logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie zabezpieczenie przed zalaniem do pralki polecacie? Opinie i doświadczenia

RomekW80 04 Gru 2007 22:22 15827 6
REKLAMA
  • #1 4552590
    RomekW80
    Poziom 2  
    Witam wszystkich serdecznie,
    Chciałem zakupić do swojej pralki dodatkowe zabezpieczenie
    Czy Ktoś z szanownych użytkowników zetknął sie z czymś takim? Jeżeli tak, to jak to sie sprawuje?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
    Romek

http://www.hydro-stopper.com/

Jakie zabezpieczenie przed zalaniem do pralki polecacie? Opinie i doświadczenia
  • REKLAMA
  • #2 4553186
    Dido230
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Szczerze to wolałbym wydać taką kasę na czulszą różnicówkę do zabezpieczenia wyłącznie pomieszczeń pralni lub łazienki.

Przy zakończeniu prania i tak należy zamknąć zawór doprowadzający wodę więc nie wiem czy to takie konieczne, jak istnieje obawa iż nastąpi wyciek z powodu niezbyt sprawnej instalacji pralki to lepiej jej nie używać do momentu naprawy.
  • REKLAMA
  • #3 4559771
    RomekW80
    Poziom 2  
    Dido230 napisał:
    Szczerze to wolałbym wydać taką kasę na czulszą różnicówkę do zabezpieczenia wyłącznie pomieszczeń pralni lub łazienki.

Przy zakończeniu prania i tak należy zamknąć zawór doprowadzający wodę więc nie wiem czy to takie konieczne, jak istnieje obawa iż nastąpi wyciek z powodu niezbyt sprawnej instalacji pralki to lepiej jej nie używać do momentu naprawy.

Nie bardzo rozumiem co ma zabezpieczenie elektryczne z zabezpieczeniem przed zalaniem??

Mam pralkę przystawioną do sciany, zawór za pralką i nie mam łatwego dostępu do niego.
    Co do obawy, iż nastąpi wyciek z pralki, to nie mam takiej wiedzy, gdyż nie sprawdzam jej stanu "codziennie".
  • REKLAMA
  • #4 4559923
    tomus2k
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Witam

Jest to jakieś zabezpieczenie. Widząc po baterii działa na zasadzie blokady ciśnieniem wody ( jakoś się to fachowo nazywa - podobne zawory są w zmywarkach). Tak więc zmywarki już są zabezpieczone na podobnej zasadzie. Reasumując, proponuje zawsze wyłączać zawór wodny po skończonym praniu lub myciu a mini alarm przeciwzalewowy jest za 10 zł na allegro .

Pozdrawiam
  • #5 4560785
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1550
    Witam.
    Jest to odpowiednik tzw. "aqua-stop'u" stosowanego w pralkach i zmywarkach posiadających obudowę od spodu zabudowaną i jest tam umieszczony czujnik na pływaku styropianowym, który zadziała w przypadku awarii (czyt. wycieku wody ze sprzętu).
    W Twoim przypadku zostanie odcięty dopływ wody do pralki jak będzie na posadzce w łazience w/g mnie sporo wody, natomiast jeśli woda z łazienki np. wypłynie na korytarz zawór odcinający może nie zadziałać.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #6 4561303
    RomekW80
    Poziom 2  
    Faktycznie... jest to odpowiednik Aquastopu'u z tym, pralki z Aquastop'em nie są tanie ok 1600zł i więcej,a ten zaworek zabezpiecza także w przypadku zalania z węża ściekowego.
    Co do wykrycie zalania to zależy chyba od tego gdzie umieścisz czujnik...
    Piszac o mini alarmie miałes na mysli taki, który sygnalizuje dźwiękiem pojawienie sie wody???
  • #7 7525185
    forwalker
    Poziom 2  
    Probowalem kupic ten zawor, niestety firmie poinformowano mnie ze nie prowadza sprzedazy detalicznej w Polsce - dziwne ... Firma jest z Poznania.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zabezpieczeń przed zalaniem pralki, w szczególności urządzeń takich jak zawory blokujące dopływ wody oraz systemy typu "aqua-stop". Zabezpieczenia te działają na zasadzie wykrywania wycieku wody, często za pomocą czujników pływakowych, które odcinają dopływ wody w przypadku awarii. Użytkownicy podkreślają, że mimo istnienia takich systemów, zaleca się ręczne zamykanie zaworu wodnego po zakończeniu prania. Wspomniano również o mini alarmach przeciwzalewowych sygnalizujących dźwiękiem obecność wody. Jeden z użytkowników zwrócił uwagę, że zakup zaworu z oferty firmy Hydro-Stop może być utrudniony ze względu na brak sprzedaży detalicznej w Polsce. Poruszono także kwestię różnicówek jako alternatywnego zabezpieczenia elektrycznego pomieszczeń pralni. Systemy typu "aqua-stop" są standardowo montowane w droższych pralkach (od około 1600 zł wzwyż) i zabezpieczają również przed zalaniem z węża odpływowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA