logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Thomson 36 MT11Tx - czarny ekran, biała linia, brak reakcji na pilota

IZYCH 29 Lis 2007 17:28 1326 4
REKLAMA
  • #1 4534253
    IZYCH
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Witam,
    Od dwóch dni mam dziwne objawy uszkodzenia tego TV.W czasie pracy nagle w głośniku słychać było "pyknięcie", obraz zrobił się czarny ,a przez ułamek sekundy było widać , 2-3 centymetry od dołu ekranu białą poziomą linię.TV już nie dał się załączyć pilotem.Po wyłączeniu wył.głównym i odczekaniu kilku minut dał się załączyć na jakiś czas,po czym wyłączał się tak samo.Dzisiaj próbowałem go załączyć,usłyszałem głos w głośniku ale obrazu już nie zdążyłem zobaczyć bo TV się wyłączył.Lampka się świeci normalnie po załączeniu wyłącznikiem sieciowym.Próbowałem przed chwilą i nie można go załączyć w odbiór programów,dioda świeci jak w stanie czuwania.
    Serdecznie pozdrawiam i czekam na pomoc...

Przeniosłem z TV. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #2 4534359
    karol5608
    Poziom 28  
    Ocena: 318
    Wygląda to na uszkodzenie pionu. Wymień elektrolity, sprawdż zimne luty oraz sam układ. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4534485
    IZYCH
    Poziom 15  
    Czy chodzi o układ TDA 1771,mam bardzo nieczytelny schemat,fragment schematu odchylania poziomego i pionowego jest na dwóch stronach i części środkowej tego fragmentu tam nie ma.Może ma ktoś bardziej czytelny fragment tego schematu ?
  • REKLAMA
  • #4 4534505
    karol5608
    Poziom 28  
    Ocena: 318
    Tak jest to ten układ. Niestety mam taki sam schemat.

Dodano po 12 [minuty]:

Sprawdź jego zasilanie oraz elementy wokół niego(diode,rezystory) wymień elektrolity i daj znać co zaobserwowałeś. Możesz podstawić sam układ nie jest drogi.
  • #5 4544449
    IZYCH
    Poziom 15  
    Proszę mi wyjaśnić jak jest zasilany ten układ TDA1771.Jeżeli nie działa mi odchylanie,to nie mam napięcia +24V z trafa LL05 na pinach 2 i 9 tego układu .Zasilacz sieciowy pomierzyłem i ma wszystkie napięcia prawidowe.Wczoraj stwierdziłem tylko tyle (brak czasu),że po wysunięciu płyty z obudowy i załączeniu , telewizor działa do czasu kiedy płytę wsunę w obudowę.Wychodzi na jakąś przerwę,jutro mam trochę czasu to się za niego zabiorę, mam scopemeter Fluke to myślę że mi to ułatwi sprawę naprawy.Jednak proszę o krótką informację na temat działania układu odchylania w tym TV,zwłaszcza moment załączenia układu odchylania.

Dodano 15-12-2007

Przelutowałem okolice układu odchylania i problem zniknął.
    Nadal miałem problemy z głowicą,pisałem o tym we wcześniejszym poście który jest już zamknięty,dotyczącymi odstrajania się niektórych programów.
    Kupiłem więc głowicę TV w sklepie http://www.cybor-tech.com.pl/info.php?id=536
    i nie jestem z tego zdowolony,głowica działa ,ale...programy ogólnie są zaszumione,jedne mniej inne więcej.Co innego jest oferowane na stronie sklepu internetowego ,a co innego jest dostarczane.Oznaczenie tej głowicy to Repair Parts MTM4045CHL.Oryginalna głowica nie szumiała,i jej oznaczenie nadrukowane wewnątrz, na płytce to MTM-MM-4045 2026264A ,natomiast nalepka na obudowie ma opis MTM-4045 2024-8360.Zbudowana jest na układzie TFK-U2321B.Posiadam schemat głowicy, na którym jest układ MTI3016.Porównując ten układ z danymi katalogowymi układu TFK-U2321B,wynika że są to prawdopodobnie funkcjonalne układy.Dokumentacji do MTI3016 nie znalazłem.Czy tą oryginalną głowicę można naprawić w domowych warunkach.Odstrajały się programy na zakresie UHF.
REKLAMA