logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator na tranzystorze BFxxx z wyjściem o amplitudzie 5V.

Prodig 04 Gru 2007 12:09 5932 7
REKLAMA
  • #1 4550197
    Prodig
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Witam serdecznie.

Potrzebuję wykonać generator LC o częstotliwości ok. 3MHz na jakimś tranzystorze BFxxx. Zależy mi, żeby zakres sinusoidy wynosił od ok. 0 do ok. 5V przy zasilaniu 5V. Po prostu, chcę mierzyć tą częstotliwość za pomocą ATMEGA.

Znalazłem takie coś: http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT119.pdf
    Czy część z generatora FM (oczywiście ja nie będę stosował modulacji) wykonana na BF200 nada się?

Przy okazji zapytam jeszcze o jakiś prosty program do obliczania parametrów cewek.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4550546
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Sugerował bym raczej generator na kości TTL, lub TTL-LS, wtedy masz NAPEWNO 5V! Zobacz to:
    Zamiast C możesz wsadzić kwarc, lub SZEREGOWY układ LC, też ładnie działa ...
  • REKLAMA
  • #5 4550833
    161MDS01
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    Jerzy Węglorz napisał:
    Sugerował bym raczej generator na kości TTL, lub TTL-LS, wtedy masz NAPEWNO 5V! Zobacz to:
    Zamiast C możesz wsadzić kwarc, lub SZEREGOWY układ LC, też ładnie działa ...

Kolego Jerzy z tego co przeczytałem w poście Prodig to on potrzebuje przebiegu sinusoidy a nie prostokąta a z tego generatora będzie szedł czysty prostokąt co do stabilizacji tego generatora hmm troszkę o nim przeczytałem i niektórzy nie są z niego zadowoleni...POZDRAWIAM

Daniel
  • REKLAMA
  • #6 4550838
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Układ z linka jest dobry. Dla 3MHz należałoby zwiększyć do ok. 100pF kondensatory pomiędzy bazą a emiterem i emiterem a masą. Sygnał zdejmujemy z emitera. Można zwiększyć jego amplitudę zwiększając napięcie zasilania (i rezystor emiterowy). Można też dodać wzmacniacz na tranzystorze, który przesterowany (przy tak niskich częstotliwościach) ukształtuje przebieg zbliżony do prostokąta.
  • #7 4550852
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Jeśli wejście sygnału jest na Atmega, to najlepiej akceptowany przebieg jest prostokatny, o poziomach TTL.
  • #8 4550963
    Prodig
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Dziękuję za odpowiedzi. Rzeczywiście układ z bramkami raczej odpada. Atmega poradzi sobie z sinusoidą - ważne, żeby sinusoida miała wartości zmieniające się od 0 do 5V.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy generatora LC o częstotliwości około 3 MHz z tranzystorem BFxxx (np. BF200) z wyjściem sinusoidalnym o amplitudzie od 0 do 5 V przy zasilaniu 5 V, przeznaczonego do pomiaru częstotliwości przez mikrokontroler ATMEGA. Wskazano, że układ z linka (AVT119) jest odpowiedni, lecz dla 3 MHz należy zwiększyć pojemności kondensatorów między bazą a emiterem do około 100 pF oraz sygnał pobierać z emitera. Amplitudę można zwiększyć przez podniesienie napięcia zasilania i rezystora emiterowego lub zastosowanie wzmacniacza tranzystorowego. Zwrócono uwagę, że generator na bramkach TTL daje przebieg prostokątny o stabilnym poziomie 5 V, co jest korzystne dla ATMEGA, jednak autor preferuje sinusoidę o zakresie 0–5 V. Podkreślono, że ATMEGA poradzi sobie z pomiarem sinusoidy, a do obliczeń cewek polecono dostępne programy z serwisu elektroda.net. Wskazano również, że niektórzy użytkownicy nie są zadowoleni ze stabilności generatora FM na BF200, ale układ z linka jest uznawany za dobry przy odpowiednich modyfikacjach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA