logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować sieć radiową na 1,9 km z Linksys WRT54GL?

mizar_nt 01 Gru 2007 10:19 2817 12
REKLAMA
  • #1 4539352
    mizar_nt
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam,

przeprowadzam się z do bloków i chcę zbudować sobie sieć radiową z mojego obecnego domu do nowego mieszkania, aby móc korzystać z internetu.

Co obecnie posiadam:
    Linksys Wireless-G Broadband Router - WRT54GL

Założenie techniczne:
    - odległość ok. 1,9 km
    - anteny będą się widzieć (sprawdziłem lornetką) ;-)
    - okolice wydaje mi się, że jest delikatnie mówiąc zaśmiecona sygnałem, bo i na 2,4 i na 5 GHz działają 4 większe i kilka małych sieci

Cel sygnału
    :
    - blok 4 piętra
    - mieszkanie na 2 piętrze
    - wysokość montażu anteny ok. 22m
    - od anteny do mieszkania 12m - 15m kabla

Źródło sygnału:
    - dom jednorodzinny 2 pietra
    - wysokość montażu anteny ok. 12m
    - od anteny do domu 5m - 8m kabla

Proszę o sprecyzowanie:
    Jaki sprzęt mam kupić?
    Co zamontować na domku, a co na bloku?

Nie mam doświadczenia w tym temacie, ale np. wydedukowałem sobie taki schemat.

W DOMU
    Na maszcie w domu zamontuję w puszcze obecnego Linksysa i jakąś antenę, z domu do puszki skrętką a po domu przez switcha (w końcu rodzice też muszę mieć internet), chyba, że stwierdzicie, że odległość do anteny z domu jest wystarczająca i będę mógł wyjść kablem antenowym z domu do anteny na dach (a Linksysa pozostawić w obecnym miejscu) i w domu usieciowić radiowo ojca laptopa.

NA BLOKU
    Na bloku jakąś antenę i AP w puszcze, a z dachu do mieszkania skrętką i switcha, chyba, że stwierdzicie, że odległość od anteny do mieszkania jest wystarczająca i będę mógł wejść kablem antenowym do mieszkania i w mieszkaniu zamontować AP, ponieważ mam dwa komputery: stacjonarny i laptopa.

Dla lepszego zrozumienia tematu udostępniam mapkę sytuacyjną z zaznaczoną drogą sygnału, proszę się nie zrażać tym laskiem po drodze, mam kolegę geodetę i zrobiliśmy pomiary oraz sprawdziłem lornetką widzę z dachu bloku antenę satelitarną na dachu mojego domu.

Proszę o pomoc, z konfiguracją nie będę miał większych problemów, ale z do doborem odpowiednich komponentów oraz z techniczno-sprzętowym rozwiązaniem tego tematu jakoś się nie czuję.

(Pomocy:) – ozdobnik? -->REGULAMIN pkt 11.[hefid]
    Załączniki:
    • Jak zbudować sieć radiową na 1,9 km z Linksys WRT54GL? net2_3.jpg (71.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4539393
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    mam AP z antenkami, który teoretycznie w budynku powinien działać na 100metrów, a w wolnej przestrzeni 500m. Mam problemy osiągnąc 20metrów. ja bym poszukał kogoś po drodze. Słabo to widzę. lepiej kupić dwa łącza osobno - tańsze. Niż jedno i rozdzielać przez pół miasta.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 4539415
    mizar_nt
    Poziom 11  
    Tremolo napisał:
    Słabo to widzę. lepiej kupić dwa łącza osobno - tańsze. Niż jedno i rozdzielać przez pół miasta.

Wiem i rozumie cię, ale ja nie jestem z tych co idą na łatwiznę, chcę się tego pojąć, bo lubię takie wyzwania, po za tym chciałbym zrobić sieć: wymiana plików, itd.
  • REKLAMA
  • #4 4540504
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 194
    Witam.
    Nie wiem co jest postronie mojego dostawcy netu, ale ja mam Ovisa WL-5460AP v2, Antenke Yagi na maszcie i z 10m kabla h-155 do tej anteny.

W sytuacji gdy padnie stacja bazowa u mnie na wiosce, mogę połączyć się bez przeszkód z inną stacją bazową mojego dostawcy w innej wiosce ponad 3Km ode mnie.
    Nie posiadam też bezpośredniej widoczności.

Więc uważam, że takie połączenie może jak najbardziej wypalić :)

Na bloku ja bym testował z ap wewnątrz mieszkania (lub karta wi-fi w pc) i antenka (jakaś taka z tych porządniejszych, kierunkowa) Kablem na dach jak to 12-15m to może się udać :)

Po stronie domu można by było dać kabel do tego linksysa a z drugiej mańki antenka oczywiście kierunkowa. Dookolne tu sensu nie mają.

To tyle z mojej propozycji. Wydaje mi się, że to tak powinno ruszyć, ale nie długo jeszcze w tym siedze :)

Aha i koniecznie jak już będziesz ustawiać sieć włącz szyfrowanie!!!
    Inaczej każdy, ko będzie chciał podepnie ci sie do sieci!!!

Pozdrawiam
  • #5 4540674
    lukaszzk
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam

Technicznie sprawa wygląda bardzo prosto i bez problemu da się ją zrealizować.

Jeśli dobrze zrozumiałem kolega ma zapewnione łącze internetowe w domu i chce korzystać z internetu w nowym mieszkaniu.

Do realizacji tego wyzwania kolega potrzebuje:
    - 2 rutery WiFi (cenna jednego to około 200zł)
    - 2 anteny (osobiście polecałbym jakieś panelowe mikropaski)
    - no i oczywiście trochę kabli :-)

Nie wiem jaką wydajność kolega potrzebuje na standardowe połączenie powinno wystarczyć pasmo 2,4 GHz no chyba że kolega chce bardzo profesjonalnie pogejśc do tematu to wtedy trzeba zastosować pasmo 5GHz ale trzeba sie liczyć ze zwiększonym kosztem wykonania.

Całość należy wykonać tak:
    * ruter numer 1 podłączyć do "lokalnego dostawcy internetu" skonfigurować (większość ruterów posiada z reguły 4 gniazda LAN, w ten sposób będziesz mógł zapewnić dostęp do internetu swoim rodziców poprzez tradycyjny kabel LAN) jeśli odległość od anteny do rutera będzie wynosić do 10 m to nie musisz go wcale instalować w skrzynce na dachu możesz go swobodnie postawić w mieszkaniu
    * następnym krokiem będzie zainstalowanie anteny na domie, no i konfiguracja sieci bezprzewodowej przez którą będziesz przesyłał sygnał do swojego mieszkania
    * potem instalujesz antenę na bloku i konfigurujesz drugiego routera i to wszytko

Co do wyboru sprzętu to polecam zajrzeć na allegro
    a na pewno coś znajdziesz

Dokładny opis jak to wszystko skonfigurować masz tutaj :
    http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=243&action=al
    w twoim przypadku zaczynasz budowę sieci od AP nr 1, serwerem nie musisz sie przejmować w twoim przypadku nie jest potrzebny

Pozdrawiam lukaszzk
  • REKLAMA
  • #6 4545876
    mizar_nt
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuję Lukassz.

A czy mogą mi Państwo sprecyzować jakie konkretnie anteny mam zastosować i czy dokupić drugie takie same urządzenie Linksysa?
  • #7 4566029
    lukaszzk
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    jeśli chodzi o AP'ka to nic nie stoi na przeszkodzie abyś kupił takie samo urządzenie skoro już jedno posiadasz i potrafisz ja bez problemu konfigurować to po co kombinować :-)

A co do anten to polecałbym panelowe, np coś w tym stylu
    http://allegro.pl/item276073774_antena_panelowa_21_dbi_2_4ghz_super_jakosc_.html
    dobre parametry za rozsądna cenę, ale mozesz poszukać czegoś innego.

Pozdrawiam lukaszzk
  • #8 4567037
    mctel
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Sądząć o wymiarac ta antena ma do 18dBi , lepiej zainwestowc w cos markowego : interline,netus,dipol

Post był raportowany.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15. [hefid]
  • #9 4567055
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    A ja bym od razu radził kupić parabolki.. Przy takiej odległości to raczej konieczne Anteny muszą być silnie kierunkowe i maksymalny zysk.
  • #10 4567800
    vitus
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    a ja ci polecam kupic 2 anteny 19dbi np interline na 5GHz i dwa sparlany wx7800a. sparklan kosztuje ok 300zl szt. Wersja tansza 2 anteny babuyaga i do tego np 2 tplinki TL-WA501G. Tplinki ustaw w tryb G. Tplink kosztuje ok 100zl, antena ok 80zl
    Nie polacam kupowac anten z yagi.pl, polsystem itp bo wydasz kase 2 razy. Co do linksysow sie nie wypowiem bo nie uzywam ich
  • #11 4571500
    holcer
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 19
    Witam. Mam podobny "problem". Mam w domu internet dzielony router'em na 2-3 komputery. Prawie 200m od tego mieszkania mam 2 dom i chciałem tam też mieć internet a żaden dostawca nie oferował, a przy okazji chciałbym mieć możliwość bycia w sieci z tymi komputerami w domu. Czego potrzebuję, aby stworzyć taką sieć? Czy anteny muszą się widzieć - mam drzewo "na drodze" ? Jeśli dobrze zrozumiałem, to potrzebuję 2-ch anten i czegoś co będzie wysyłało i odbierało internet po obu stronach? Mam w domu 2 routery - Linksys BEFW11S4ver.4(dokupiony niedawno, bo kupiłem laptopa i chcę z nim po domu móc chodzić) i Linksys BEFSR41ver.2 (dotychczas tym dzieliłem internet na komputery w domu). W tym 2-gim mieszkaniu mam komputer stacjonarny, więc Wi-Fi w obrębie mieszkania mi nie potrzebne. Czy mimo to muszę kupować tam nowy router, czy wystarczy sieciówka Wi-Fi na PCI z podłączoną anteną na dachu? Nie chciałbym na to też wywalić nie wiadomo jakiej kasy, więc prosiłbym o wersję bez "fajerwerków".
    Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc.
    Holcer
  • #12 4649227
    mizar_nt
    Poziom 11  
    Ja bym teraz robił tak:

tam gdzie masz neta
    na dach w puszkę

AP Ovislink WL5460 v2

atenkę Panel o taki
    http://wirelesslan.com.pl/urzadz.php?gr=4&kat=24&idx=707

masz z rury ocynk fi 1"

zasilanie do AP po skrętce max. 20 m, bo potem będzie spadek napięcia

a w domku docelowym
    2 warianty:

Ver1
    Jeżeli kabla atenowego będzie max. 10 m to taki panel
    http://wirelesslan.com.pl/urzadz.php?gr=4&kat=24&idx=707
    i katrę WiFi
    http://wirelesslan.com.pl/urzadz.php?gr=4&kat=15&idx=773

Ver2
    Jeżeli kabla antenowego będzie powyżej 10 m to taki panel
    http://wirelesslan.com.pl/urzadz.php?gr=4&kat=24&idx=706

i katrę WiFi
    http://wirelesslan.com.pl/urzadz.php?gr=4&kat=15&idx=773

słuchaj trochę to schematycznie napisałem, ale mam nadzieję, że będzie to pomocne dla ciebie.

widoczność musi być zapewniona!!!, ale przy takiej małej odległości i takich antenach na pewno uda ci się ten myk.
  • #13 4650383
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 247
    Ap kup taki zeby mial tryb "G" i jakis sprawdzony model - zeby sie nie zawieszal, na taka odleglosc to o panelach zapomnij bo bedzie lipa. Idz do sklepu RTV albo na zlom i kup talerz od satki - tylko zeby byl metalowy i srednicy - im wieksza tym lepiej. Pozniej w google wpisz "biquad", zrob go i zamontuj do talerza, tylko w obudowie biquada dziury na dole wywierc zeby woda miala jak sie wydostawac. Z drugiej strony taki sam zestaw tylko zamiast AP daj karte na atherosie albo ratlinku i musi dzialac. O wynalazkach typu yagi, panele, helikale i inne bzdury zapomnij, jak ma byc to niezawodne i dobrze dzialac to zrob tak jak ci napisalem. Widze ze te panele co chcesz kupic sa dosc drogie, za te pieniadze to bez problemu kupisz talerze, biquada zmontujesz i jeszcze ci zostanie

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy budowy sieci radiowej na odległość około 1,9 km z wykorzystaniem routera Linksys WRT54GL. Kluczowym warunkiem jest bezpośrednia widoczność anten oraz obecność zakłóceń w paśmie 2,4 GHz spowodowanych wieloma sieciami Wi-Fi w okolicy. Zalecane jest zastosowanie dwóch routerów WiFi, najlepiej identycznych Linksys WRT54GL, oraz anten kierunkowych o wysokim zysku, aby zapewnić stabilne połączenie na taką odległość. W dyskusji pojawiły się różne propozycje anten: panelowe mikropaskowe, paraboliczne (tzw. parabolki), anteny typu Yagi oraz konstrukcje biquad montowane na talerzach satelitarnych. Wskazano, że anteny kierunkowe o zysku około 18-19 dBi są konieczne, a przy dłuższych odcinkach kabla antenowego należy dobrać odpowiedni typ anteny i kartę Wi-Fi. Zalecane jest stosowanie pasma 2,4 GHz ze względu na koszty, choć 5 GHz może oferować lepszą jakość, ale za wyższą cenę. Wskazano także na konieczność szyfrowania sieci dla bezpieczeństwa. Przykładowe modele sprzętu to Ovislink WL-5460AP v2, Sparklan WX7800A, TP-Link TL-WA501G oraz anteny marek Interline, Netus, Dipol. Zasilanie urządzeń na dachu można realizować po skrętce (PoE) z ograniczeniem długości kabla do około 20 m. Wskazano, że panele antenowe mogą być drogie, a alternatywą są własnoręcznie wykonane anteny biquad na talerzach satelitarnych, które zapewniają dobrą jakość sygnału przy niższych kosztach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA