Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

dane z partycji logicznej

Scotty 06 Dec 2007 15:04 3994 16
    Scotty
    Level 11  
    Mam pytanie jak przywrócić utracone dane z partycji logicznej :?: Chodzi mi o partycję 'D', zaznaczoną na rysunku (NTFS, 10001.4MB, 53.1/9948.3MB). Znajduje się ona na dysku WD1200JB-00FUA0. Przyczyną 'zniknięcia' danych było formatowanie (Partition Magic Pro 8.05 z Hiren's BootCD 8.1). Choć nie jestem pewien czy to nie wina PM, ponieważ formatowana była tylko partycja systemowa 'C':!: Po tej czynności uruchomiłem ponownie komputer z zamiarem przywrócenia systemu z backup'a i się zdziwiłem, gdy zaczęła uruchamiać się winda (win2kpro). Za bootscreen'em a przed pulpitem uruchomił się chkdsk /f, log z dziennika systemowego (poniżej):

Quote:
    Typ zdarzenia: Błąd
    Źródło zdarzenia: Ntfs
    Kategoria zdarzenia: Dysk
    Identyfikator zdarzenia: 55
    Data: 2007-12-05
    Godzina: 23:53:32
    Użytkownik: Brak
    Komputer: SCOTTY
    Opis:
    Struktura systemu plików na dysku jest uszkodzona i nie do użytku. Uruchom narzędzie chkdsk na woluminie D:.
    Dane:
    0000: 0d 00 00 00 02 00 4e 00 ......N.
    0008: 02 00 00 00 37 00 04 c0 ....7..A
    0010: 00 00 00 00 32 00 00 c0 ....2..A
    0018: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........
    0020: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........

Dwa razy pomijałem tę procedurę, wówczas dysk D był niedostępny z niezidentyfikowanym typem pliku i określonej wielkości. Z kolei gdy pozwoliłem by windows ją dokończył efekt sami widzicie :!::( Proszę o pomoc.

Pozdrawiam:)

PS. Przepraszam miał być "klikany":(
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Scotty
    Level 11  
    okzo wrote:
    Teraz by przydalo zrobic kopia mft pierwszych zapisow i obszar data 102-110 ( 21623490+95 - 21623490+110 ).

Ok, jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi teraz o logi z (102-110 oraz 21623585-21623600) lba, więc je załączam :!:

Chciałem przetestować pewien program, ponieważ nie działał on na "starym" systemie (błędne wpisy w rejestrze, brak *.dll, itd.). Postanowiłem, że przy pomocy Partition Magic Pro 8.05 oraz Norton Ghost 8.3 z Hiren's BootCD postawię z obrazu "świeży" system (win2k pro). Z uwagi, że program przy drugim obrazie dalej nie wykazywał cech działania, stwierdziłem że spróbuję zainstalować z płyty winXp pro.
    Ponownie uruchomiłem PM (raczej wszystkie partycje były typu NTFS) i kolejny raz wybrałem formatowanie partycji 'C:'. Pamiętam jednak, że po dokonaniu zmian przez PM z partycji 'D:' (logicznej), zniknęła jej nazwa, więc nadałem 'zwyczajową' nazwę i dokonałem zmian + kolejny reset:!:
    Po tym wszystkim bardzo się zdziwiłem, gdy zobaczyłem uruchamiający się system (nie powinno już go być):!: :(
    Resztę już opisałem, dodam jeszcze, że dokonałem Testdisk'iem 6.8 analizowanie ("Analyse"), ale to było jeszcze przed chkdsk'iem (dwa wywołania checkdisk'a pominąłem, partycja wówczas nie była dostępna, nie miała wielkości oraz typu). Żadnych zmian nie dokonywałem w tym programie, zauważyłem że pojawiło się po w/w teście przy partycji logicznej 'D:' coś z 'ext FAT32 ':!: To byłoby tyle :(

okzo wrote:
    Mapa woluminu teraz wyglanda tak
    boot extended 21623490 lba -liczymy ten 0
    21623553 boot ntfs ten 63 .
    69 boot copy fat 32 ( pozastalosc od poprzedniego systemu plikow )

To rozumiem:) Rzeczywiście wygląda na to, że "nieszczęsna" partycja 'D:' FAT32--->NTFS :x Nie mam pojęcia kiedy i jak mogło się to stać.

Jeśli możesz, proszę wytłumacz mi po co są te logi:
    Quote:
    20492791 - 20492991 lba
    20502839 - 20503039 lba
    25817800 - 25817900 lba
    ??
    Scotty
    Level 11  
    Mam pytanie odnośnie wyniku skanowania w/w hdd'ka programem testdisk. Mianowicie wyszukał on 3 wpisy dot. interesującej mnie partycji 'D:' (zdjęcie poniżej). Podejrzałem więc zawartość tych wpisów za pomocą opcji P (P=list file) i jeśli dobrze rozumiem pierwszy wpis dot. obecnego "stanu" partycji logicznej, a kolejne dwa to pozostałości?
    Dodam jeszcze, że tylko przy dwóch ostatnich wpisach ("D FAT32 LBA" i "D HPFS - NTS") coś widać na kształt danych (m.in.: niezrozumiałe ciągi znaków i nieaktualne daty). Jeżeli przywrócę 3 wpis to dane powrócą na miejsce? Piszę tylko o trzeciej opcji, ponieważ partycja była NTFS!

Proszę Was o radę :)

Anonymous
    Anonymous  
    Scotty
    Level 11  
    Jak już wcześniej pisałem w wątku, chciałem przetestować działanie pewnego programu, ponieważ nie działał on na "zaśmieconym" systemie, zdecydowałem się na postawienie windy z obrazu (nośniki: partycja D/płyta CD/win XP) - wykonałem 3 próby.

skróty oznaczają:
    *-możliwość wystąpienia błędu;
    #-możliwość zauważenia zmiany partycji logicznej 'D:' z NTFS--->FAT32;
    HB-Hiren's Boot CD v.81;
    PM-Partition Magic Pro 8.05 (format w NTFS);
    NG-Norton Ghost 8.3;

Przebieg prób:

1. HB--->PM--->reboot--->HB --->NG--->użycie obrazu partycji przechowywanej na 'D:'--->reboot--->uruchomienie win2k pro (sp2);
    Jak widać błąd tu nie wystąpił, ponieważ nie było by dostępnego obrazu!

2. HB--->PM*--->reboot--->HB --->NG--->użycie obrazu na CD --->reboot--->uruchomienie win2k pro (sp4);

Z uwagi na to, że przywracałem system z obrazu znajdującego się na CD, to przy formatowaniu partycji primery (systemowej), mogłem sformatować partycję "D:' (NTFS--->FAT32) i wówczas nie zauważyłbym tego po uruchomieniu windy. Jednak jak sobie przypominam windows normalnie się uruchomił, bez konsolowego polecenia 'chkdsk /f'.

3.HB--->#PM--->reboot---użycie instalki winXP pro ---reboot--->uruchomia się win2k pro, a nie instalator XP z CD ;

# w tym miejscu mogłem zauważyć błąd (NTFS--->FAT32), gdyby wystąpił w etapie nr 2! Partition Magic wyróżnia kolorem rodzaje partycji (NTFS-różowy, FAT32-zielony) i raczej nie było innego typu systemu plików - wszystko było na różowo (jak później się okazało jednak nie :( )! Pewien byłbym błędu, gdyby PM sortował je według systemu plików i wówczas partycja 'D:' (FAT32) mogłaby się znaleźć wyżej niż 'C:' (NTFS) i w następstwie tego mogłem bezmyślnie sformatować pierwszą z góry (sprawdzę czy tak jest w tym programie).
    Wyciągnąć można z tego wniosek, że to nie była primery, bo wówczas uruchomił by się instalator Xp, więc sformatowałem 'D' (NTFS czy na FAT32)?! Przecież PM sam z siebie się tego nie zrobił, ale w takim wypadku dlaczego później uruchamiał się checkdisk?
    Czego jestem pewien na 100% to to, że lable partycji logicznej zniknął, więc nadałem mu standardową nazwę ('Dream'). Po tym wszystkim reboot i czekanie na uruchomianie się instalatora.

4. Uruchomia się win2k pro, którego nie miało już być :(
    5. Dwukrotnie anuluje działanie konsolowego chkdsk /f przed pojawieniem się pulpitu. Przy jednym z tych dwóch uruchomień włączyłem Testdisk'a 6.8 (funkcja "Analyse") i już wtedy widziałem w rezultatach "analizowania", że przy interesującej mnie partycji jest coś z "FAT32"! Nie dokonywałem jakichkolwiek zmian wykorzystując ten program!
    Dodam, że partycja wówczas nie była dostępna, nie miała wielkości oraz typu (RAW?).
    6. Po ponownym uruchomieniu kompa już z chkdsk'iem, partycja 'D:' jest dostępna z formatem pliku NTFS, ale bez danych.

To wszystko :(

okzo wrote:
    Kolega moze podac odczyt ostatnich 100 sektorow tej partycji

21623553 lba (boot NTFS) + 20482812 lba (rozmiar partycji logicznej D) ---> log 42106264 - 42106364 lba

Proszę oto ten log.
    Anonymous
    Anonymous  
    Scotty
    Level 11  
    okzo wrote:
    Powtarzam KOPIA 1X1 jest niezbedna !! (...)
    TYLKO JAK NAPISALEM WCZESNIEJ JESZCE RAZ POWTORZE KOPIA 1X1 OBOWIAZKOWA ( LEPIEJ CALEGO DYSKU , JEDNAK MOZE BYC I TYLKO TA PARTYCJA CALKIEM )

Obecnie posiadam miejsca na 42106364 lba ~ 22GB (primery + część EXT - C+D). Może jutro będę dysponował hdd'kiem ~160GB, więc jeśli to konieczne to zrobię kopię całego dysku.
    Quote:
    tu info odnosnie struktur mft i ntfs => https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic891920.html (...)
    Patrzymy FAQ NTFS tu znajdujemy opis $ DATA.

Mały OT, przeanalizowałem w/w FAQ'u już wcześniej w trakcie powstawanie (a propos bardzo dobry pomysł) :)

Nie wiem czy to ważne, ale dysk (tylko ext) przed stratą danych był defragmentowany!!!

Quote:
    Kolega moglbym podac obszar 21623490-21623690 lba ( tu musi byc nasz MFT )

Oczywiście poniżej załączam log
    Anonymous
    Anonymous  
    Scotty
    Level 11  
    Ok, przeanalizowałem wpisy z $MFT:$DATA i mam związku z tym pytanie - dlaczego "poprzednia" i "teraźniejsza" tablica $MFT są blisko siebie? Ten "obecny"powstał po chkdsk'u, a "przeszły" - właściwy to pozostałość??
    Quote:
    Kolega cos juz robil z partycja ?
    dla czego kolega o tym =>
    Quote:

Nie wiem czy to ważne, ale dysk (tylko ext) przed stratą danych był defragmentowany!!!

napisal tylko teraz ?

Nie, nie! Dysk był często defragmentowany, ale przed tym kłopotem. Nie, nie zrobiłbym defragmentacji po tym jak mi dane zniknęły!
    Anonymous
    Anonymous