logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki konwerter musze kupić aby odbierać dwie platformy cyfro

mwmlody 04 Gru 2007 14:45 2533 6
REKLAMA
  • #1 4550639
    mwmlody
    Poziom 2  
    Witam.

Chce z jednej anteny (większy niż typowy np. polsatowski) odbieraż dwie platformy polsat i cyfre. Jaki konwenter mam kupić?? Wyczytałem ze ma być to Twin. Ale jakieś bliższe parametry czy współczynnik szumów - 0,2 dB czy - 0,2dB. Zznalazłem jakiś taki: Konwerter LNB TWIN MAXIMUM V-2 Gold Series 0,2 dB, czy ja potrzebuje taki konwenter który bedzie odbierał HB i Astre.

Dzięki za wskazówki, może ktoś mi zaproponuje jakiś inny model.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4550769
    mwmlody
    Poziom 2  
    Czyli jak bym chciał uruchomić polsat cyfrowy (z satelity H.B.) i cyfre + która tę idzie z H.B. to na zwykłym Twin to pójdzie??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4550828
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    mwmlody napisał:
    Czyli jak bym chciał uruchomić polsat cyfrowy (z satelity H.B.) i cyfre + która tę idzie z H.B. to na zwykłym Twin to pójdzie??

Zwykły TWIN
  • REKLAMA
  • #5 4550988
    mwmlody
    Poziom 2  
    Apropo współczynnika szumów - 0,2 dB czy - 0,1dB robi to jakąś różnice??
  • Pomocny post
    #6 4551113
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Jak dla mnie żadną.
    Bardziej liczy się jakość konwertera niż takie chwyty marketingowe.
  • #7 4551430
    kelkeszą
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    mwmlody napisał:
    Apropo współczynnika szumów - 0,2 dB czy - 0,1dB robi to jakąś różnice??

Nie robi to żadnej różnicy , nie wiem po co umieszczają producenci ten parametr - są ważniejsze .
    Ten Maximum V2 godny polecenia - chodzi idealnie...

Podsumowanie tematu

✨ Aby odbierać dwie platformy satelitarne Polsat i Cyfra z jednej anteny, nie wystarczy konwerter typu Twin, który obsługuje dwa niezależne dekodery z jednej satelity. W takim przypadku konieczne jest zastosowanie dwóch konwerterów i układu ZEZ, który umożliwia odbiór sygnałów z różnych satelitów (Hot Bird i Astra). Współczynnik szumów konwertera, np. 0,2 dB czy 0,1 dB, nie ma istotnego wpływu na jakość odbioru; ważniejsza jest ogólna jakość konwertera. Model Konwertera LNB TWIN MAXIMUM V-2 Gold Series 0,2 dB jest polecany i działa poprawnie, jednak do odbioru dwóch platform z różnych satelitów potrzebny jest odpowiedni układ z dwoma konwerterami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA