logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Corolla - Rozrusznik kręci, ale silnik nie odpala. Co robić?

dolar666 03 Gru 2007 13:52 13947 16
REKLAMA
  • #1 4546813
    dolar666
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Witam problem jak w temacie mianowicie znów problem z corollą i rozrusznikiem, objawy:
    Kontrolki przygasają, rozrusznik się kręci, silnik niestety nie, dopiero po X próbach kręci sie i silnik i rozrusznik.

W związku z tym problemem wyjąłem rozrusznik i rozebrałem go, zrobiłem zdjęcia

Obstawiam uszkodzenie elementu na zdjęciu poniżej:

I teraz pytania, czy można to jeszcze jakoś rozebrać? Nie widzę tam żadnych śrubek itp... Czy ktoś wie ile to kosztuje? Czy naprawiać ten rozrusznik czy kupić używany z allegro za 100zl? Aha i najważniejsze czy wy też uważacie ze to przez ten element nie da się odpalić samochodu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4546964
    eugieniusz47
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Kolego jeśli rozrusznik kręci a silnik nie to prawdopodobnie padłci element sprzęgający(ten na środkowym zdjęciu).
  • REKLAMA
  • #3 4547000
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4547135
    dolar666
    Poziom 20  
    Bendiks czyli jeżeli dobrze rozumiem to z środkowego zdjęcia? Czy orientujecie się Panowie jaki jest tego koszt? Czy dam sobie rade z wymianą czy do mechanika zawieźć rozrusznik?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4547143
    eugieniusz47
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Jeśli rozebrałeś go na części pierwsze to na pewno sobie poradzisz najgorzej będzie z pierścieniem zabezpieczającym(ten z lewej od zębnika).
  • REKLAMA
  • #6 4547181
    dolar666
    Poziom 20  
    Wystąpił jeszcze jeden problem w środku byl jakiś plastikowy element, wyglądal na trochę popękany ale jak wyjąłem śruby od rozrusznika cały się rozsypał
  • #7 4547341
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4547403
    dolar666
    Poziom 20  
    Niestety żadnego oznaczenia zawierającego podane przez Ciebie cyfry nie widzę tylko takie:
    28100- 0E010
    0 001 107 079
    w załączniku to co sie rozleciało, coś mi mówi że trzeba będzie kupić nowy rozrusznik bo znając życie takiego plastika nigdzie nie dostane.
  • #9 4547741
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4547778
    dolar666
    Poziom 20  
    To jeszcze jedno pytanie czy to mogła być przyczyna tych problemów, czy bendiks też mam do wymiany?
  • Pomocny post
    #11 4547794
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #12 4548080
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    To "bendiks" będziesz miał dobry - wymień tylko to koło - a sam bendiks sprawdzisz tak ze jak go chwycisz to koło zębate w jedną stronę ma się obracac "luzem" a w przeciwną "cięgnąc"/zabierać /powodować kręcenie całego bendiksa :)

Jak go bedziesz skąłdał to ładnie posmaruj łozyska i koła zębate! poza tym pamiętam kiedyś bedzie z 8 lat temu była akcja serwisowa Toyoty polegająca na tym że w obudowie rozrusznika należało wywiercić otwór mający być ujściem dla skraplającej sie tam wody (bo we wczesnych modelach sobie zapomnieli o tym i był problem)
  • #13 4548522
    eltron
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Bendiks też sobie wymień - koszt niewielki a po co wyciągać dwa razy.

pzdr
  • #14 4549024
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4549788
    archaniol40
    Poziom 21  
    Ocena: 119
    Proponuje od razu wymienić tulejki (trzy). I zajrzeć do szczotek.
  • #16 4551402
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    archaniol40 napisał:
    Proponuje od razu wymienić tulejki (trzy). I zajrzeć do szczotek.

Wydaje mi się że w Corolli w rozruszniku są łożyska igiełkowe !? mam rację??
  • #17 4551594
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Toyoty Corolla, której rozrusznik kręci, ale silnik nie odpala. Przyczyną jest najprawdopodobniej uszkodzony bendiks (sprzęgło rozrusznika), widoczny na środkowym zdjęciu rozebranego rozrusznika. Wymiana bendiksa jest zalecana, koszt części jest niewielki, około 20 zł za bieżnię przekładni planetarnej, a cały rozrusznik można kupić używany za około 100 zł. W trakcie demontażu rozrusznika pojawił się problem z plastikowym elementem, który się rozpadł – może to być tulejka lub element zabezpieczający, którego wymiana jest konieczna. Zaleca się również wymianę tulejek i sprawdzenie szczotek. W rozruszniku Toyoty Corolla występują łożyska igiełkowe na satelitach oraz tulejki na pozostałych częściach. Przy składaniu rozrusznika warto nasmarować łożyska i koła zębate. W starszych modelach Toyoty była akcja serwisowa polegająca na wywierceniu otworu w obudowie rozrusznika, aby odprowadzić skraplającą się wodę. Wymiana bendiksa i uszkodzonych elementów powinna rozwiązać problem z odpalaniem silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA