logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 36MT11Tx - brak reakcji na nowy pilot RCT 3003, co robić?

waclawr 26 Wrz 2008 20:38 4291 7
REKLAMA
  • #1 5574562
    waclawr
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Witam
    Czy ktoś spotkał sie z takim problemem : Telewizor marki Thomson typ 36MT11Tx po wyłączeniu go wieczorem następnego dnia nie reaguje na pilota. Baterie są nowe sprawne, kupiłem nowy pilot RCT 3003, ale pomimo tego nadal nie ma reakcji. Można przełaczać programy tylko manualnie , podobnie jak głoś tylko z telewizora.
  • REKLAMA
  • #2 5574640
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Jeśli pilot jest ok, to często usterkę powoduje odbiornik podczerwieni w TV.
  • REKLAMA
  • #3 5574800
    waclawr
    Poziom 10  
    Czy w przypadku odbiornika podczerwieni w telewizorze można stwierdzić uszkodzenie czy po prostu należy go wylutować i zmienić na nowy.

Popraw - pisownia [RR]
  • #4 5574918
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Można sprawdzić czy wychodzą impulsy z odbiornika.
  • REKLAMA
  • #5 5574997
    waldi644
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Witam! Sprawdż napięcie zasilania odbiornika podczerwieni.Wymień elektrolity w jego obwodzie.Pozdro!
  • #6 5579216
    waclawr
    Poziom 10  
    Witam
    Mam niestety kolejne pytanie nie mam schematu do telewizora nie wiem jaki może być typ odbiornika podczerwieni jaki jest na płycie telewizora.
    Poza tym zauważyłem że po tym jak telewizor nie reaguje na pilota , spadło mocno nasycenie kolorów praktycznie niewiele się różni od obrazu czarno białego - czy to również może wynikać z uszkodzenia odbiornika podczerwieni.
  • REKLAMA
  • #8 5606529
    waclawr
    Poziom 10  
    Witam
    Udało mi się kupić i wymienić diodę odbiorczą - niestety brak poprawy.
    Czy może być inna przyczyna takiego stanu?

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Thomson 36MT11Tx przestał reagować na pilota, mimo wymiany baterii i zakupu nowego pilota RCT 3003. Problem może leżeć w uszkodzonym odbiorniku podczerwieni w telewizorze. Zalecane jest sprawdzenie napięcia zasilania odbiornika oraz wymiana elektrolitów w jego obwodzie. Można także zweryfikować, czy z odbiornika wychodzą impulsy podczerwieni. Brak schematu utrudnia identyfikację typu odbiornika, jednak schemat dostępny jest pod wskazanym linkiem. Wymiana diody odbiorczej nie przyniosła poprawy, co sugeruje, że przyczyna może leżeć głębiej w układzie odbiornika lub w innych elementach związanych z przetwarzaniem sygnału pilota. Dodatkowo zauważono spadek nasycenia kolorów po wystąpieniu problemu z pilotem, co może wskazywać na powiązane uszkodzenia elektroniczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA