logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 36MT11Tx TX91 - obraz zmniejszył się, TV nie włącza się, serwisówka?

Tim2 11 Mar 2008 14:08 1863 11
REKLAMA
  • #1 4896729
    Tim2
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam. Problem polega na tym ze podczas ogladania obraz sie pomniejszyl do paska na srodku ekranu i sie telewizor wylaczyl (dioda wciaz swiecila). Po wylaczeniu i wlaczeniu dioda sie pali normalnie wlanczam telewizor pilotem i slychac jak by cos zaskoczylo i zaraz sie rozlacyzlo i ekran ani drgnie, tak jak by jakis starter nie mogl go uruchomic. Od jakiegos czasu telewizor czasami brzeczal, albo ekran skakal, ale wystarczylo ze na gorze obudowy sie dotknelo i pzestawalo. Co moze byc tego przyczyna? i najlepiej jak i czy da sie to naprawic?
    Mozna prosic o serwisowke do niego, bo bez niej to pewnie ani rusz. Znalazlem tylko https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic17692.html#90251 ale z tego co przelecialem szybk to sa same schematy a nie serwisowka. Znalazlem serwisowke bardzo dokladna do modelu: chassis TX91-G moze ta byc, bo innej nie widzialem?
  • REKLAMA
  • #2 4896888
    saly
    Poziom 32  
    Ocena: 1003
    Nie piszesz czy obraz się zwężył w pionie czy poziomie. Jeśli masz poziomą linie to masz problem z odchylaniem pionowym, sprawdź zimne luty koło scalaka od pionu, nie wiem jaki tam jest ale pewnie jakiś TDA83... To scalak na radiatorze koło trafa WN jest połączony z cewkami od pionu. Stawiam na przerwy koło niego albo uszkodzenie jego zasilań lub jego samego. Sama serwisówka nie podpowie ci jak zrobić tv jest pomocna ale to nie gotowa recepta, nie wiem jaki to thomson ale jeśli starszy model to pion na osobnej płytce na scalaku TDA8170. podaj więcej daych to postaram się pomóc
  • REKLAMA
  • #3 4896893
    jarkuz
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Uszkodzenia należy szukać w układzie odchylania ramki (TDA1771) np. przerwy.
  • REKLAMA
  • #4 4899390
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Przeniosłem z TV.

Proszę pisać staranniej - p.15 regulaminu.
  • #5 4901475
    Tim2
    Poziom 14  
    "Mirek Z. "
    Dlaczego zmieniles tytul i dodales 'pasek na ekranie'. Jak bys przeczytal uwaznie napisalem ze ekran zwezyl sie do paska i zniknol odrazu obraz. I od tamtej pory nie wlancza sie ekran tylko jest czarny i nie ma zadnego paska. Albo czytaj dokladnie albo nie zmieniaj tytulow Wez na poprzedni, bo moze napisze ktos wiecej, a tak spojrza ze jest pasek na ekranie i oleja ten temat.
    Nie mogles przeniesc tematu z tamtad tutaj bo temat byl i tu i tam. Bylem ciekaw co napisza tutaj i tam.
  • REKLAMA
  • #6 4903315
    saly
    Poziom 32  
    Jak obraz się zwężył do paska i zniknoł to podkręć G2 to go zobaczysz i masz pewność że to uszkodzenia w bloku pionu/ramki. W momęcie uszkodzenia odchylania pionowego, zabezpieczenie zmniejsza prąd kineskopu poprzez ABL i dlatego pasek znika, żeby nie wypalić luminoforu, gdyż emisja jest bardzo duża na małej powierzchni. Po zwiększeniu napięcia na siatce nr 2 pojawi się pasek a jeśli nie, to podaj trochę szczegółów i daj znać powiem ci co sprawdzić. Sprawdziłeś czy nie ma przerw jaki tam stoi scalak w pionie, podaj jakieś szczegóły.
  • #7 4921066
    Tim2
    Poziom 14  
    W pionie stoi TDA1771. Przelutowałem i nic. Ale jest inny problem. Telewizor nie włącza się. Na pewno coś na początku jest nie tak. Mi się wydaje, że to wina czegoś co mi przypomina przekaźnik jest zaznaczone RP02. Tak podejrzewam, ponieważ bardzo się nagrzewa i telewizor się nie załącza. Jakbyście mogli napisać co to jest. Mam schemat, ale napięcia tam są napisane okazyjnie. Na pewno na trafopowielaczu i na tym TDA są śmieszne napięcia rzędu 300 mV. Dzięki za zainteresowanie tematem i proszę o odpowiedź. Przepraszam, że tak rzadko zaglądam, ale nie mam dostępu do neta i tylko okazyjnie mogę wpaść, ale staram się jak najczęściej.

Pozdrawiam
  • #8 4921218
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91
    RP02 to jest pozystor.Sprawdź bezpiecznik sieciowy oraz zmierz na kondensatorze napięcie powinno być tam ok.300V.
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • #9 4922244
    saly
    Poziom 32  
    Ten pozystor RP2 się tak nagrzewa normalnie powinien być bardzo ciepły, służy do pętli rozmagnesowującej. Sprawdź to co piszcze kolega slawek1111, czy na dużym kondziu w zasilaczu jest około 310V.
  • #10 4948020
    Tim2
    Poziom 14  
    Bezpiecznik jest na pewno dobry, sprawdzałem go na samym początku. Na kondku jeszcze nie patrzyłem bo przyszły święta i jeszcze w międzyczasie robiłem kolegi telewizor. Słuchajcie jak tylko będzie po świętach to kupie cynę bo mi się skończyla i zrobie jak u kolegi w telewizorze, czyli wezmę odsysacz i odessam calutką cynę z płytki i położę nową. Może to jakiś zimny lut ? Ale nie jestem do tego przekonany, bo wszystkie luty pięknie wyglądają. Wiem na pewno, że do trafopowielacza dochodzi napięcie rzędu 315mV. Sprawdzałem ten telewizor oscyloskopem na kompie to na początku było jeszcze w miarę, ale później to już w ogóle się nie zgadał wykres i napięcie. Utrudnieniem jest też to, że na schemacie tylko okazyjnie podali napięcia. Nie macie czasem jakiejś lepszej serwisowki ??

pozdrawiam
  • #11 4948121
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91
    Na razie to odpal zasilacz i zrób podstawowe pomiaty napięć.
    Odbierz PW.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • #12 4948392
    Tim2
    Poziom 14  
    Witam Wszystkich ponownie.
    Otóż zmierzyłem napięcie na kondensatorze i wyszło 280V. Pomyślałem, że to chyba raczej jakiś zimny lut, chociaż nie mogłem się dopatrzeć gdzie. Postanowilem odessać starą cynę i nałożyć nową. Jak postanowiłem, tak zrobiłem. Siedziałem ze 3 godziny. Chciałem to już zrobić porządnie. Gdy poskładałem telewizor do kupy on odpalił i chodzi normalnie.

W takim razie dziękuje Wszystkim którzy się zainteresowali tematem. Było to moje niedopatrzenie więc przepraszam za to, że zmarnowałem trochę Waszego cennego czasu.

Pozdrawiam i Dziękuje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Thomson 36MT11Tx z chassis TX91-G miał problem z obrazem, który zwęził się do paska na środku ekranu, po czym ekran zniknął, a urządzenie nie włączało się prawidłowo – dioda świeciła, ale ekran pozostawał czarny. Objawy wskazywały na uszkodzenie układu odchylania pionowego, w którym zastosowano scalak TDA1771. Wskazywano na możliwe zimne luty lub uszkodzenia w obwodzie odchylania ramki. Dodatkowo podejrzewano element oznaczony jako RP02, który okazał się być pozystorem nagrzewającym się nadmiernie, co mogło powodować problemy z zasilaniem. Pomiar napięcia na kondensatorze w zasilaczu wykazał wartość około 280-315 mV, co było poniżej normy. Po przelutowaniu i wymianie cyny na płytce telewizor uruchomił się poprawnie i działał normalnie. Dyskusja podkreśliła, że serwisówka jest pomocna, ale nie zastąpi dokładnej diagnostyki i pomiarów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA