logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z pojemnikiem tuszu czarnego - HP Deskjet 3550

ragiern 04 Gru 2007 16:09 17148 10
REKLAMA
  • #1 4550951
    ragiern
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!
    Ostatnio zrobił mi sie duży problem. Drukowałem swoim "chlebakiem" i przy 4 stronie odmówił mi posłuszeństwa. Chwilę przedtem praca drukarki była bardzo dziwna tzn. wydrukowała parę zdań i przestała pracować, chwilę odpoczywała, zaczęła dalej drukować itd.
    Wraz z pojawieniem się problemu, wyskoczył komunikat o treści "Problem z pojemnikiem tuszu czarnego - proszę wyjąć i ponownie włożyć kartridż". Niestety nic to nie pomogło. Problem dotyczy wyłącznie pojemnika z czarnym tuszem (na kolorowo drukuje).
    Dodam, że około 2 tygodnie wcześniej pojemnik z czarnym tuszem został uzupełniany i nie wykonałem kalibracji.
    Proszę o rady o już nie wiem co robić! :cry:
  • REKLAMA
  • #2 4551158
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Podmień kardridz z czarnym tuszem/może być pusty/ i zobacz jak sie zachowuje drukarka, przed tym możesz przy wyłączonej drukarce przeczyścić karetkę czarnego kardridza i sam kardridz.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • REKLAMA
  • #3 4551228
    ragiern
    Poziom 10  
    W tym jest problem, że nie mam żadnego kartridża na podmianę. Sam kartridż już czyściłem, ale nie dało to żadnych efektów. Jeżeli pojemnik jest wyciągnięty to wszystko jest ok. W momencie kiedy go włożę dioda od razu zaczyna mrugać.
    Jest jakiś sposób aby to obejść lub ogłupić drukarkę??
  • REKLAMA
  • #4 4551292
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Witam
    Jeżeli dobrze pamiętam to te drukarki, ta rodzina miały masowe problemy z układem "serwisowym" tuszu. Być może przy próbie odciągnięcia przez układ nadmiaru tuszu się blokuje i dlatego masz tzw."szlaban".
    A może faktycznie uszkodzona/ pusta sama głowica lub taśma kodowa karetki tuszu ( nie mylić z taśmą encoder-ową)
    Pozdrawiam
    "serwek" :)
  • #5 4551675
    ragiern
    Poziom 10  
    Zauważyłem jeszcze, że przy włączaniu komputera drukarka jakby podejmowała próbę drukowania tzn. 4-5 krotne przesunięcie pojemników po tym metalowym pręcie.
    serwek można z tym coś zrobić?
  • REKLAMA
  • #6 4551929
    serwek
    Poziom 26  
    ragiern napisał:
    Zauważyłem jeszcze, że przy włączaniu komputera drukarka jakby podejmowała próbę drukowania tzn. 4-5 krotne przesunięcie pojemników po tym metalowym pręcie.
    serwek można z tym coś zrobić?

Ten "...metalowy pręt..." to prowadnica "karetki".
    To jest objaw, że ona próbuje oczyścić głowicę z tuszu i być może wyrównać poziom wygrzewania/ dozowania tuszu z głowicy termicznej. Prawidłowo, tylko pytanie czy jej się to udaje. Jeżeli tego prawidłowo nie wykona to "nici".....nie ruszy do pełnego druku.
    Albo głowica - tusz, albo układ "serwisowy".
    Zajrzyj na Allegro w dział "części i...." do drukarek....
    Nie mówię żebyś od razu kupował, raczej odradzam Allegro jako bazę części zamiennych :)) ale na pewno się zorientujesz co to : "stacja serwisowa" :))
    Uważaj na Allegro, niech cię nie kusi....!!! bo może boleć...!!!
    Wpisz w okienko wyszukiwarki i czytaj uważnie.
    Zawsze się rozjaśni...;))
    Pozdrawiam
    "serwek" :))
  • #7 4553497
    ragiern
    Poziom 10  
    Dzięki serwek, już wiem co to jest "stacja serwisowa".
    Podejrzewasz, że to właśnie ona jest przyczyną awarii? Przed chwilą "odpaliłem" komputer i już coś takiego nie wystąpiło.
    Poczytałem trochę postów na temat drukarek "hp" i problemów związanych z drukowaniem. Podobno niektóre drukarki mają pamięć ilości tuszu znajdującego się w kartridżu i można to jakoś obejść poprzez zaklejanie części taśmy. Można by coś takiego u mnie zastosować?
    Sorry, że zadaję tyle pytań, ale jestem w tej tematyce "zielony" i nie chciałbym popadać w koszta, ponieważ nie jest to najdroższym model drukarki ze stajni "hp".:|
  • #8 4554463
    ragiern
    Poziom 10  
    Sama drukarka jest ok. Na kolorowo drukuje bez zarzutu. Prawidłowo też odczytuje ilość włożonych kartridżów. Jakiś konflikt pojawia się przy założeniu pojemnika z czarnym tuszem. Dioda mruga, a poziom ilości czarnego tuszu jest wskazywany jako minimum. Jeżeli jest do wydrukowania czarny tekst to w ogóle nie podejmuje pracy, a w momencie gdy nie ma włożonego pojemnika podejmuje pracę, ale oczywiście bez efektywną.
    Ratujcie!!! :(
  • #9 4554543
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Drukarke pod pachę do firmy która regeneruje kardridze i sprawdzić na miejscu, maja pewnie testowe, jak bedzie oki, to sobie kupisz regenerowany.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #10 4558133
    ragiern
    Poziom 10  
    Ma ktoś może jakiś inny pomysł?
    Czy w pojemniku z czarnym tuszem jest zastosowane takie coś, że nagle blokują się dysze i niemożliwy jest wypływ atramentu. W ogóle nie chce nic teraz lecieć. :(
  • #11 4559863
    serwek
    Poziom 26  
    Witam
    Drogi Kolego "ragiern"
    Te tusze są zaopatrzone /jako monolit/ w głowicę, która dozuje ilości potrzebne do druku na papierze, przy określonym trybie szybkości, w czasie.
    A więc jeżeli padł ten element "głowicy" TUSZU to raczej nie uda się Tobie w warunkach Amatorskich tego naprawić. !!!
    Częstą przyczyną uszkodzeń właśnie tych głowic termicznych jest:
    - napełnianie go tuszem o niewiadomym pochodzeniu (!)
    - przemycie lub namoczenie w roztworze alkoholu
    - napełnienie zasobnika głowicy tuszem wodnym (prawidłowo), lecz który to zasobnik był napełniany wcześniej tuszem pigmentowym. Po prostu rodzaj zważenia się mieszanki pod wpływem nagłej temperatury. Odwrotnie można, lecz nigdy wodnego do pigmentowego, bez odpowiedniego płukania nie wolno "wlewać".
    polecam, poczytać np. to, link > http://www.xero.wykonawcy.pl/ciekawostki.php
    - oraz inne przypadki jak np. normalne zużycie, zaschnięcie, ..............ect.

Jedno co możesz w warunkach "domowych " przeprowadzić nie narażając się na zniszczenia dobytku ;)) to:
    > Zagotuj zwykła wodę w czajniku ( jak na herbatę). Przygotuj w pobliżu zlewu ręczniczki papierowe, przygotuj drukarkę w pobliżu, tak żebyś mógł szybko i bezpiecznie po operacji wyjąć i włożyć do niej TUSZ .
    Niniejszy TUSZ trzymając nad zlewem zalewasz wrzątkiem tak aby zanurzać w gorącej wodzie tylko i wyłącznie sam złoto-srebrny "dziubek". Musisz go polać przez ok. 2 do 3 minut.
    Lekko i delikatnie obetrzyj ręczniczkiem z wody, włóż do drukarki i szybko :!: spróbuj coś wydrukować.
    Jeżeli będzie jakaś ( nawet drobna) poprawa to znaczy że jest może do uratowania.
    Reszta bajki po w/w eksperymencie....;)
    Pozdrawiam
    "serwek"

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy drukarki HP Deskjet 3550, która przestała poprawnie działać podczas drukowania czarnego tuszu. Pojawia się komunikat o problemie z pojemnikiem tuszu czarnego, a dioda mruga po jego włożeniu. Drukarka poprawnie drukuje w kolorze i rozpoznaje obecność kartridży, jednak czarny tusz jest wskazywany jako minimalny, a drukowanie czarnego tekstu nie jest możliwe. Użytkownik wcześniej samodzielnie uzupełniał czarny tusz bez kalibracji. Wskazano, że problem może leżeć w uszkodzeniu głowicy termicznej lub układu serwisowego tuszu, który odpowiada za odsysanie nadmiaru tuszu i czyszczenie głowicy. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana kartridża, jednak brak jest zapasowego kartridża do testów. Wskazano także na możliwość uszkodzenia taśmy kodowej karetki tuszu. Poruszono temat "stacji serwisowej" jako elementu odpowiedzialnego za konserwację głowicy, który może być przyczyną blokady. Użytkownik rozważał obejście systemu monitorowania poziomu tuszu poprzez zaklejanie taśmy kartridża, co jest znane wśród użytkowników HP. Ostatecznie zasugerowano regenerację kartridża w specjalistycznej firmie, gdyż uszkodzenie głowicy termicznej jest trudne do naprawy amatorskiej. Podkreślono, że niewłaściwe napełnianie tuszu (np. mieszanie tuszy pigmentowych i wodnych, użycie alkoholu) może prowadzić do uszkodzenia głowicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA