logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tonsil Maestro 130 czy Mistral - które lepsze do małego pokoju 12m2?

malymaly58 03 Gru 2007 20:02 3722 14
REKLAMA
  • #1 4548220
    malymaly58
    Poziom 10  
    Witam jestem początkujący w tych sprawach(audio) i dlatego pytam was o radę.Zakupiłem głośniki Tonsil Maestro 130,wspułpracują ze wzmacniaczem Diora WS 442.I szczerze mówiąc mam pewien niedosty.Moge zamienić je na zestaw Mistral i pytam czy warto(oczywiście ze zwrotem róznicy cenowej).Obydwa zestawy byłyby nowe.Mam niewielki pokój ok 12m2.Zestaw słuzy do słuchania muzyki(hip hop,house,rock).Poprostu nie wiem czy warto wymieniac Maestro na Mistrale.Maestro niby droższe cięższe i lepsze pasmo przenoszenia ale o Mistralach przeczytrałem wiele dobrego i dlatego pomyslałem o zamianie.No i Mistrale 3 drozne i wieksze mocą chociarz lżejsze.Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4548353
    RADUL
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Nie warto wymieniać - za to warto poczekać, aż Maestro w pełni się wygrzeją, co może potrwać nawet kilka miesięcy. Z czasem będą grać coraz lepiej, spróbuj pokombinować z ich ustawieniem - może to przynieść niesamowitą poprawę brzmienia.Ekspertem od Maestro II 130 jest forumowicz Rosim, prawdopodobnie nawet w tym wątku udzieli Ci kilku cennych wskazówek.
  • #3 4548718
    malymaly58
    Poziom 10  
    Mam nadzieje i licze na wiecej wypowiedzi i wskazówek ponieważ musze jak najszybciej dac odpowiedz czy zamieniam kolumny czy nie:/
  • REKLAMA
  • #4 4548763
    RADUL
    Poziom 21  
    Nie zmieniaj - znasz powiedzenie: zamienił Stryjek...?
    Odsuń kolumny od ścian, zapewnij im trochę wolnej przestrzeni, a przede wszystkim niech cały czas grają - przyspieszy to ich wygrzanie się.
  • #5 4549106
    rosim
    Poziom 15  
    Radul ma rację, poczekaj, niech się dobrze rozgrzeją. Sądzę, że są lepsze od mistrali. Być może to kwestia małego pomieszczenia, próbuj z róznym ustawieniem, od ściany, próbuj też z zatkanymi otworami BR. NIe wiem, może być, że to kwestia wzmacniacza. Ale jeszcze jedna uwaga - maestro sprawdzą się raczej przy klasyce, jazzie, reggae. Do mocniejszej łupanki niezbyt, chociaż rocka też na nich słucham. A może altusy?
  • #6 4549179
    malymaly58
    Poziom 10  
    No problem w tym ze jak już to na Mistrale moge wymienić bo wiecej pieniędzy nie mam i musze zamienic w tym samym sklepie.Ja raczej Hip Hop-u i house słucham wiec nie wiem czy te mistrale nie bedą lepsze.Preferuje bardziej ciepłe brzmienie a te maestro przy moim wzmacnaiczu chyba takiego odczucia nie dają.Już sam nie wiem:/
  • REKLAMA
  • #8 4549274
    malymaly58
    Poziom 10  
    Mam je 2 dni.Zmuszony jestem ustawic je ok 20-30 cm od sciany i nie wiemczy to nie przeszkadza bo mają wyloty z tyłu.Dopiero jak je podkrece robia efekt a jak cicho słucham muzyki to srednio słychać wszystkie walory muzyczne.Jak podkrece to bas jest konkretny chociaż czasem dudni ale to moze ustawienie przy scianie no i czasmi wysokie aż kują w uszy ale je troszke przytemperowałem na wzmacniaczu.Wiec wysokie i niskie sa a srednich tak sobie
  • #9 4549288
    RADUL
    Poziom 21  
    Teraz jest produkowana wersja z basrefleksem z przodu - lepsza od tej wcześniejszej.
  • #10 4549313
    malymaly58
    Poziom 10  
    no teraz to juz ipa.Mam te z bas refleksem z tyłu.A duza rożnica w graniu byłaby jakby były z przodu???
  • REKLAMA
  • #11 4549869
    rosim
    Poziom 15  
    chyba masz starszy model maestro, ja też mam maestro II 130, ale z BR z przodu, jesli BR jest z tyłu, to może być problem, bo chyba min. 50 cm od ściany trzeba ustawić,
    z własnego doświadczenia wiem jak duża jest róznica w brzmieniu, jesli chodzi o wielkosc pomieszczenia - mam jewsscze taką midi wieżę technicsa EH790 i w pokoju 18 m2 dźwięk był pełny, przenniosłem do pokoju 11 m2 i tak jakby był to inny sprzęt- basu ubyło i ogólnie galkę głosności musiałem podkręcić znacznie, by uzyskać efekt z pokoju 18 m2
  • #12 4549979
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Po pierwsze zmien wzmacniacz... potem pisz jak wrażenia
  • #13 4550207
    rosim
    Poziom 15  
    Pegelmesser też ma rację, wzmacniacz też jest bardzo ważny.
    Ja uzywam amplitunera stero yamaha RX 797, jest dość mocny, 2x100W
  • #14 4551251
    malymaly58
    Poziom 10  
    Mistrale maja wyloty z przodu wiec jest to ich duzy plus.

Dodano po 33 [minuty]:

Zostaja Maestro.Doradzcie mi jaki wzmacniacz do nich zakupić zeby ładnie zagrały.Taki za ok 300-400 używany
  • #15 4551662
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    piękny klasyk (szkoda że terminale to sprężynki)
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=278676020
    warto poszukać yamahy a720. Jest dość tania na allegro 1020 ale to wydatek 850zł.
    Polecał bym też NAD 3020i, ale nigdy maestro nie słuchałem na tak małym "piecyku"

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między kolumnami Tonsil Maestro 130 a Mistral do małego pokoju o powierzchni około 12 m², z zastosowaniem wzmacniacza Diora WS 442. Maestro 130 są cięższe, droższe i mają lepsze pasmo przenoszenia, ale użytkownik odczuwa niedosyt brzmienia, zwłaszcza przy niskich poziomach głośności, gdzie średnie tony są słabo słyszalne, a wysokie bywają zbyt ostre. Kolumny mają bas-refleks z tyłu, co wymaga odsunięcia ich od ściany minimum 50 cm, co w małym pokoju jest problematyczne i może powodować dudnienie basu. Mistral to kolumny 3-drożne z bas-refleksem z przodu, co jest korzystne przy ustawieniu blisko ściany, ale mogą być mniej odpowiednie do małych pomieszczeń. Zalecane jest cierpliwe wygrzewanie Maestro oraz eksperymentowanie z ustawieniem i ewentualnym zatykaniem otworów bas-refleks. Wskazano, że Maestro lepiej sprawdzają się przy muzyce klasycznej, jazzie i reggae, a do hip-hopu i house mogą być mniej optymalne. Sugerowano także zmianę wzmacniacza na mocniejszy i lepszy jakościowo, np. Yamaha A720, NAD 3020i lub amplituner Yamaha RX 797, aby poprawić brzmienie. Możliwość wypożyczenia i odsłuchu obu zestawów w warunkach domowych byłaby najlepszym rozwiązaniem przed podjęciem decyzji o wymianie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA