest to czujnik połozenia typu potencjometrycznego jakie napiecie odniesienia na jakich pinach jaka ma byc z niego odpowiedz na zmiane połozenia i jak wyglada układ sterowania gdyby ktos udostepnił kawałek schematu lub opisał budowe układu byłbym bardzo wdzieczny dziekuje i pozdrawiam
  • #6 7862462
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Przeniosłem z "Inne". Proszę czytać opisy działów.
  • #7 8639631
    michal18646
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    a mocie może instrukcje i schematy do masy ferguson mf 294a

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z niedziałającym podnośnikiem w ciągniku Massey Ferguson 3125, wyposażonym w sterownik Bosch Hitch-Tronic (nr 0 538 201 008) z 24-pinowym okrągłym złączem. Użytkownicy wskazują na uszkodzenia komputera sterującego, w tym zwarcia zasilania układów scalonych oraz uszkodzone przewody czujnika na sworzniu podnośnika. Naprawa obejmowała wymianę lub naprawę komputera sterującego oraz sprawdzenie napięcia wyjściowego (powinno wynosić około 10 V). W dyskusji pojawia się również pytanie o dokumentację i schematy połączeń sterownika oraz o charakterystykę czujnika położenia (potencjometryczny) stosowanego w podobnym modelu Massey Ferguson 3635. Brakuje jednak pełnych schematów i instrukcji, a użytkownicy poszukują źródeł dokumentacji lub serwisu specjalizującego się w naprawie takich podnośników i sterowników Bosch.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA