logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp VC MA 30B - silnik mechanizmu przerywa po załadowaniu kasety

melon 09 Gru 2003 00:01 2040 9
REKLAMA
  • #1 429944
    melon
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    po załadowaniu kasety silnik napędzający mechanikę jakby "próbkował"
    zaczyna kręcić (dosłownie ułamek mm i zatrzymuje się) czasem "poleci"dalej i nawet udaje się uruchomić funkcję PLAY ale po komendzie STOP efekt powtarza się z niemożliwością wyjęcia kasety...po kilku minutach gaśnie wyświetlacz i magnetowid można ożywić jedynie przez ręczny reset procka....

sprawdzałem napięcia zas i są OK filtracja w porządku.
  • REKLAMA
  • #2 429958
    yourij
    Poziom 11  
    A cokolwiek poczyniłeś ? Puść play i pomóż ręcznie mechanice, pasek za luźny i się ślizga. Raz załapie a raz nie zdąży. Gumki parcieją i potem się wyż demograiczny robi (bo jak filmu nie da się obejrzeć to się trza czymś zająć :twisted: ) Wniosek, tylko gumki z atestem, hehe... Znaczy paski 8)
  • #3 430464
    melon
    Poziom 26  
    ja w tym modelu widze tylko 1 gumkę z capstaina do "napędu kasety"
    i guma jest OK
  • REKLAMA
  • #4 430597
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witam
    Komplet pasków i przełącznik funkcji do wymiany,standardowa usterka .
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #5 430696
    milosz26
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Przełacznik wystarczy dobrze wyczyścić i nasmarować np:WD40 a nie odrazu wymieniać.
  • REKLAMA
  • #6 430825
    melon
    Poziom 26  
    ojojoj przełącznik panowie to w tym modelu kółko z wyciętymi szczelinami i są do tego 2 optoelementy czyściutkie jak łza....
  • #7 431023
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Koledzy pomylili VC-MA30 z VC-A30. Tu jest całkiem inny mechanizm.
  • #8 431132
    melon
    Poziom 26  
    Problem rozwiązany! wadliwy okazał się silnik załadunku i napędu całej reszty.
    Po wymontowaniu okazało się ze ma wyczuwalny opór przy kręceniu palcami.

Po wymianie wszystko działa OK...miałem tylko silniczek SANYO mechanicznie identyczny ale kręcił się dużo szybciej,wstawiłem więc stab na zasilanie sterownika silnika z 12V na 9V i teraz śmiga aż miło...
  • #9 433709
    melon
    Poziom 26  
    jeszcze jedno pytanie...niestety okazuje sie ze trzeba wymienić dysk wizyjny...
    w modelu tym jest zastosowany dysk napędzany silnikiem zamontowanym "od góry"
    Takiego jeszcze nie wymieniałem
    mam pytanie czy trzeba wymienić całość z trafo czy da się sam dysk zciągnąć bo na moje oko to będzie ciężko wymontować sam dysk...
  • #10 440936
    melon
    Poziom 26  
    zrobiłem zdięcie dysku wizyjnego...
    prosze o pomoc w zidentyfikowaniu typu,
    a jeśli ktoś wie gdzie można dostać taką głowicę to będę wdzięczny
    mogę odkupić sprawną- używaną
    Załączniki:
    • Sharp VC MA 30B - silnik mechanizmu przerywa po załadowaniu kasety głowica.jpg (20.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W magnetowidzie Sharp VC MA 30B po załadowaniu kasety silnik mechanizmu napędzającego taśmę "próbkuje", czyli kręci się minimalnie i zatrzymuje, co utrudnia uruchomienie funkcji PLAY oraz wyjęcie kasety po komendzie STOP. Sprawdzone napięcia zasilania i filtracja są prawidłowe. Początkowo podejrzewano luźne lub zużyte paski napędowe oraz przełącznik funkcji, jednak w tym modelu mechanizm i przełącznik różnią się od podobnych modeli (np. VC-A30). Ostatecznie problemem okazał się uszkodzony silnik załadunku i napędu mechanizmu, który miał wyczuwalny opór mechaniczny. Po wymianie silnika na mechanicznie identyczny, lecz o wyższych obrotach, zastosowano stabilizator napięcia zasilania silnika z 12V na 9V, co zapewniło prawidłową pracę. Dodatkowo pojawiła się konieczność wymiany dysku wizyjnego napędzanego silnikiem zamontowanym od góry, co budzi wątpliwości dotyczące możliwości wymontowania samego dysku bez demontażu całego transformatora. Autor poszukuje informacji o typie dysku oraz źródle jego zakupu, rozważając również zakup używanej, sprawnej głowicy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA