logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prąd przemienny: obliczanie wskazań amperomierzy A1 i A2 w obwodzie R=1Ω, L=0,1H, C=0,1F

Mikhaił 03 Gru 2007 22:14 2583 8
  • #1 4548834
    Mikhaił
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    czesc, mam wielka prosbe, czy moglby mi ktos wytlumaczyc jak rozwiazac to zadnie, niby proste a problem jest z wynikiem, bo tu chodzi ze amperomierz pokazuje modul pradu, ale nie chce mi wyjsc;/ jak to rozpisac wektorowo?
    to ze A2 pokazuje 20/sqrt2 to wiem ale A1 nie chce mi wyjsc.
    dane do zadania R=1 L=0,1H C=0,1F izr(t)=20sin (10t+fi),

i takie moje pytanie poza tematem, dlaczego zdjecie sie nie wyswietlilo? przeciez malo zajmuje
    Załączniki:
    • Prąd przemienny: obliczanie wskazań amperomierzy A1 i A2 w obwodzie R=1Ω, L=0,1H, C=0,1F zadanie.jpg (14.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 4548944
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Mikhaił napisał:
    czesc, mam wielka prosbe, czy moglby mi ktos wytlumaczyc jak rozwiazac to zadnie, niby proste a problem jest z wynikiem, bo tu chodzi ze amperomierz pokazuje modul pradu, ale nie chce mi wyjsc;/ jak to rozpisac wektorowo?
    to ze A2 pokazuje 20/sqrt2 to wiem ale A1 nie chce mi wyjsc.
    dane do zadania R=1 L=0,1H C=0,1F izr(t)=20sin (10t+fi),

chyba sobie żartujesz... jeśli założyć (a tak należy), iż mierniki są idealne czyli RA =0 a RV =>∞, oraz skorzysta się ze wzoru na dzielnik prądowy (po wyliczeniu reaktancji), stosując Metodę Symboliczną (choć niekoniecznie, wystarczy wykonać stosowny Wykres Wskazowy), to wynik widać jak na dłoni... a jakie okrągłe liczby wskazują; amperomierz A1 i woltomierz V ... :D
    Nie zapomnij też, iż mierniki wskazują wartości skuteczne.

Mikhaił napisał:
    i takie moje pytanie poza tematem, dlaczego zdjecie sie nie wyswietlilo? przeciez malo zajmuje

U mnie też nie wyświetliło się, ale ja znam odpowiedź; to wina Elektrody... ok. północy zacznie być widoczne.

Pozdrawiam
  • #3 4549304
    Mikhaił
    Poziom 16  
    hmmm, obliczylem;] Z=0,5 Ohma, przez C nie poplynie prad wiec U na woltomierzu U= I*R = 10V, prad A1 I=U/XL =10A no i A2=20/sqrt2, wszystko ladnie p[ieknie wyszlo.... :D

a jak to rozwiazac wektorowo?
  • #4 4549349
    Quarz
    Poziom 43  
    Mikhaił napisał:
    hmmm, obliczylem;] Z=0,5 Ohma,

nieprawda... wynosi więcej :cry:

Mikhaił napisał:
    przez C nie poplynie prad wiec U na woltomierzu U= I*R = 10V, prad A1 I=U/XL =10A no i A2=20/sqrt2, wszystko ladnie p[ieknie wyszlo.... :D

Ale patrz wyżej... to razem nie może "trzymać się kupy"... 0,5Ω•20/√2A=10•(√2/2)V=7,0711V ? ! to skąd u Ciebie równe dziesięć woltów ? ? ?

Mikhaił napisał:
    a jak to rozwiazac wektorowo?

Nie wektorowo, tylko korzystając z wykresu wskazowego.

Pozdrawiam
  • #5 4552378
    Mikhaił
    Poziom 16  
    0,5Ω•20/√2A=10•(√2/2)V=7,0711V ? ! to skąd u Ciebie równe dziesięć woltów ? ? ?

no to dlaczego w odpowiedziach jest tak jak ja napisalem 10V, i prady tez sie zgadzaja?
  • #6 4552602
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    a co ja napisałem wcześniej? ? ?
    Cytat:
    Mikhaił napisał:
    hmmm, obliczylem;] Z=0,5 Ohma,

nieprawda... wynosi więcej :cry:

Mikhaił napisał:
    0,5Ω•20/√2A=10•(√2/2)V=7,0711V ? ! to skąd u Ciebie równe dziesięć woltów ? ? ?

no to dlaczego w odpowiedziach jest tak jak ja napisalem 10V, i prady tez sie zgadzaja?

co jest w odpowiedziach, które najprawdopodobniej podejrzałeś a policzyć nie policzyłeś (bo gdybyś policzył to tego pytania by nie było), to mnie nie interesuje.
    Obliczenia wartości napięcia U na połączeniu równoległym i wynik: 0,5Ω•20/√2A =10•(√2/2)V=7,0711A, to przecież konsekwencja Twojego obliczenia (błędnego) impedancji Z połączenia równoległego rezystora R o rezystancji 1Ω o induktora i reaktancji XL też 1Ω, którą prawidłowo należy policzyć z poniższego wzoru:
    Z = 1/[√(1/R² + 1/XL²) , natomiast ile to wynosi, po podstawieniu w/w wartości, policz sobie sam.

Pozdrawiam
  • #7 4553977
    Mikhaił
    Poziom 16  
    Impedancja wyszla mi (1+j)/2 Ohma, wiec jak mam teraz obliczyc napiecie jezeli nie mam podanego kata fi? on mi jest potrzebny zeby zamienic prad na postac trygonometyczna? ;/
  • #8 4554005
    Quarz
    Poziom 43  
    Mikhaił napisał:
    Impedancja wyszla mi (1+j)/2 Ohma, wiec jak mam teraz obliczyc napiecie jezeli nie mam podanego kata fi? on mi jest potrzebny zeby zamienic prad na postac trygonometyczna? ;/

ale nic nie stoi na przeszkodzie, by policzyć moduł tej impedancji i potem wymnożyć przez moduł prądu, by otrzymać wartość napięcia skuteczną wskazywanego przez woltomierz.

Pozdrawiam
  • #9 4554156
    _prusak_
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Mi również wyszło że impedancja zastępcza cewki i tego rezystorka to: Z=(0,5+j0,5)Ohm ( kondensator będzie zwarty jak zauważył Quarz )
    Napięcie na woltomierzu to 10V.
    Prąd amperomierza A1 włączonego w gałąź cewki to 10amper
    Amperomierz A2 wskaże 20/1,414 amperów.
    Najprościej zrozumiesz to zadanie jeśli rozwiążesz je sobie na liczbach zespolonych bo wtedy nie musisz pamiętać że np. prąd wyprzedza napięcie w kondensatorze o 90stopni i na odwrót tzn. że napięcie wyprzedza prąd w cewce o 90 stopni. Przy pomocy zespolonych liczy się to prosto i szybko no i od razu widać ewentualne błędy i łatwo jest analizować zmiany w obwodzie wq zależności od jakichś zmian parametru.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy obliczania wskazań amperomierzy A1 i A2 w obwodzie prądu przemiennego z elementami R=1Ω, L=0,1H, C=0,1F, gdzie źródło prądu to izr(t)=20sin(10t+φ). Problem polega na prawidłowym wyznaczeniu wartości skutecznych prądów wskazywanych przez amperomierze, zwłaszcza A1, oraz na rozpisaniu obliczeń wektorowo (na wykresie wskazowym lub za pomocą liczb zespolonych). Wskazano, że amperomierz A2 pokazuje wartość 20/√2 A, natomiast dla A1 pojawiają się rozbieżności wynikające z błędnego obliczenia impedancji zastępczej. Poprawna impedancja zastępcza gałęzi R i L powinna być liczona jako Z = 1 / √(1/R² + 1/XL²), a nie prosta suma. Kondensator w tym układzie jest zwarty dla częstotliwości 10 rad/s, co wpływa na obliczenia. Zaleca się stosowanie liczb zespolonych do analizy fazowej i wartości skutecznych, co ułatwia uwzględnienie przesunięć fazowych między prądem a napięciem. Wartość napięcia skutecznego na woltomierzu wynosi około 10 V, a prąd w gałęzi cewki (A1) około 10 A. Dyskusja porusza także kwestie techniczne dotyczące wyświetlania zdjęć na forum.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA