logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV DAEWOO DTZ-29G2K - jak wyeliminować brzęczenie w nocy?

jgx 06 Gru 2007 11:05 3138 9
REKLAMA
  • #1 4557202
    jgx
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    witam, jestem bardzo zadowolony z tego TV tylko jedno mnie wkuża - wydobywa się z niego taki "przydzwięk" - brzęczenie raczej niż buczenie, w dzień nie przeszkadz ale jak się ogląda cicho w nocy to już tak, w każdym razie jest to chyba przypadłość tego tv bo jest opisane w opiniach użytkowników że prawie u wszystkich (o ile nie u wszystkich) to występuje co nie znaczy ze nie da się tego usunąć (moze?) no właśnie moze ktoś to przerabiał i jest na to sposób? Przydzwięk występuje bez względu czy coś jest podłączone (antana dvd itd) czy nie, nie zmienia się w zależności od wyświetlanego obrazu (jasniejsze - ciemniejsze kolory)jedynie co zauważyłem to bardzo cichnie gdy włącze telegazete w opcji z podlądem obazu (pół ekranu obraz pół telegazeta) - co to może dawać ten przydzwięk - trafo, lampa??
    pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4557338
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2276
    Jeżeli dzwięk nie wydobywa się z głośników to napewno jakis element ferrytowy cewka dławik idzie to weliminować z praktyki wiem ,że takie objawy wykazuja najczęsciej cewki odchylające tak było w OTVC Philips i Grundig.Trzeba je delikatnie zciągnąc z szyjki kineskopu przed wcześniejszym odkręceniem śruby zabezpieczajacej i zanurzeniu całego zespołu cewek w lakierze nitro.Robiłem to wiele razy i wszyscy klienci byli bardzo zadowoleni.A co buczy brzęczy szukam rurą od odkurzacza.
  • #3 4557368
    jgx
    Poziom 12  
    Telo napisał:
    A co buczy brzęczy szukam rurą od odkurzacza.

dzwięk wydobywa się raczej z obudowy choć jak przystawi się ucho do głośników to słychać również - czy głośniki mogą "zbierać" to z z cewek o których pisałeś? - mógłbyś dokładniej - czy chodzi o to ze rury używasz jak stetoskopu do "wysłuchania" w którym dokładnie miejscu brzęczy?
    bardzo dzięki za pomoc - twój sposób wydaje mi się OK, czy miałeś kiedyś przypadek ze po takim zabiegu były jakieś problemy?
  • REKLAMA
  • #4 4559561
    jogi30
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Tak w ciemno to trudno określić co to brzęczy,musisz rozkręcic i po słuchać ,a jeśli to głośniki to je odłącz na chwile .Być możę to transformator w zasilaczu ma luzne zwoje.
  • Pomocny post
    #5 4560769
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2276
    Tak własnie robię
    czy chodzi o to ze rury używasz jak stetoskopu do "wysłuchania" w którym dokładnie miejscu brzęczy?
  • REKLAMA
  • #6 4586013
    jgx
    Poziom 12  
    Telo napisał:
    Jeżeli dzwięk nie wydobywa się z głośników to napewno jakis element ferrytowy cewka dławik idzie to weliminować z praktyki wiem ,że takie objawy wykazuja najczęsciej cewki odchylające tak było w OTVC Philips i Grundig.Trzeba je delikatnie zciągnąc z szyjki kineskopu przed wcześniejszym odkręceniem śruby zabezpieczajacej i zanurzeniu całego zespołu cewek w lakierze nitro.Robiłem to wiele razy i wszyscy klienci byli bardzo zadowoleni.A co buczy brzęczy szukam rurą od odkurzacza.

dziś odkręciłem obudowe i rurą wysłuchałem że faktycznie brzęczy w okolicach cewek odchylających - dosłownie na łączeniu ich z lampą najwięcej słychać - nie mam pojęcia jak bezboleśnie to zdjąć z kineskopu choć na moje oko łatwo się nie da bo chyba cały element jest przyklejony do banki, w związku z tym mam pytanie - czy spryskanie tej okolicy cewek lakierem bezb. da jakis efekt czy to nie ma sensu i bez sciągnięcia się nie obejdzie? Jeśli trzeba ściągać to odpuszczam bo moim zdniem nie dam rady tego zrobić tak żeby czegoś nie uwalić, ale przyszło mi do głowy z tym sprayem?
  • REKLAMA
  • #7 4586093
    Paweł Pustelnik
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Nie bój się!

Ja też ściągałem nie jedne cewki z różnych kineskopów, tylko rzecz jasna
    musisz to robić delikatnie z zachowaniem szczególnej ostrożności.

Popuść śrubę która zaciska opaskę mocującą cewki na szyjce kineskopu i delikatnie małymi ruchami prawo-lewo obracaj aż cewki uwolnią się od szyjki i bańki kineskopu i delikatnie ściągnij.

Na pewno Ci się uda.
    POWODZENIA.
  • #8 4586104
    jgx
    Poziom 12  
    Paweł Pustelnik napisał:
    Nie bój się!

Popuść śrubę która zaciska opaskę mocującą cewki na szyjce kineskopu i delikatnie małymi ruchami prawo-lewo obracaj aż cewki uwolnią się od szyjki i bańki kineskopu i delikatnie ściągnij.

Na pewno Ci się uda.
    POWODZENIA.

No tak ale one są przyklejone poprzez takie jakby uchwyty do bańki chyba w 4 miejscach rozmieszczonych symetrycznie wokól szyjki i tu mam obawy

Przypominam, że na Forum obowiązują zasady pisowni - regulamin p.15.
    [Mirek Z.]
  • #9 4644639
    jgx
    Poziom 12  
    Ponawiam, czy spryskanie cewek odchylających lakierem bezbarwnym w sprayu z zewnątrz coś pomorze na to "brzęczenie"? Czy ktoś kiedyś próbował tego?
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 4646005
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Lakier musi mieć właściwości izolacyjne, np. Plastik 70:
    http://www.cyfronika.com.pl/kontaktchemie2.htm
    Oczywiście osłoń szyjkę kineskopu przed lakierem i poczekaj, aż wyschnie.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Daewoo DTZ-29G2K generuje uciążliwe brzęczenie, które jest szczególnie słyszalne podczas cichego oglądania w nocy. Dźwięk nie pochodzi bezpośrednio z głośników, lecz z obudowy, a nasilenie brzęczenia nie zależy od podłączonych urządzeń ani od jasności obrazu. Analiza za pomocą rury (stetoskopu) wskazała, że źródłem hałasu są cewki odchylające umieszczone na szyjce kineskopu, zwłaszcza w miejscach ich łączenia z lampą kineskopową. Problem ten jest typowy dla tego modelu i podobnych kineskopowych telewizorów. Proponowanym rozwiązaniem jest delikatne zdjęcie cewek z szyjki kineskopu poprzez poluzowanie śruby mocującej i ostrożne obracanie cewek, a następnie zanurzenie ich w lakierze nitro lub bezbarwnym lakierze izolacyjnym, co tłumi drgania i eliminuje brzęczenie. Jeśli zdjęcie cewek jest zbyt trudne lub ryzykowne, można spróbować spryskać cewki lakierem bezbarwnym o właściwościach izolacyjnych (np. Plastik 70), zabezpieczając jednocześnie szyjkę kineskopu przed lakierem. Transformator zasilacza również może być potencjalnym źródłem brzęczenia, jednak w tym przypadku głównym podejrzanym są cewki odchylające. Metoda ta była stosowana z powodzeniem w innych telewizorach kineskopowych marek Philips i Grundig.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA