logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Waga Elektroniczna Angel. Nie trzyma zera. Gdzie usterka?

metal60 06 Gru 2007 15:29 3315 6
REKLAMA
  • #1 4557965
    metal60
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    Jak w temacie,waga nie na modułach,lecz starsza,problem jest z nietrzymaniem zera.Podstawiony Icl 7135 oba wzmacniacze operacyjne,wymienione wszystkie elka.Jeśli waga stoi w pomieszczeniu z temperaturą pokojową to nie ma problemu jest wszystko ok,natomiast jeśli sie ją wyniesie do innego pomieszczenia zimniejszego to po wlączeni po teście wskakują zera ale pózniej wskazania wyświetlacza płyną w góre .W czym moze być problem? Proszę kol. serwisujących taki sprzęt o porady.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4560035
    grzeban
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    Witam, posprawdzaj opory w okolicach wstępnego stopnia wzmocnienia syg. analogowego, najczęściej takie objawy były po zalaniu elektroniki (zaśniedziałe złącze belki tensometrycznej i zimne luty na płycie głównej). przelutuj płytę a potem dobrze umyj powinno pomóc
  • REKLAMA
  • #3 4560368
    metal60
    Poziom 22  
    Witam.
    Dzięki za pomoc,niestety płyta główna w idealnym stanie,wszelkie luty poprawione,wymieniłem nawet wszystkie kondensatory 100 nano nie wspominając o elektrolitach.Podstawiałem oba wzmacniacze operacyjne OP 77oraz lm 308,brak mi już pomysłów co jeszcze zrobić.Jeżeli waga postoi w ciepłym miejscu to zero stoi i waży idealnie,jeżeli ją wyniosę do zimna i przyniosę z powrotem do temp. pokojowej to wariuje (nie trzyma zera).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4571995
    metal60
    Poziom 22  
    Witam.
    Czyżby nikt nie przerabiał takiej usterki ?
  • Pomocny post
    #5 4573621
    grzeban
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    Witam, a co z napięciami czy są prawidłowe (stabilizowane symetryczne 5V ) oraz jak zachowuje się sygnał analogowy od wyj.tensometru aż do wejścia ( n10) na icl 7135, ewentualnie go podmień zdarzało się że dziwnie się zachowywały w zmiennej temeraturze (ale tylko po zalaniu) i powodowały niestabilność lub nieliniowość, przeważnie wszystko ustępowało po przelutowaniu płyty (rezystory w częsci analogowej) i umyciu jej w izopropanolu lub spirytusie technicznym
    Załączniki:
    • ICL7135.pdf (243.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 4577653
    metal60
    Poziom 22  
    Które elementy według Ciebie za to odpowiadają ?
    Posprawdzałem prawie wszystko i kupa,nie podmieniałem jeszcze tylko dwóch termistorów po 45 kilo.+5V jest idealne,natomiast -5V jest 4,94V mierzone FLUKE 189.
  • #7 4581928
    metal60
    Poziom 22  
    Kol. @grzeban pomógł mi niesamowicie,po dwukrotnym przemyciu elektroniki w izopropanolu waga sie opamietała.Dziekuje bardzo za porady i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy starszej wagi elektronicznej Angel z układem ICL7135, która nie utrzymuje zera, zwłaszcza przy zmianie temperatury otoczenia. Waga działa poprawnie w temperaturze pokojowej, natomiast po przeniesieniu do chłodniejszego pomieszczenia i powrocie do ciepłego miejsca wskazania zera zaczynają dryfować. Wymieniono wzmacniacze operacyjne (OP77, LM308) oraz wszystkie kondensatory elektrolityczne i ceramiczne, poprawiono luty, a płyta główna jest w dobrym stanie. Sugerowano sprawdzenie rezystorów w stopniu wzmocnienia sygnału analogowego oraz przelutowanie i dokładne oczyszczenie płyty głównej, zwłaszcza złącza belki tensometrycznej, które mogło ulec korozji lub mieć zimne luty. Pomocne okazało się dwukrotne przemycie elektroniki izopropanolem, co przywróciło stabilność wskazań. Sprawdzono również stabilizowane napięcia symetryczne ±5V, które były prawidłowe. Wskazuje to na problem z niestabilnością sygnału analogowego spowodowaną zanieczyszczeniem lub korozją elementów na płycie, szczególnie w obszarze stopnia wstępnego wzmocnienia i połączeń tensometru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA