logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aficio 1022 - kody SC690, SC193, SC984 po manipulacji modułem skanera

clip7 03 Gru 2007 16:53 1870 9
REKLAMA
  • #1 4547449
    clip7
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Przyznam się, że wszystko zaczęło się od tego, że maszynka kosiła trochę i wtedy przy włączonej maszynie podgiąłem do góry lewy, frontowy róg modułu skanera. Panel się zablokował i po wyłączeniu i ponownym włączeniu paliła się tylko lampka standby i nic nie działało. Znalazłem naprężony kabel od łącznika duplexu (zachaczał mocno o stelarz), który miał w miejscu naprężenia chyba zdartą izolację i prawdopodobnie przy ruszeniu kontrukcją kopiarki zwarł do masy.
    Potem nagle maszyna się odpaliła, ale przy kopiowaniu z jakiejkolwiek kasety, kartka ruszała, dochodziła do wałków synchronicznych i tam się zatrzymywała. Jednak nie wyrzucało zacięcia, bo mechanizm dalej pracował do momentu, aż nie wyłączyłem kopiarki. Przy wydruku licznika - biała kopia. Kopiarka ma pełen osprzęt (drukarka, hdd...). Potem zaczęła walić kodami sc690 (nie znalazłem) sc193 (image transfer error) i sc984 (print image data transfer error). Wspólnym tego wszystkiego jest controller board defectiv - mam nadzieję że to nie to.
    Kiedyś miałem podobny przypadek w Af3030. Tam był przycięty kabel od łącznika duplexu do masy na śrubie od obudowy. Pomógł format hdd.
    Tutaj zrobiłem kasowanie pamięci ale nie pomogło. Szukałem też format hdd 4-911 ale nie było tego w serwisie - tak jakby nie widział hdd. Co z tym fantem mozna zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 4547645
    BoBa
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 95
    Po odpinaj i zdeinstaluj wszystkie opcjie i zobacz jak wtedy działa
  • REKLAMA
  • #3 4547863
    salut
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Proponawałbym zgrać NVRAM albo zapisać ważne ustawienia i zrobić jej kasowanie pamięci i wgrac nowe firmwary.
  • #4 4548226
    tygellin
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    No farmatowanie dysku musisz wejść inną sekwencją w kody- jest w serwisówce ,w standardowej procedurze pewne kody sa nieaktywne

Dodano po 2 [minuty]:

I jeszcze bym sprawdził sam panel. zdejmij i zobacz, czy gdzieś nie zwiera do masy- z tym że tu powinien być efekt raczej resetowania się.
  • #5 4550622
    clip7
    Poziom 23  
    Zrobiłem kasowanie pamięci, twardego dysku a potem wyciągnąłem wszystkie płyty z tyłu i złączki i złożyłem wszystko doi kupy - maszyna ruszyła.
    Kopiuje, drukuje licznik, skanuje do sewera dokumentów (a więc dysk działa) ale nie drukuje i nie widzi skanera. Jak kliknę na skaner to piknie 2 razy i nic się nie dzieje. Jak kliknę na drukarkę, to przełącza się na drukarkę ale nie drukuje z kompa. Tzn. widzę z kompa urządzenie (ping ...) ale dokumenty nie drukują się, wywala błąd na kompie a jak chcę wejść na urządzenie przez przeglądarkę po IP, to nie może się połączyć.
    Pod koniec wywaliło sc670 i coś mi się wydaje że to controller board. Zastanawiam się tylko czy to ja go uwaliłem?

Spróbuję jeszcze wgrać nowe oprogramowanie.
  • REKLAMA
  • #6 4552071
    salut
    Poziom 20  
    Nie drukuje tylko po sieci czy tez po LPT? Spróbuj zresetować karte sieciową.
  • #7 4552674
    clip7
    Poziom 23  
    Jutro sprawdzę czy po LPT drukuje. Znalazłem coś takiego:

Aficio 1022 - kody SC690, SC193, SC984 po manipulacji modułem skanera

Dokładnie takie same usterki mam w tej chwili ale próbowałem wyciągac i wkładac spowrotem kartę NIB i nic.
    Na dodatek w serwisie wszystkie opcje, które są związane ze skanerem i siecią (np: kasowanie pamięci skanera, sieci) pokazuje "invalid operation".
    Jak wyciągnę w ogóle kartę NIB (sieć) to nic się nie zmienia i to wlaśnie ją podejrzewam. Ustawienia drukarki są ale to dotyczy chyba jednak LPT. Jutro to sprawdzę.

Z LPT drukuje więc chyba karta sieciowa albo kontroler?
  • #8 4555297
    salut
    Poziom 20  
    Stawiam na karte sieciową.
  • REKLAMA
  • #9 4555968
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Raczej sieciówka. Poza tym instaluj do XP sterownik PCL6 a nie PCL5e, bo się wiesza przy niektórych dokumentach, nawet z Worda.
  • #10 4817626
    clip7
    Poziom 23  
    sieciówka
    zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z kopiarką Ricoh Aficio 1022 rozpoczęły się po mechanicznym uszkodzeniu modułu skanera, co spowodowało blokadę panelu i późniejsze błędy SC690, SC193 (image transfer error) oraz SC984 (print image data transfer error). Uszkodzony kabel łącznika duplexu mógł powodować zwarcie do masy. Po wykonaniu kasowania pamięci NVRAM i twardego dysku oraz odłączeniu wszystkich modułów urządzenie uruchomiło się, jednak kopiarka nie drukowała i nie wykrywała skanera. Drukowanie po LPT działało, natomiast po sieci pojawiały się błędy i brak połączenia z urządzeniem przez IP. W serwisie opcje związane ze skanerem i siecią były niedostępne ("invalid operation"). Podejrzenia padły na uszkodzenie karty sieciowej (NIB) lub kontrolera. Ostatecznie problem potwierdzono jako awaria karty sieciowej. Zalecano resetowanie karty sieciowej oraz instalację sterownika PCL6 dla systemu Windows XP, aby uniknąć zawieszania się przy drukowaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA