Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

DS18B20 i AT89C51

birdman 08 Gru 2003 20:59 8310 13
  • #1 08 Gru 2003 20:59
    birdman
    Poziom 2  

    czy mógłby mi ktos objasnic jak podlaczyc ten termometr do tego mikrokontrolera i jak powinien wygladac algorytm odczytywania temperatury?

    0 13
  • #2 08 Gru 2003 23:12
    kozak_sc
    Poziom 23  

    z tego co mi wiadomo to zwykly ukladzik pracujacy na 1wire. czyli tak podlaczasz mase do ukladu i teraz tak zlbo podlaczasz 5 v i dane osobno albo razem. bo jesli razem wystarcza tylko 2 przewody ( 1 wire ;) ) przewod danych podlaczasz do ktoregos z wyprowadzen proca (nie zapomnij o wejsciach open collector - niektore nie maja pullupow) i teraz tylko kjwestia programiku. w bascomie sa chyba gotowe funkcje do 1wire

    0
  • #3 09 Gru 2003 11:29
    birdman
    Poziom 2  

    czyli porostu podlaczam DQ z wyjściem proca, do Vdd podłaczam zasilanie (5v) do Gnd uziemienie? reszta to kwestia oprogramowania?

    0
  • #4 09 Gru 2003 18:44
    elektryk
    Poziom 42  

    birdman napisał:
    czyli porostu podlaczam DQ z wyjściem proca,
    A zajrzyj sobie do specyfikacji? Trzeba jeszcze rezystor podciągający (może być w procku) i odpowiedni typ wyjścia (otwarty kolektor/dren)

    0
  • #5 11 Gru 2003 13:49
    GienekS
    Poziom 32  

    Ja właśnie odpaliłem DS1820 na 80c2051 działa działa bez problemów. Zalecam podwieszenie lini DQ prze 4k7 do +5V i uważaj na czasy w slotach READ i WRITER. Miałem je trochę za długie i układ się zgłaszał po inicjacji ele nie reagował na żadną komędę. Procedurki możesz ściągnąć z noty katalogowej DALLASA.
    Co do DS18B20 to dokładnie nie wiem jaki są różnice, musiał bym ściągnąć notę katalogową.

    0
  • #6 17 Gru 2003 07:53
    Rysiek_W
    Poziom 11  

    Ds18B20 jest jednym z najdokładniejszych termometrów Dallasa, mozna wyciagnąc rozdzielczość +/- 0,1 stopnia. Wynik jest zapisaywany w dwóch bajtach. Hi--> SSSSSHHH, Lo->HHHHHLLL, gdzie S-znak, H-bity czesci całkowitej pomiaru temperatury w stopniach [C], L-bity wyniku po przecinku (L*0,0625 [C]). Wyniki sa zapisane w kodzie U2.

    0
  • #7 18 Gru 2003 18:21
    DanM
    Poziom 10  

    Hej przesylam wam moj projekt, jeden z pierwszych jaki wykonywalem, tak wiec kod moze nie jest optymalny, lecz wraz z opisem wszystko chyba stanie sie jasne. Poza tym wszystko fajnie dziala. W schemacie jest chyba blad przy resecie procesora,a poza tym wszystko ok. Mam nadzieje ze w czyms wam pomoge.

    0
    Załączniki:
  • #8 19 Gru 2003 15:54
    socker
    Poziom 1  

    Rysiek_W napisał:
    Ds18B20 jest jednym z najdokładniejszych termometrów Dallasa, mozna wyciagnąc rozdzielczość +/- 0,1 stopnia. Wynik jest zapisaywany w dwóch bajtach. Hi--> SSSSSHHH, Lo->HHHHHLLL, gdzie S-znak, H-bity czesci całkowitej pomiaru temperatury w stopniach [C], L-bity wyniku po przecinku (L*0,0625 [C]). Wyniki sa zapisane w kodzie U2.


    Witam wszystkich!
    Właśnie próbuję przeliczyć dane z dwóch pierszych bajtów układu DS18B20, i zupełnie nie wiem jak się za to zabrać.Z DS1820 jest jednak łatwiej..Nie ukrywam,jestem bardzo początkujący..
    Wiem, że rozdzielczość ustawia się zmieniając bity R0 i R1 w czwartym bajcie RAM-u układu DS18B20, ale co dalej?Przecież bity SSSSS w Hi mają wartość 0 lub 1, jak to obliczyć? Proszę o wskazówkę, nie koniecznie o gotową procedurę.
    Gdzie mogę znaleźć więcej na temat w/w kodu U2?

    Jestem tu pierwszy raz,wspaniałe forum!!!Pozdr.

    0
  • #9 22 Gru 2003 20:32
    osnapus
    Poziom 18  

    Do Socker'a

    Ściągnij sobie z Elektrody schemat "Mój pierwszy zegar mikroprocesorowy". Jest tam też opis instrukcji przeliczania temperatury z termometru DALLAS.

    0
  • #10 22 Gru 2003 21:41
    lopr_pol
    Poziom 22  

    Cytat:
    Witam wszystkich!
    Właśnie próbuję przeliczyć dane z dwóch pierszych bajtów układu DS18B20, i zupełnie nie wiem jak się za to zabrać.Z DS1820 jest jednak łatwiej..Nie ukrywam,jestem bardzo początkujący..
    Wiem, że rozdzielczość ustawia się zmieniając bity R0 i R1 w czwartym bajcie RAM-u układu DS18B20, ale co dalej?Przecież bity SSSSS w Hi mają wartość 0 lub 1, jak to obliczyć? Proszę o wskazówkę, nie koniecznie o gotową procedurę.
    Gdzie mogę znaleźć więcej na temat w/w kodu U2?

    Jestem tu pierwszy raz,wspaniałe forum!!!Pozdr.


    Ja robilem to tak (program w C na pceta):
    w tb1 mlodszy bajt, w tb2 starszy bajt z ds'a 18B20 (precyzja 12bit)

    znak='+';
    if(tb2>128) { znak='-'; tb1=255-tb1; tb2=255-tb2; } wykrycie ujemnej T
    t=(tb1&0x0F)*0.0625; <- jak nie chcesz miec ulamkow to tego nie ma
    tb1=tb1>>4; tb2=tb2<<4; przesuniecia bitowe o 4pozycje
    t+=tb1+tb2; i gotowy wynik w t

    0
  • #12 07 Lip 2004 22:42
    sawic
    Poziom 13  

    a ja sie zastanawiam jakie jeszcze istnieja czujniki dzialajace na 1-wire ?
    jakos nie moge tego znalezc :(

    pozdro

    0
  • #13 08 Lip 2004 01:17
    elektryk
    Poziom 42  

    sawic napisał:
    a ja się zastanawiam jakie jeszcze istnieja czujniki dzialajace na 1-wire ?
    jakos nie moge tego znalezc :(
    A patrzyłeś na stronie producenta? Z tego co pamiętam głównie są termometry, ponadto przetwornik A/C, układ 1 bitowego portu I/O, układ "rozgałęźnika" 1wire. Pozatym jest cała seria układów podobnych elektronicznie do iButton czyli układy z samym numerem seryjnym, układy z pamięcia z możliwością blokowania obszarów, układy kryptograficzne itp. Oczywiście układy iButton w obudowie "pastylkowej" są kompatybilne ze standardem 1wire (i chyba nawet od nich ten standard zaczął się rozwijać).

    0
  • #14 20 Mar 2007 19:07
    domelfm
    Poziom 16  

    Uwazaj na polaryzacje podłączysz na odwrót i ds bedie zablokowany cały czas bedzie pokazywał albo 85 albo 0. Nie bedzie przyjmował komend.
    # ds tak juz uwaliwem w przeciągu tygodnia...

    0
  Szukaj w 5mln produktów