logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Restarty komputera przy uruchamianiu aplikacji na Gigabyte GA-965P-DS3, kod 0xc000021a

rambo83 03 Gru 2007 19:29 3390 8
REKLAMA
  • #1 4548072
    rambo83
    Poziom 12  
    Witam!

Płyta główna : Gigabyte GA-965P-DS3
    procesor: Core Duo 6300 (1.86Ghz)
    pamięć: Good ram dual(1gb)-2x512mb
    karta grafiki: radeon x1600pro Gigabyte
    system Windows Xp Sp2
    dysk seagate 160gb sata
    zasilacz Mode Com PFC 2.0 400W (bez feel)

Problem polega na tym , iż czasem po uruchomieniu aplikacji lub gry następuje restart komputera. Po ponownym restarcie aplikacja uruchamia się normalnie. Restarty następują w różnych odstępach czasowych(mogą nawet po paru dniach). Dodam że temperatura procesora jest nieco dziwna(w idle ma 50 stopni a w stresie do 63 stopni). Dodaję kod z blue screena:

Nastąpił ponowny rozruch komputera po operacji wykrywania błędów. Wyniki tej operacji były następujące: 0xc000021a (0xe13f0a30, 0xc0000005, 0x7c9106c3, 0x0057f36c).

Czytałem na strocnach microsoftu o tych problemach jednak mój nadal występuje. System przeskanowany wykrył wirusy typu win32 oraz wow(zostały usunięte). Sprawdzona została pamięć ale nie memtestem tylko fizycznie(najpierw wyjąłem jedna kośc- problem się pojawiał), potem drugą i było tak samo) Napięć na zasilaczu nie sprawdzałem z przyczyn tymczasowego nie posiadania miernika.

Co może być przyczyną tego typu błędu. Proszę o porady i ewentualne wskazówki za które bedę wdzięczny.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4548304
    Richter
    Poziom 31  
    Ocena: 165
    Tak patrzę na konfigruację twojego kompa i ten Radeon :| inne gry działają normalnie ?.Zrób to czego nie zrobiłeś czyli test pamięci najlepiej memtest i dysku programem HDTUNE zainstaluj directX najnowszy
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4548509
    rambo83
    Poziom 12  
    Richter: test HD tune zrobiony-dysk sprawny pod każdym względem. Directx najnowszy zainstalowany. Sprawdzić memtestem86 czy zwykłym memtestem? i ile powinien trwać taki memtest bo nigdy tego nie robiłem?

Dodano po 53 [minuty]:

Apropo tego radeona coś z nim nie tak? to dzieje się przy różnych aplikacjach np core temp, różnych grach.
  • #5 4568282
    rambo83
    Poziom 12  
    Sprawdziłem napięcia miernikiem-są ok. Pamięci sprawdzone programem goldmemory- tez są ok. Zrobiony został format systemu, mam nadzieję zę teraz bedzie wszytsko ok. Oprócz tego zastanawia mnie jedna rzecz: dlaczego wiatrak sie czasem zatrzymuje na procesorze. W biosie mam ustawione fan na auto, wiatrak boxowy. Od czego to może być?
  • #6 4568575
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    rambo83 napisał:
    dlaczego wiatrak sie czasem zatrzymuje na procesorze

Oznacza to, że temperatura procesora jest na tyle niska, że praca wentylatora nie jest wymagana. Objaw jak najbardziej poprawny.
  • REKLAMA
  • #7 4568937
    rambo83
    Poziom 12  
    jankolo tylko że temperatura procka w idle jest około 50° (48-49) a w stresie ponad 60° (nawet 64°) . Napięcie na procesorze mam od początku ustawione na 1.325V i ponoć chodzą słuchy że to za dużo. Poza tym robiły się restarty kompa podczas gier. Nie wiem jak teraz bo wczoraj format zrobiłem. Poczekam i zobaczę co się bedzie działo, ale dzięki za radę:D
  • #8 4569136
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Witam
    A ja jak zwykle już tak monotonnie poradze żeby uzyskać dostęp do jakiegoś markowego zasilacza i sprawdzić komputer na innym zasilaczu. Bo z moich doświadczeń wynika że najściej występujacym powodem niestabilności nowych komputerów jest włąśnie kiepski zasilacz, a wspomnianego ModeCom'a raczej nie można zaliczyć nawet do "średniaków"
  • #9 4570007
    rambo83
    Poziom 12  
    mysle ze zasilka jest w miare ok (to nie zaden feel ) do rarytasow nie nalezy ale nie jest to jakis no name. Napięcia trzyma, ale moze nie zawadzi sprawdzić, jeśli ma się na czym.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy nieregularnych restartów komputera Gigabyte GA-965P-DS3 z procesorem Core Duo 6300 podczas uruchamiania aplikacji i gier, z błędem 0xc000021a na systemie Windows XP SP2. Temperatura procesora w idle wynosi około 50°C, a pod obciążeniem do 63-64°C, co budzi wątpliwości. Przeprowadzono testy dysku programem HDTUNE oraz pamięci narzędziem GoldMemory, które wykazały brak uszkodzeń. Zainstalowano najnowszy DirectX. Sugerowano wykonanie testu pamięci memtest86 oraz sprawdzenie zasilacza, gdyż ModeCom PFC 2.0 400W może być przyczyną niestabilności. Wentylator procesora czasami się zatrzymuje, co jest uznane za normalne przy niskiej temperaturze. Po formacie systemu problem ma być monitorowany. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: potencjalnie zasilacz, pamięć RAM, sterowniki lub karta graficzna Radeon X1600 Pro, jednak testy sprzętowe nie wykazały jednoznacznej usterki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA