logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sagem My X5-2 , zapali na niebiesko LCD, brak UKŁADU ... ?!

koras1234 29 Lis 2007 16:16 1289 8
REKLAMA
  • #1 4533996
    koras1234
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam,
    mam sagemika my x5-2. ma być zalany i przed zalaniem podobno chodził. Ja tu go rozbieram a tam brakuje układu (tego zaraz nad prockiem - zaznaczony na foto). Wie ktoś od czego to jest i czy mógł telefon bez tego działać?

Sagem My X5-2 , zapali na niebiesko LCD, brak UKŁADU ... ?!

PS.
    Telefon płukałem już w wanience. Jeszcze nie grzany jakby co.
  • REKLAMA
  • #2 4534052
    tomaszwl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Tego ukladu nie bylo w tym telefonie od nowosci.
    Na poczatek podstaw jakis sprawdzony wyswietlacz.
    Pozdro,
    Tomasz WL
  • #3 4534107
    koras1234
    Poziom 14  
    LCD sprawdzony. Jest OK. Mam sagema my v-55 (angielska wersja tego x5-2) i tam ten układ jest ! to tylko te x5-2 by nie miały tego układu? własnie go troche podgrzałem ale dalej lipa - to samo. Nie chce go mocno grzać bo kulki wyskakują spod tego kleju wrednego.

Jakby był lcd padnięty to by sie klawiatura podświetliła, a tu tylko wyświetlacz i to tak ledwo co na kolor niebieski. Baterie, lcd podkładałem inną i to samo.
  • REKLAMA
  • #4 4534672
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2088
    koras1234 napisał:
    Nie chce go mocno grzać bo kulki wyskakują spod tego kleju wrednego.

Więc jak już Ci kulki wyskakują to telefon do pudałka ze szrotem możesz włożyć :D
  • REKLAMA
  • #5 4535439
    koras1234
    Poziom 14  
    Jeszcze nie wyskoczyły. Tak z doświadczenia napisałem. Z doświadczenia wiem że jak na lutach rezystorków zaczynają bąble się małe pokazywać to hocik w odstawke.
    Interesuje mnie tylko co może być przyczyną nie włączanie sie tego tela?
    Tak jakby zaraz po włączeniu się zawiesił.
    Może to być wina softu? Ale po zalaniu to mi sie nie widzi :/
    Podobno jest po zalaniu, gościu mówi że po wysuszeniu działał tylko LCD mrugał, a potem stało mu się tak że lekko na niebiesko podświetla [tak jak teraz]

Mógłby ktoś sprawdzić czy ma w takim sagemie ten układ co w pierwszym poście o nim pisałem ? Bo myli mnie to że w sagemie my v-55 jest.
  • #6 4536703
    NOKTEL
    Poziom 27  
    Ocena: 6
    koras1234 napisał:
    LCD sprawdzony. Jest OK. Mam sagema my v-55 (angielska wersja tego x5-2) i tam ten układ jest ! to tylko te x5-2 by nie miały tego układu? własnie go troche podgrzałem ale dalej lipa - to samo. Nie chce go mocno grzać bo kulki wyskakują spod tego kleju wrednego.

Jakby był lcd padnięty to by sie klawiatura podświetliła, a tu tylko wyświetlacz i to tak ledwo co na kolor niebieski. Baterie, lcd podkładałem inną i to samo.

kulki wyskaują spod kleju wrednego - dobre .
    Wywal do kosza tego sagema
  • #7 4536742
    ostry2105
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    sprawdz gniazdo ladowania czasami jest tak ze zabrudzone,robi zwarcie i tel sie wl. na chwile i niebieski obraz,mialem juz dwa przypadki takie
  • REKLAMA
  • #8 4538526
    koras1234
    Poziom 14  
    Gniazdo wyczyszczone i dalej to samo. Plukałem z 10 razy w wannie i dodatkowo szczotkowałem. Będe musiał je wylutowac i wtedy sprawdzić bo z tymi złączami czasami są jaja niezłe.

Witam,
    no więc po wylutowaniu złącza objawy takie same jak były. Złacze odpada. Macie jeszcze jakies pomysły? Nie czepiajcie sie tych kulek bo jeszcze żadne nie wyskoczyły :P Telefon poprostu zalany.
  • #9 4539221
    ostry2105
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    to czyli stawiam na soft jak nie gniazdo

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z telefonem Sagem My X5-2, który po zalaniu nie uruchamia się poprawnie – wyświetlacz zapala się na niebiesko, a brak jest kluczowego układu nad procesorem, widocznego na zdjęciu. Użytkownik potwierdził, że LCD jest sprawny, a problem nie ustępuje po wymianie baterii i podgrzewaniu układów. Wskazano, że ten układ mógł nie występować w modelu X5-2, choć jest obecny w pokrewnym modelu My V-55. Próby czyszczenia i wylutowania gniazda ładowania nie przyniosły efektu, a objawy pozostają takie same. Wskazano możliwość uszkodzenia oprogramowania (softu) jako potencjalnej przyczyny problemu. Wymieniono także ryzyko uszkodzeń mechanicznych i korozji pod klejem, co może uniemożliwiać naprawę. Ostatecznie sugerowano, że telefon może być nie do uratowania po zalaniu, a brak układu niekoniecznie jest przyczyną braku działania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA