logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować falownikiem Danfoss VLT 2800 przez S7-400 i Profibus?

owad 02 Gru 2007 14:11 4115 8
  • #1 4543364
    owad
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam. Mam do zrobienia sterowanie falownikiem danfossa na sterownikach s7-400. Chcialbym zrobic sterowanie potencjometrem podlaczonym do sterownika.
    Falownik ze sterownikiem bedzie polaczonym za pomoca profibus.
    Pytanie dotyczy programu, jakby mozna to zrealizowac, moze jakas literatura, albo podobne rozwiazania ktos juz robil?
    No i co z niego by mozna odczytac? Predkosc obrotow? Kirunek i zmiana obrotow?
    Za kazda pomoc z gory dziekuje.
  • #2 4553603
    Wawrzo.
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 24
    W zeszłyn roku robiłem pastryzator na tych falownikach i skleciłem blok do komunikacji z nim. Jak jeszcze potrzebujesz to napisz na adres: wawrzo(_at_)edaboard.com
  • #3 4609805
    owad
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam. Wysylalem maile ale nie odpowiadasz. Jak mozesz to daj mi znac. Pozdr
  • #4 4627400
    Wawrzo.
    Specjalista Automatyk
    Załączam program z obsługą falownika danfoss po profibasie.
    Można za jego pomocą w pełni kontrolować praktycznie wszystkie parametry
    Dołączyłem też blok do z czytywania wartości z promagów (przepływomierze).
    oraz bardzo pomocne bloki do konwersji.
    Zawodowo pracuję w korporacji AGRANA i większość opisów jest po niemiecku, jak ktoś nie zrozumie to postaram się przetłumaczyć.
    Wawrzo.
    Załączniki:
    • Danfoss.zip (257.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 14030331
    pawel_82_
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,
    Skorzystałem z programu wstawionego przez kolegę Wawrzo. Mam na biurku układ składający się ze sterownika Siemens s7 315 dp oraz falownika Danfoss fc 102. Stworzyłem krótki programik z użyciem bloku FC 70 i falownik bez problemów komunikuje się ze sterownikiem. Mam w związku z tym pytanie co oznacza zmienna Start_PEW ? W bloczku wstawiona jest liczba 256. Nie zmieniałem jej i było wszystko w porządku. Kolejne pytanie dotyczy PPO. Czy do użycia bloku FC 70 muszę użyć PPO 4? Czym różni się PPO Word Consistent od PPO Module Consistent? Za wszystkie odpowiedzi będzie szalenie wdzięczny.
    Pozdrawiam
  • #6 14031959
    Wawrzo.
    Specjalista Automatyk
    Tak trzeba użyć PPO4 bo do tego typu przesyłanych danych został on napisany. Każdy zestaw PPO jest inaczej skonstruowany i zawiera inną liczbę przesyłanych danych. Adres PEW oznacza adres odczytany z konfiguracji hardware PPO4 input-output. Co zawiera cały komplet odczytywanych i wysyłanych danych znajdziesz w instrukcji do danego falownika rozdział dotyczący komunikacji PROFIBUS.
  • #7 14037237
    pawel_82_
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,
    Dzięki wielkie za info. Mam jeszcze jedno pytanie. Na stronie danfossa są przykładowe biblioteki do obsługi falownika w stepie : http://www.danfoss.com/BusinessAreas/DrivesSolutions/profibus.
    Udało wam się otworzyć w stepie? U mnie pisze ze mam inne ustawienia regionalne i trzeba zmienić na duńskie. Można jakoś to obejść?
    Pozdrawiam
  • #8 14037256
    Indutronic
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 31
    Skasuj katalog Global i otworzysz bez problemu.
  • #9 14037970
    PROAT
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Podepne się. Ma ktoś może gsd i blok do komunikacji z przepływomierzami MAG5000?

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy sterowania falownikiem Danfoss VLT 2800 za pomocą sterownika Siemens S7-400 poprzez interfejs Profibus. Użytkownik chce sterować falownikiem poprzez potencjometr podłączony do sterownika oraz odczytywać parametry takie jak prędkość obrotowa i kierunek obrotów. W odpowiedziach udostępniono przykładowe programy i bloki funkcyjne do komunikacji Profibus z falownikiem Danfoss, w tym bloki do odczytu wartości z przepływomierzy Promag oraz konwersji danych. Podkreślono konieczność użycia odpowiedniego zestawu PPO (np. PPO4) dostosowanego do przesyłanych danych, a także wskazano, że adres PEW pochodzi z konfiguracji sprzętowej PPO. Wskazano na dostępność bibliotek Danfoss do obsługi falownika w środowisku STEP7, z uwagą na problemy z ustawieniami regionalnymi, które można rozwiązać przez usunięcie katalogu Global. Poruszono także kwestie dotyczące plików GSD i bloków do komunikacji z przepływomierzami MAG5000. Całość opiera się na praktycznych przykładach i dokumentacji producenta falownika, szczególnie rozdziale dotyczącym komunikacji Profibus.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA