logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer 6300 - brak dźwięku z subwoofera przy podłączeniu MP3 przez AUX IN

toma085 02 Gru 2007 17:33 1545 13
REKLAMA
  • #1 4544141
    toma085
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Witam chłopaki taki mały problemik a niewiem jak go rozwiązac. Jak podpinam odtwarzacz mp3 pod wejście AUX IN to nie gra sub a jak przełącze na CD albo tuner to gra.Radio to Pionek 6300 , a drugi kłopot to jak nie wyłącze odtwarzacza mp3 a przełącze na cd to się nakładają dwa dzwięki z obu odtwarzaczy.Wie ktoś może co może być pezyczyną takich kukiełek:?::?::?:
  • REKLAMA
  • #2 4544366
    lechu12
    Poziom 26  
    Ocena: 25
    Wyłącz radio i naciśnij(przytrzymaj) guzik func , i tam jest opcja aux, nie pamiętam która zakładka
  • REKLAMA
  • #4 4547253
    toma085
    Poziom 21  
    Tam jest wszystko ok chyba nie zrozumieliście pytania sub grz ok tylko jak podepne odtwarzacz mp3 to wtedy nie chce grac a conajlepsze jak przełącze na CD to grają ścierzki z płyty i mp3 nakładając się.
  • REKLAMA
  • #5 4548578
    łowieca
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    Dla pewności spytam , czy mp3 masz podłączone w miejsce zmieniarki ?? bo niektóre pionki mają opcję wejścia przez RCA (cinch) przestawiając przełącznik z tyłu obudowy. (może Ty tak masz, ja tak kiedyś zrobiłem i nie pasowało mi to więc dałem normalnie pod IP-BUS)
  • #6 4551398
    toma085
    Poziom 21  
    Mam podłączone przez wejście RCA ale nie przełanczałem rzadnego przełącznika a jak mam podłączyć MP3 przez wejście IP-BUS jest jakaś przejściówka?

Moderowany przez Błażej:

Jeszcze jeden post z takimi błędami i tak niechlujnie napisany, to regulamin pójdzie w ruch!

• #7 4551453
    łowieca
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    Na PW masz link do aukcji o jaki kabelek chodzi.
    Jak włączyć AUX już było napisane.

Dodam że AUX przez RCA jest przeważnie używany jak ma sie dodatkowy procesor dżwięku, który steruje rozdziałem sygnałów.
  • Pomocny post
    #8 4554668
    wladeczek5
    Poziom 17  
    Pioneer 6300 - brak dźwięku z subwoofera przy podłączeniu MP3 przez AUX IN

Prosze bardzo,tu masz schemacik jak zrobić sobie samemu taki kabelek jak potrzebujesz
  • #9 4555787
    toma085
    Poziom 21  
    Dzięki wielkie chłopaki oczywiście klafisz pomógł idzie w ruch.
    PS: sorki za tą pisownie ale jak szybko pisze to jej nie kontroluje.

Dodano po 16 [minuty]:

Niewiem czy dobrze rozumiem ten schemacik ale czy pin 10 i 11 jest dołączony do przewodów które idą od pinów 9 i 7 a potem się łączą w ostatnim segmencie wtyczki jack???
    PS:możesz mi to lepiej zobrazować albo wytłumaczyć.
  • REKLAMA
  • #10 4555953
    maxtz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    toma085 napisał:

Niewiem czy dobrze rozumiem ten schemacik ale czy pin 10 i 11 jest dołączony do przewodów które idą od pinów 9 i 7 a potem się łączą w ostatnim segmencie wtyczki jack???
    PS:możesz mi to lepiej zobrazować albo wytłumaczyć.

Prościej to tego chyba narysować nie można, 10 i 11 to po prostu ekran!
  • #12 4556019
    toma085
    Poziom 21  
    Ok rozumiem wielkie dzięki.
  • #13 4556100
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    Najprościej będzie to zrobić z przewodu od słuchawek. Wtedy jack jest już gotowy. Pozostanie druga strona.
  • #14 4558414
    wladeczek5
    Poziom 17  
    Ja kupiłem sobie w sklepie przejściówke jack na czincze 1,5m (koszt około 8zł),obciełem czincze,kable zarobiłem,złączyłem ekrany(minusy) i przylutowałem te trzy kabelki. To chyba najprostszy i najtanszy sposób. W kabelkach od słuchawek często zdarza sie,że żyła sygnałowa nie ma izolacji,tylko jest w laminacie,a to troche ciężej sie lutuje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy radia samochodowego Pioneer 6300, które nie odtwarza dźwięku z subwoofera przy podłączeniu odtwarzacza MP3 przez wejście AUX IN (RCA). Subwoofer działa poprawnie przy przełączeniu na CD lub tuner, jednak przy podłączeniu MP3 przez AUX dźwięk subwoofera zanika. Dodatkowo, przy pozostawieniu odtwarzacza MP3 włączonego i przełączeniu na CD, dźwięki z obu źródeł nakładają się. Rozwiązaniem jest prawidłowe przełączenie funkcji AUX za pomocą przycisku FUNC na radiu. Wskazano, że niektóre modele Pioneer mają przełącznik z tyłu obudowy do wyboru wejścia RCA lub IP-BUS. Podłączenie MP3 przez IP-BUS wymaga specjalnej przejściówki/kabla, której schemat został udostępniony. Kabel można wykonać samodzielnie, łącząc odpowiednio piny jacka i RCA, gdzie piny 10 i 11 to ekran (masa). Alternatywnie można użyć gotowej przejściówki jack na RCA, modyfikując ją poprzez lutowanie i łączenie ekranów. AUX przez RCA jest zwykle stosowany z dodatkowym procesorem dźwięku do rozdziału sygnałów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA