logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ukruszony rdzeń Duron 1400 MHz może być wadą fabryczną?

Andrew^ 07 Gru 2003 20:40 2638 6
REKLAMA
  • #1 428403
    Andrew^
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam

Mam procesor Duron 1400 Mhz na rdzeniu apllebread (zablokowany athlon).
    Pewnego dnia podczas odblokowaaywania procka (rysowalem olowkiem :D zadzialalo :D ) ale to nie temat postu
    odblokowywalem patrzac przez lupe i na boku rdzenia zobaczylem maly ubytek materialu 8O jak gdyby sie ukruszyl golym okiem jest widzialy po bardzo ale to barzdo dokladnym przyjzeniu sie.
    Temp procesora jest normalna nie zawiesza sie chodzi OK
    Myslicie ze procesor mogl tak przyjechac z fabryki ??
    Czy moze to goscie ze sklepu bo zakladali go do innego kompa a co za tym idze zakladali takze radiator wiec moze to oni raczej nie ja bo copershim na to niepozwal i moj radiator mam taki ze trudno bylo by ukruszyc rdzen.
    Myslicie zeby isc do nich zeby mi go wymienili ??

Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 428428
    Karoluss
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Najczęstszą przyczyną ukruszenia proca jest niewłaściwy montaż lub demontaż. A tak na marginesie te procki słyną z tego rodzaju uszkodzeń.
    Powiem tak ciesz się z tego powody, iz jeszcze działa. Być może żywot jego jest już przesądzony !!
    :arrow: P.S
    Co do wymiany -- jest to uszkodzenie mechaniczne i raczej nie podlega reklamacji!
  • REKLAMA
  • #3 428770
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    jak go nie ukruszysz bardziej to długo ci podziała bo do jego żywota ma to akurat niewiele - tylko go już więcej nie wyciągaj byś go nie ukruszył bardziej.....
    ja wczoraj swojego ukruszyłem i to bardzo - widać jak chol... no ale narazie działa - już go więcej nie wyciągam...........
  • #4 428856
    degrabs
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Zawsze można zastosować specjalną nakładkę na układ amd zabezpieczającą przed skruszeniem rdzenia.
  • REKLAMA
  • #5 428858
    kwarki
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    można by go wymienić jeśli miałbyś plombę na radiatorze (ale w tedy nie wiedziałbyś o tym że procek jest ukruszony)...

teraz ważne jest dobre chłodzenie procesora, znajomy miał małą ryskę wzdłóż rdzenia i wszystko było ok. dopuki nie zatarł mu się wiatraczek, czujniki na płycie wykryły przegrzanie i wyłączyły komputer ale i tak było za późno. ryska zrobiłą się pęknięciem (również malutkim) i procek mógł być już tylko wisiorkiem...
    przegrzanie jest dla amd szczególnie niebezpieczne (pentium i celeron jakoś to znoszą) a jeśli dodatkowo rdzeń jest ukruszony, to w miejscu ukruszenie temp. jest wyższa niż na pozostałej powierzchni rdzenia, i może być to gwoździem do trumny...
  • #6 429017
    Karoluss
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Wszystko zależy od stopnia (nie)szczescia, od tego jak gleboko siegnie uszkodzenie i czy dotknie elektroniki proca. Tym bardziej, że kolega pisze , ze jest ukruszony rdzeń.
    :arrow: zgadzam się w 100% i nawet wyzej napisałem, że procesor
    MOŻE działać normalnie po ukruszeniu (ale nie musi) !!!!!
  • REKLAMA
  • #7 429095
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    ja to mialem kiedys szczescie - to bylo dawno i wtedy byl to athlon 1.3GHZ a wtedy to bylo cos !!! Dostalem kompa do naprawy (windows itp) i mi sie zachcialo zobaczyc jak procek wyglada i przy zakladaniu ukruszyl mi sie rdzen na jednej krawedzi - i to tak porzadnie. Na szczescie dzialal i dziala nadal. Az strach pomyslec skad ja bym wziol wtedy tyle kasy jakby ten procek przestal dzialac

Podsumowanie tematu

✨ Procesor Duron 1400 MHz z rdzeniem apllebread może mieć ukruszony fragment rdzenia, co jest często wynikiem niewłaściwego montażu lub demontażu. Uszkodzenie mechaniczne tego typu zwykle nie jest uznawane za wadę fabryczną i nie podlega reklamacji. Procesor może nadal działać poprawnie, jednak ukruszenie rdzenia zwiększa ryzyko przegrzania, zwłaszcza jeśli dojdzie do awarii chłodzenia, co może prowadzić do trwałego uszkodzenia. Zaleca się ostrożność przy dalszym użytkowaniu i unikanie dalszego uszkodzenia. Istnieją specjalne nakładki zabezpieczające rdzeń AMD przed uszkodzeniami mechanicznymi. Wymiana procesora mogłaby być możliwa tylko w przypadku nienaruszonej plomby na radiatorze, co jednak uniemożliwia wcześniejsze zauważenie uszkodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA