logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozkodować radio w Renault Scenic 98 po błędnym wpisaniu kodu?

tomich 05 Gru 2007 22:58 25891 6
REKLAMA
  • #1 4556306
    tomich
    Poziom 11  
    Ocena: 49
    Witam,mam prośbe czy może wie ktoś jak rozkodować oryginalne radio z Renault Megane Scenik rok 98,wpisałem raz błędnie kod zamiast 2586 to wpisałem 2568,dlaczego to radio nie ma tak jak opel że można się 10 razy pomylić,przyciskam na drzojstiku przy kierownicy przycisk do wprowadzenia kodu i nic sie nie dzieje tylko jest napisane CODE,co mam robić jak można je rozkodować,czy można jeszcze raz podać dobry kod?Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4556337
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Radio dało Ci czas na przemyślenie tego co robisz, owszem, jak odczekasz odpowiedni czas nie ruszając nic to pozwoli jeszcze wpisać poprawny kod.

SławeK

PS. Tytuł poprawiłem na bardziej regulaminowy.
  • REKLAMA
  • #3 4556351
    tomich
    Poziom 11  
    Czy powinno być podłączone do instalacji bo je odłączyłem?
  • REKLAMA
  • #4 4556572
    MichaelR
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    Powinno być podłączone i powinna być włączona pierwsza pozycja zapłonu - tzw akcesoria.
  • #5 4556709
    tomich
    Poziom 11  
    Na pierwszej pozycji zapłonu - tzw akcesoria wyświetlacz nie świeci,skąd będe wiedział że radio pozwala na wprowadzenie drugi raz kodu?

Dodano po 2 [godziny] 52 [minuty]:

Radyjko już działa,dziękuję za podpowiedz. Po rozłączeniu zasilania na całą noc i ponownym podłączeniu oraz odczekaniu minuty radyjko pozwoliło na wprowadzenie poprawnego kodu. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 5224343
    dropsik210
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    witam serdecznie. posiadam cod do mojego radia(renault scenic) ale nie mam pojęcia jak go wbić :| słyszałem że przy kierownicy trzeba naciskać głośniej ciszej ale czy nie trzeba czegoś przytrzymać na radiu bo tylko w ten sposób nic mi sie nie pokazuje.
  • #7 5224357
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Można próbowaź młotkiem ale zecydowanie bezpieczniej jest włączyć zapłon, włączyć radio, poczekać aż CODE zmieni się w 0000 a potem pokrętłem na joystiku ustawić pierwszą cyfrę kodu, zatwierdzić przyciskiem od spodu joystika, ustawić następna.... a ostatnią zatwierdzić przytrzymując dłużej ten przycisk. Można też poszukać instrukcję obsługi od podobnego radia z Renault a są takie w odpowiednim dziale.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku błędnego wpisania kodu do oryginalnego radia Renault Scenic z 1998 roku, radio blokuje możliwość dalszego wprowadzania kodu na pewien czas. Po odczekaniu i pozostawieniu radia podłączonego do instalacji oraz włączonej pozycji zapłonu "akcesoria", można ponownie wprowadzić poprawny kod. Proces wprowadzania kodu polega na włączeniu radia, oczekiwaniu aż na wyświetlaczu pojawi się "0000" zamiast "CODE", a następnie ustawianiu kolejnych cyfr kodu za pomocą pokrętła na joysticku przy kierownicy, zatwierdzając każdą cyfrę przyciskiem pod joystickiem, a ostatnią zatwierdzając dłuższym przytrzymaniem tego przycisku. Po całkowitym odłączeniu zasilania na noc i ponownym podłączeniu radio umożliwia ponowne wpisanie kodu. W odróżnieniu od niektórych innych marek, Renault nie pozwala na wielokrotne błędne próby bez blokady czasowej. Warto poszukać instrukcji obsługi podobnego radia Renault dla dokładniejszej procedury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA