logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Royal Lux 6399TXT - dioda standby świeci, brak reakcji na włączanie, cykanie

fazer86 02 Gru 2007 21:56 1648 12
REKLAMA
  • #1 4545346
    fazer86
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam! Ww telewizorek: pali się dioda stand by, telewizor jednak nie załącza się po probie wlaczenia z klawiatury czy z pilota, slychac ciche cykanie :)....natomiast zanim to sie zaczelo dziac telewizorek popsul sie w dziwny sposob: najpierw zginął obraz i zamiast niego było niebieskie tło...pozniej zniknelo tło...a na koncu zniknął dzwiek...na plycie zlokalizowalem uszkodzony d2539, wymienilem go niestety po uruchomieniu tv momentalnie sie uszkodzil i w sumie nic sie nie zmienilo:)..co moze byc przyczyną uszkodzenia?
  • REKLAMA
  • #2 4545430
    zonko
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Zacznij od wymiany kondensatorów w zasilaczu. Zamiast tego tranzystora podłącz żarówkę 60W między kolektor- emiter. Zobacz czy startuje, jeśli tak, zmierz na niej napięcie.
    To na początek.
  • REKLAMA
  • #3 4545763
    fazer86
    Poziom 12  
    ten ogromny 400wv tez ?? ;P

Pisownia! Regulamin p.15.
    Masz czas na jakieś ozdobniki, a na pisanie zgodne z zasadami już go brakuje? [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4545783
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 458
    Jeżeli masz na nim 300VDC to nie wymieniaj. Generalnie to zastosuj się do porad poprzedników. Dodatkowo sprawdź kondensator w kolektorze tego tranzystora.
  • #5 4547362
    fazer86
    Poziom 12  
    Napięcie na tym dużym kondensatorze - 318V, czyli jest ok, kondensator na kolektorze sprawdzony - jest wporządku, po podłączeniu żarówki żarówka świeci się - napięcie na żarówce 78V. Elektrolitów jeszcze nie wymieniałem gdyż nie miałem możliwości wstąpienia do sklepu. Najprawdopodobniej jutro je zmienie.

Chciałbym jeszcze wiedzieć czy po zmianie elektrolitów mogę wstawić ten d2539 i mieć jakąś pewność że znów nie ulegnie uszkodzeniu?? albo jak to można sprawdzić...on kosztuje coś ok 8 zł i dlatego nie chciałbym co chwile wstawiać nowego..:)
  • #6 4550251
    fazer86
    Poziom 12  
    Elektrolity wymienilem na nowe, tranzystor wstawilem nowy, jednak po włączeniu znów uległ uszkodzeniu. :(
  • REKLAMA
  • #7 4550415
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2394
    Tranzystor musi byc nie malowanka tylko z pewnego źródła sprawdz sterowanie tego tranzystora jeżeli masz w generatorze rezonator to go podstaw,przelutuj obszar wysokiego napięcia połaczenie cewek.Kondensatory nie elektrolity postaw w emiterze i kolektorze tego tranzystora.
  • #8 4550735
    miloon
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Sprawdź też czy jest sterowanie hota i czy jakiś zwarć nie ma po drodze.
  • #9 4552525
    zonko
    Poziom 23  
    Zamiast tranzystora wstaw żarówkę. Sprawdź czy przy starcie żarówka nie rozbłyska, a potem wraca do średniego świecenia - jeśli tak się dzieje szukaj w zasilaczu.
    Jeśli startuje z równomiernym świeceniem (dobrze - zasilacz sprawny)), sprawdź na bazie HOT-a prawidłowość impulsów (oscyloskopem). Wymień kondensator kolektorowy (na wszelki wypadek wymień wszystkie kondensatory na 1500V wokół HOT-a).
    Czy zanim padł 2SD2539 było słychać start wysokiego (charakterystyczny szelest)?
  • #10 4552819
    fazer86
    Poziom 12  
    Tak!! Zanim padł 2SD2539 było słychać taki właśnie szelest, a jeżeli chodzi o żarówkę to na początku jasno rozbłysła...po czym wróciła do jednostajnego świecenia.
  • Pomocny post
    #11 4559392
    zonko
    Poziom 23  
    No to w takiej sytuacji uszkodzenie jest w zasilaczu. Zanim wymienisz HOT-a musisz doprowadzić do sytuacji, żeby żarówka zapalała się spokojnie jednolitym światłem. Inaczej stracisz następne tranzystory.
  • #12 4649830
    fazer86
    Poziom 12  
    Witam! Telewizorek poszedł na czas świąteczny w odstawkę i dopiero teraz mam czas się za niego zabrać.

A mianowicie wynikła chyba dzięki mnie kolejna awaria..mianowicie po wymianie kondensatorów 1600v wokół hot-a posypało się wszystko, mianowicie zarówka się już nie pali wogle to samo z diodą led, wszystko martwe. Najprawdopodobniej cos narozrabiałem bo wątpie żeby to był zbieg okolicznośc (a może jednak:) ) Niestety nie mogę znaleść uszkodzenia wszystkie elementy wydają się sprawne, sprawdziłem też ścieżki i odświeżyłem luty...nic nie wykazuje oznak uszkodzenia...czy jest jakiś sposób zlokalizowania tej usterki ???
  • #13 5995690
    fazer86
    Poziom 12  
    Witam! Telewizorek zrobiony, kondensatorki w przetwornicy + scalak fonii i jeszcze parę innych dupereli :) Telewizorek śmiga aż miło. Dzięki za pomoc, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Royal Lux 6399TXT wykazuje problem z diodą standby świecącą się bez reakcji na włączanie oraz słyszalnym cichym cykaniem. Przed awarią pojawiły się kolejno: zanik obrazu z niebieskim tłem, zanik tła, a następnie brak dźwięku. Na płycie głównej zidentyfikowano uszkodzony tranzystor 2SD2539, który po wymianie natychmiast ulegał ponownemu uszkodzeniu. Zalecano wymianę kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu oraz testowanie układu poprzez podłączenie żarówki 60W między kolektor a emiter tranzystora, co pozwala ocenić stan zasilacza. Pomiar napięcia na dużym kondensatorze (około 318V) wskazywał na jego prawidłową pracę. Słyszalny charakterystyczny szelest przed uszkodzeniem tranzystora sugerował problemy w zasilaczu. Po wymianie kondensatorów i tranzystora problem z uszkodzeniem tranzystora się powtarzał, co wskazywało na konieczność sprawdzenia sterowania tranzystora, stanu rezonatora, połączeń cewek oraz obecności zwarć w obwodzie HOT (High Output Transistor). Zalecano również wymianę kondensatorów wysokiego napięcia (około 1500V) wokół HOT-a. Po kolejnych próbach i wymianach elementów, w tym kondensatorów w przetwornicy i scalaka fonii, telewizor został naprawiony i działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA