logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć timer 555 CMOS z licznikiem TTL 74LS93N – zgodność i sterowanie

simonsky 03 Gru 2007 20:21 1267 3
REKLAMA
  • #1 4548324
    simonsky
    Poziom 2  
    Witam wszystkich! Z góry chciałem zaznaczyć że jestem początkującym amatorem w elektronice.Mam takie pytanie :
    Czy istnieje jakiś sposób na połączenie tych dwóch urządzeń , które umieściłem w załączniku.Chciałbym skonstruować trzy wyłączniki sygnału na zewnętrznym urządzeniu , przy czym pierwszy sygnał miałby być włączony i trwać podczas uruchomienia drugiego i trzeciego a następnie wszystkie by się rozłączały...Zauważyłem że podobnie zachowują się włączniki żarówek w symulacji modulo 10.Jednak to nie ta kolejność...Oto symulacja:
    http://rafa.am.gdynia.pl/~czarny/edukacja/projekty/multisim/licz_7493_m10.msm
    Nie potrafię jednak połączyć cmos 555 w trybie astabilnym i tll.
    Może źle dobrałem 7493 ?nie wiem.Jego symbol 74LS93N.Może ten parametr LS nie pasuje.Poradźcie coś b. proszę.
    Załączniki:
    • 555cmos oraz ttl 74LS93N.pdf (49.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4548363
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    A co ty właściwie chcesz zrobić?
    Napisz ogólnie jak te urządzenie ma działać
  • REKLAMA
  • #3 4548670
    simonsky
    Poziom 2  
    Zamierzam trzoszkę przerobić klawiaturę sterującą midi.
    Opis projektu w załączniku , ale nie wiem czy wystarczający.
    Załączniki:
    • Klawisz midi.pdf (23.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA