logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UNITRA AT 9100 zwarcie głośnika – spalony rezystor 5WR47, jak uruchomić jeden kanał?

gentler 03 Gru 2007 15:06 4483 15
REKLAMA
  • #1 4547063
    gentler
    Poziom 11  
    Witam serdecznie!

Do niedawna posiadałem w pełni sprawną Unitrę, niestety zwarłem kabel głośnikowy i bach. Jeden kanał buczy drugi chyba działa. Nie mogę tego sprawdzić ponieważ gdy go włączylem na 5 sekund to zaczeło się nieźle kopcić i dwa elementy 5WR47 10% zrobiły się czarne:) Tranzystory mam nadzieje są całe.
    Pytam więc czy da się coś z tym zrobić? I czy mógłbym jakoś oddzielić te dwa kanały od siebie bym mógł wykorzystać sprawny w innym celu?

Pozdrawiam Serdecznie.
  • REKLAMA
  • #2 4547086
    rubit
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam jasme że jest możliwość odłączenia uszkodzonego kanału.

Wystarczy odłączyć zasilanie + - dochodzace do tego uszkodzonego kanału i już chula.

:dancing:
  • #3 4547105
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Tranzystory niestety całe już nie są. Typowe zwarcie wyjścia do masy.
    Naprawić można, a nawet trzeba. Jeżeli chcesz poprzestać na wykorzystaniu
    jednego kanału, odłącz tranzystory mocy i kolumny w tym uszkodzonym.
    Lepsze będzie odcięcie zasilania.
  • REKLAMA
  • #4 4547251
    gentler
    Poziom 11  
    Hmm. które to kabelki ? heh
  • #5 4547265
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    Tam nie ma kabelków,musisz przeciąć odpowiednie ścieżki.
  • #6 4547425
    gentler
    Poziom 11  
    marian1981.02 napisał:

nie jestem aż taki świetny z elektr. wiec które to ścieżki? od jakiego element mam zacząć szukać zasilania?
  • #8 4550438
    gentler
    Poziom 11  
    czyli jak zorbie to tak jak na rysunku to odłączę kanał lewy.

UNITRA AT 9100 zwarcie głośnika – spalony rezystor 5WR47, jak uruchomić jeden kanał?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 4551001
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    marian1981.02 napisał:

Nie pisz bzdur!!

Wystarczy odlutować/przeciąć dwa przewody idące do niesprawnego kanału w moim przypadku są to skręcone razem biały i pomarańczowy przewód idące od kondensatora filtrującego (taki duży leżący na płasko nie trudno go zauważyć ;)) w stronę niesprawnego kanału. Obok nich powinna iść druga para przewodów z zasilaniem do sprawnego kanału. Wystarczy za ich pomocą odciąć zasilanie niesprawnego kanału i sprawnego możesz spokojnie używać. Wiem z własnego doświadczenia co piszę sam tak robiłem.
  • REKLAMA
  • #12 4551408
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Hmmmm wiesz co dawno nie miałem tego sprzętu w rękach ale wydaje mi się że skoro wzmacniacz mocy i jego zasilacz jest na tej samej płytce (a to wiem na pewno) to z jakiego powodu zasilanie miało by "iść" przewodami a nie ścieżkami?Może masz coś przerobione?Nie będę się sprzeczał bo nie pamiętam.
  • #13 4551716
    gentler
    Poziom 11  
    Mery21 napisał:
    marian1981.02 napisał:

Nie pisz bzdur!!

Wystarczy odlutować/przeciąć dwa przewody idące do niesprawnego kanału w moim przypadku są to skręcone razem biały i pomarańczowy przewód idące od kondensatora filtrującego (taki duży leżący na płasko nie trudno go zauważyć ;)) w stronę niesprawnego kanału. Obok nich powinna iść druga para przewodów z zasilaniem do sprawnego kanału. Wystarczy za ich pomocą odciąć zasilanie niesprawnego kanału i sprawnego możesz spokojnie używać. Wiem z własnego doświadczenia co piszę sam tak robiłem.

Zgadza się. Zrobiłem jak kolega napisał i zrobione- działa.

Dziękuję wszystkim za pomoc. zamykam
  • #14 4551808
    Mery84
    Panie Marianie na przyszłość jak nie masz pewności to zaznacz to w treści posta że nie jesteś pewien a nie wprowadzaj innych w błąd. Tak jest w AT9100 i to nie przeróbka. Końcówka ma doprowadzone zasilanie przewodami.

Kolego gentler żeby cię czasem nie pokusiło o podpięcie dwóch 8Ω kolumn pod sprawny kanał bo wypadkową impedancję otrzymasz 4Ω a AT9100 tego nie przeżyje i zamordujesz drugi kanał. To taka przestroga na zapas ;).
  • #15 4552673
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Mery21Mistrzu przepraszam Cię za mój błąd, widocznie mało się znam na sprzęcie ZRK i nie przypuszczałbym że takie paści robili.Wybacz! :D Tak czy inaczej problem błachy tylko napisany w nieodpowiednim dziale!
  • #16 4552881
    Mery84
    Dalsza dyskusja jest bezcelowa niepotrzebna burda wyjdzie. temat w odpowiednim dziale wkońcu to amplituner, a to dział audio. Co do AT9100 to dobry sprzęt i stwierdzenie że ZRK robiło paści jest bez sensu.
    Odpowiednie osoby niech zamkną temat problem rozwiązany i koniec.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz UNITRA AT 9100 uległ uszkodzeniu wskutek zwarcia kabla głośnikowego, co spowodowało przepalenie rezystorów 5WR47 10% i uszkodzenie jednego kanału. Uszkodzone zostały również tranzystory mocy, typowe dla zwarcia wyjścia do masy. Możliwe jest odłączenie uszkodzonego kanału poprzez przecięcie lub odlutowanie odpowiednich ścieżek lub przewodów zasilających (+ i -) prowadzących do tego kanału, co pozwala na wykorzystanie sprawnego kanału niezależnie. W AT 9100 zasilanie końcówek mocy doprowadzone jest przewodami (np. biały i pomarańczowy przewód od kondensatora filtrującego), a nie tylko ścieżkami na płytce. Zaleca się również wyjęcie bezpiecznika B101 dla bezpieczeństwa. Po odcięciu uszkodzonego kanału wzmacniacz działa poprawnie na jednym kanale. Użytkownicy przestrzegają przed podłączaniem dwóch kolumn 8 Ω do jednego kanału, gdyż obniża to impedancję do 4 Ω, co może uszkodzić drugi kanał. Temat został uznany za rozwiązany po potwierdzeniu skuteczności metody odcięcia zasilania uszkodzonego kanału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA