czy mógłby mi ktos objasnic jak podlaczyc ten termometr do tego mikrokontrolera i jak powinien wygladac algorytm odczytywania temperatury?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamRysiek_W napisał:Ds18B20 jest jednym z najdokładniejszych termometrów Dallasa, mozna wyciagnąc rozdzielczość +/- 0,1 stopnia. Wynik jest zapisaywany w dwóch bajtach. Hi--> SSSSSHHH, Lo->HHHHHLLL, gdzie S-znak, H-bity czesci całkowitej pomiaru temperatury w stopniach [C], L-bity wyniku po przecinku (L*0,0625 [C]). Wyniki sa zapisane w kodzie U2.
Cytat:Witam wszystkich!
Właśnie próbuję przeliczyć dane z dwóch pierszych bajtów układu DS18B20, i zupełnie nie wiem jak się za to zabrać.Z DS1820 jest jednak łatwiej..Nie ukrywam,jestem bardzo początkujący..
Wiem, że rozdzielczość ustawia się zmieniając bity R0 i R1 w czwartym bajcie RAM-u układu DS18B20, ale co dalej?Przecież bity SSSSS w Hi mają wartość 0 lub 1, jak to obliczyć? Proszę o wskazówkę, nie koniecznie o gotową procedurę.
Gdzie mogę znaleźć więcej na temat w/w kodu U2?
Jestem tu pierwszy raz,wspaniałe forum!!!Pozdr.
sawic napisał:A patrzyłeś na stronie producenta? Z tego co pamiętam głównie są termometry, ponadto przetwornik A/C, układ 1 bitowego portu I/O, układ "rozgałęźnika" 1wire. Pozatym jest cała seria układów podobnych elektronicznie do iButton czyli układy z samym numerem seryjnym, układy z pamięcia z możliwością blokowania obszarów, układy kryptograficzne itp. Oczywiście układy iButton w obudowie "pastylkowej" są kompatybilne ze standardem 1wire (i chyba nawet od nich ten standard zaczął się rozwijać).a ja się zastanawiam jakie jeszcze istnieja czujniki dzialajace na 1-wire ?
jakos nie moge tego znalezc