logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk MAXTOR DiamondMax Plus 9 - brak wykrywania przez BIOS, dziwne dźwięki

masterek 30 Lis 2007 09:44 1637 5
  • #1 4536396
    masterek
    Poziom 11  
    Witam
    Wiec tak, jakis czas temu przestal dzialac mi dysk (nie widzi go bios ani nie slychac by cos dzialal przy wlaczaniu komputera)
    W czasie kiedy dysk jeszcze dzialal to co jakis czas bylo slychac od niego dziwne dzwieki (cos jak jakies pukanie) ale jak sie dotchnelo elektroniki czy tam poruszalo dyskiem to sie uspokajal, czasami tez w czasie tego pukania komputer sie zawieszal i trzeba bylo go resetowac po czym wszystko bylo dobrze)
    I teraz moje pytanie co moglo w nim pasc? Elektronika a czy moze mechanika?

Dodaje zdjecie tego dysku. Na ktorym pewna rzecz mi nie odpowiada (nie jest to zaden nalot, jest to jak by wypalone) wiec czy moze to jednak elektornika mi padla?

Dysk MAXTOR DiamondMax Plus 9 - brak wykrywania przez BIOS, dziwne dźwięki

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!
    Mikippp
  • #2 4536477
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4883
    Powinieneś tego posta napisać w podwieszonym temacie - Poproś admina o przeniesienie.

Element faktycznie może być uszkodzony , no i warto też podać dokładnie model dysku .
  • #3 4536575
    masterek
    Poziom 11  
    No wiec tak. Dysk to MAXTOR DiamondMax Plus 9
    80 GB ATA/133
    model: D6FYA 24102LDJHM

Aha i faktycznie w zlym miejscu umiescilem temat, prosil bym o jego przeniesienie.
  • #4 4581333
    emcom
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Hejka.

Z dwoma Maxtorami dokładnie takimi jak Twój miałem podobne problemy. Dyski wyłączały się w czasie pracy, ale załączały po dotknięciu płytek z elektroniką. W oby przypadkach pomogło odkręcenie płytki z elektroniką i pocynowanie na nowo pól stykowych zasilających silnik (są tam takie cztery większe) oraz przeczyszczenie sprężynujących styków. Po prostu brak dobrego styku ... Jeden z nich miał do tego bad-sektory, ale udało się je wygonić i od dłuższego czasu służy mi wyśmienicie za magazyn danych.
  • #5 4581564
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Na tranzystorze Q501 zbudowany jest stabilizator +3.3V w tym dysku.

Mikippp
  • #6 4602580
    masterek
    Poziom 11  
    Mikippp napisał:
    Witam,
    Na tranzystorze Q501 zbudowany jest stabilizator +3.3V w tym dysku.

Mikippp

Ale co w zwiazku z tym?
REKLAMA